Pablito21 0 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września Witam mój młodszy brat potrzebuje nową maszyne do grania głównie w GTA Online, LOLa, Minecrafta na modach i CS2. Budżet dosyć okrojony ponieważ ciężko będzie uzbierać więcej niż 4k a im taniej tym lepiej. Da radę złożyć coś sensownego i budżetowego?
VRman 2 635 Opublikowano 21 Września Opublikowano 21 Września (edytowane) Nie bardzo. Lepiej odczekaj i dozbieraj. Do GTA online i reszty poza CS2 wystarczy stary komp wart tysiaka. To jak już to kup taki, a w międzyczasie zbieraj na coś normalnego. Za 4000 po prostu nie da rady. Nie to, że się nie da, ale to będzie komputer w kilku miejscach mocno kulawy. To w wersji, jeśli kwota to "bez klawiatury, myszki i monitora". Sensownie to zostanie 1300 na kartę, a to zdecydowanie za mało. Choć tego tysiaka musi dozbierać. Za to wystarczy nie na rok, czy dwa, tylko na dekadę. Edytowane 21 Września przez VRman
Pablito21 0 Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września W takim razie jeśli budżet rozciągniemy do 5k to jak to będzie wyglądać? Klawiaturę, myszkę i monitor ma, chodzi o sam PC.
Merqus4 28 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września 7 godzin temu, VRman napisał(a): Za 4000 po prostu nie da rady. Nie to, że się nie da, ale to będzie komputer w kilku miejscach mocno kulawy. Dlaczego niby? Możesz sobie kupić am5 i mieć opcję na rozbudowę, do tego rx 9060 xt 16gb i uważasz, że to gta nie pociągnie? 7 godzin temu, Pablito21 napisał(a): W takim razie jeśli budżet rozciągniemy do 5k to jak to będzie wyglądać? Klawiaturę, myszkę i monitor ma, chodzi o sam PC. Masz tutaj za 4k https://www.morele.net/inventory/info/94875126/ 1
VRman 2 635 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września 2 godziny temu, Merqus4 napisał(a): Dlaczego niby? Możesz sobie kupić am5 i mieć opcję na rozbudowę, do tego rx 9060 xt 16gb i uważasz, że to gta nie pociągnie? Wybrałem na szybko komponenty poniżej których nie warto schodzić. Za 1300 9060XT 16GB nie dostanie, a i ta karta też wydajnością ani funkcjami nie bardzo gwarantuje w granie za np. 4 lata. Niech poczeka, dołoży tysiaka i kupi 5070 Super. Gry z PT upscalowane z 240p uciągnie. 18GB wystarczy do portów z PS6. A tak to albo gówniany zasilacz, który blokuje rozbudowę, albo obudowa za 70zł, w której wszystko się będzie gotowało, albo boxowy wyjec zamiast fajnego coolera za 200zł, który wystarczy na dekadę bez męczenia hałasem. Nie ma też sensu oszczędzać 50zł na dysku aby tylko się zmieścić, bo 70-100zł dopłaty oznacza zupełnie inną jakość i nie chodzi nawet o same osiągi a spokój co do trwałości, marki i tak jak z zasliaczem - długości gwarancji czasem. No i RAM. Można 80zł taniej, ale zejście z 6000 CL 30 nie ma żadnego sensu bo traci się sporo wydajności. Nie liczyłem też proca z Chin, bo wolałbym dopłacić 50zł i mieć gwarancję w Polsce. No nie mieści się. Jak pisałem - DA SIĘ, ale będzie kilka kompromisów, których osobiście bardzo bym chciał unikać na jego miejscu. @Pablito21 - jak istotny jest hałas? Tu sprawa dotyczy zasilacza i coolera na CPU. A nawet modelu karty, bo najtańsze = głośne - czy chcesz dopłacić do tego, aby zamiast nowego kompa można było po prostu wyjąć starą i wsadzić nową kartę? Kiedy by ewentualnie gość ją zmieniał? Tutaj mamy potężny dylemat bo w 5K można by brać 5070 dzisiaj, ale ma tylko 12GB VRAMu. To za mało do gier jakie wyjdą za 5 lat. Z drugiej strony jest Radek 16GB, ale tutaj znowu może być problem ze zbyt słabym PT i do tego gorszy upscaller (w ruchu wyraźnie gorszy) - czy wliczamy w cenę opłatę za montaż czy mu sam za darmo poskładasz? - potrzebuje przestrzeni na dysku? Ma inne dyski? Planuje dokupić? Tu znowu: 220-550zł na dysk, zależnie od tego czego mu potrzeba - czy chce mieć wifi na płycie czy nie musi być, albo nie może być? - czy będzie w tą płytę wsadzany inny proc, choćby za kilka lat? Bo jak nie to tanie Asrocki się nadadzą. Z nowymi procami mogą mieć nadal problem, bo producent od miesięcy kłamie na temat rzekomego rozwiązania powodu, przez który ich płyty AM5 jarają procesory. Ale do "7500f na wieki" wystarczy a 70zł zaoszczędziłby. PS. Staguj mnie w odpowiedzi, bo mogę zapomnieć o tym wątku.
Pablito21 0 Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września @VRman oczywiście zależy nam na tym aby komputer pracował cicho a temperatury były niskie lecz tu chodzi bardziej o granie w aktualne tytuły jak i te starsze a nie o to czy komputer da rade z grami za 6 lat. Oczywiście super by było jakby płyta główna pozwoliła na upgrade w przyszłości lecz nie wiadomo czy takowy będzie miał miejsce. Co do WiFi i Bluetooth to przydałby się.
Dirian 669 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września Przy budzecie pod 5k macie już na RTX 5070: https://www.morele.net/inventory/info/46174027/ Natomiast pod wymienione gierki komp za te ~4k też będzie ok 1
kubon 11 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września (edytowane) Tu na forum niektórzy mają przekonanie że jak nie masz sprzętu za grube tysiące to nie pograsz w nic... Prosze zestaw do 4tys, na tym spokojnie pogra we wszystkie gry w FullHD albo na obniżonych detalach w 1440p. Jakby młodemu za 3-4 lata brakowało mocy to zmieniacie grafike, wrzucic lepszy procesor i dalej będzie spoko maszyna. https://www.krsystem.pl/kp-Dxss7s64l Jak sie da naciągnąć to https://www.krsystem.pl/plyta_glowna_b650_eagle_ax_am5_4ddr5_hdmidp_atx-item-73586.html lepsza płyta z wifi, bt Edytowane 22 Września przez kubon
VRman 2 635 Opublikowano 22 Września Opublikowano 22 Września gibabyte b650 eagle z wifi za ok 530-590zł Ryzen 7500F Chłodzenie Thermalright Spirit/Phantom, Peerless Assassin 120, albo inne jakie tu pewnie zaraz ktoś poleci. Bywają za 160-170zł. Jak masz pecha to 190-210. Porządny cooler, który wystarczy nawet do zmiany proca na 9800x3d czy jego następców zasilacz - bierz coś z długą gwarancją i dobrymi opiniami. Tutaj musisz sam zadecydować, czy chcesz dopłacać czy nie. Do tego kompa wystarczy zasilacz za nawet 200zł, ale ja osobiście bym celował w pułap 350-470zł, bo fajnie mieć półpasywny z gwarancją dłuższą niż marne 36 miesięcy. Ostatnio koledze wybrałem Focusa GX 750W. Przy 850W miałbyś naprawdę elegancką opcję rozbudowy kompa nawet za te 4-5 lat. Rozważaj tylko znane marki, Seasonic, Bequiet, Corsair. Żadnych tam Gigabyte'ów czy innych Endorfy'jów, choć mogą mieć niezłe modele. Chwalone są droższe modele MSI 850W, Corsair RMx/RMx Shift (ten odradzam, strasznie mnie wkurzały te malutkie wtyczki, więc jak nie potrzebujesz ich mieć "W bok" to odpuść) obudowa - jakieś coś startujące za 370, co spadło do 220zł bardzo się opłacało za tą cenę. Będę później, to zerknę w rozpiskę co tam konkretnie wybraliśmy koledze kilka miechów temu. Tutaj też - wystarczy do tego kompa buda za 100zł, ale im więcej wydasz tym lepiej, bo zyskasz więcej miejsca, lepszy przeciąg, znośne wentyle w komplecie, brak kłopotów z niemieszczeniem dłuższych kart, brak konieczności wyginania wtyczki zasilania 16pin do kart RTX. Za 350-400 da radę coś OK, za 400-500 to już świetna buda, do której spokojnie za kilka lat wsadzisz 11800X3D z 7070Ti i będą miały chłodno i wygodnie - dysk SSD. zerknę później. WD 850x jak chces dobry i drogi. Alternatywnie model z 5 w nazwie. 580 czy 508. Jak zerknę to napiszę konkretnie bo pamięć niestety mam dość zawodną. - pamięć - 2x 16GB 6000 CL 30 z timingami 36-36-78. A najgorszym razie nie wychodź powyżej 38-38-99. Przy 40-40 już te 2-3% czasem z wydajności proca wyparowuje a przy zakupie kompa za 5000 oszczędzenie 40zł nie bardzo ma w tym sens. Do gier za kilka lat będzie potrzeba wymienić na 2x32GB ale luz, z tym poradzi sobie nawet laik. Są też 2x24GB, ale nie znam tematu. Szukanie timingów konkretnego modelu jest trudne i natkniesz się na pułapki, więc uważaj i googluj po nazwie modelu dokładnym np. 60xzhuihdf743fsdoij391212-ZT3 a nie "Corsair Pierdotron Superpała 6000" - karta: Ja na Radkach się nie znam bo nie nadają się dla mnie, więc nie śledzę. Jak Radka to niech inni doradzą. Ja mogę polecić RTX 5070 12GB jeśli kupujesz na teraz. Model np. Zotaca Gaming za ok 2400-2500. Pracuje spoko, nie wyje, a możesz dostać przedłużenie gwarancji do 5 lat, do czego moim zdaniem warto dopłacić te 100-300zł. Jak dasz radę i chcesz przyszłościowo to Asus Prime 5070Ti bywał za 3400-3600zł. Zotac Infinity za 4050 (znowu: 5 lat gwarancji!) Możesz też wziąć coś na przeczekanie za 300zł i kupić wersję Super za pół roku. Taki 5070 18GB wystarczy już na długo, a 5070Ti 24GB wystarczy na dekadę.
Pablito21 0 Opublikowano 22 Września Autor Opublikowano 22 Września (edytowane) @kubon a co sądzicie o takim zestawie? (brak chłodzenia w koszyku ponieważ na stronie niema nic z thermalright więc zakupie je w innym sklepie. https://www.krsystem.pl/kp-b8KNR064l Edytowane 22 Września przez Pablito21
Dirian 669 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września Dysk podmień na https://www.krsystem.pl/patriot_dysk_ssd_2tb_viper_vp4300_lite_74006400_m.2_pcie_gen4x-item-72938.html - to taka sama konstrukcja tylko z naklejką Patriota zamiast Lexara, a jednak taniej. Jak budzet napięty to mozna dac jakas tansza obudowe ewentualnie. Zasilacz zamowilbym osobno w morele: https://www.morele.net/zasilacz-chieftec-vega-850w-ppg-850-s-14439142/ (lepsza konstrukcja z ATX 3.1) i wtedy mozna tam tez chlodzenie wziac - https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-assassin-x-120-r-digital-argb-black-14846357/
Send1N 4 162 Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września @Dirian miałeś może styczność z tą budą chieftec hunter która tak często przewija się tutaj na forum w przypadku budżetowych opcji? musze coś złożyć w skrzynce z oknem i podświetlanymi wentylatorami na dniach ale nie wiem jak z kulturą pracy śmigieł w tej budzie
Dirian 669 Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września (edytowane) Składałem w niej jednego kompa, wentyle moim zdaniem są ok ale to opinia po 30 min testach. Sama buda bardzo pojemna i świetnie wentylowana. Jakościowo no wiadomo widać, że to nie Be Quiet czy Fractal ale cena jest taka, że nie można wybrzydzać Blacha dość solidna, ale podobno można trafić na jakieś niedoróbki. U mnie było ok Edytowane 24 Września przez Dirian 1
Send1N 4 162 Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września (edytowane) Dzięki, zestaw kompletny w takim razie, informacyjnie mogę powiedzieć że lekko mnie młody klient zaskoczył bo jedyne co w koszyku do 5K który dzisiaj skleiłem chciał abym zmienił rtx 5070 na rx 9070 ze względu na 16gb vramu byłem w szoku że pogardził Królową Nvidią Edytowane 24 Września przez Send1N 1
Send1N 4 162 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Właśnie skończyłem testy zestawu siedzi o wszystko w chieftec hunter 2 a zasila chieftec vega 750w i muszę przyznać że w takiej kasie to chieftec ma ostatnimi czasy rewelacyjne produkty, zasilacz cichutki w idle łożysko nie wydaje żadnych niepożądanych dźwięków, atx 3.1 i niezłe flaki, złego słowa też nie powiem o obudowie bo za 210zł (ja tyle płaciłem) dostajemy w środku 4 wentylatory argb + kontroler argb nawet dali gumowe przepusty na kable panel boczny też nie byle jaki zrobiony na odwal się tylko elegancko otwierane "drzwiczki" przystawiałem ucho do każdego z 4 fabrycznych wentylatorów i nawet na 350rpm łożysko jest zupełnie niesłyszalne aż dziwne
VRman 2 635 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października No z taką oceną zasilaczy to radzę ostrożnie. Ponad 20 lat temu pojawiły się recenzje zasilaczy Aerocool. Spoko. Napięcia dobre, pracują cicho. Nic tylko polecić i to też zrobili recenzenci. Kupiłem sobie i doradziłem znajomej. Jej padł po roku. Mój po dwóch. Okazało się, że to bym straszny złom. Chieftec - nie znam sytuacji. Kto ich teraz przejął, jakie podejście do jakości i klienta mają. Kto im to produkuje. Jakich używają podzespołów. Na stronie z rozpiską jednak w kategoriach "polecane" nie było nic z Chiefteca albo prawie nic. Listę przestali aktualizować równo 2 lata temu, więc tym bardziej nie mam pojęcia. Ale nie kupiłbym przed gruntownym "researchem". PS. Aerocool to oczywiście nie ten poziom co Chieftec. Po prostu podałem to jako przykład, że pozytywna ocena na pierwszy rzut oka, może się okazać błędna.
musichunter1x 1 308 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) Można też celować we wydajność PS5 /PS5 Pro i wtedy spokojnie zmieści się w budżecie... Jeśli samodzielny montaż wchodzi w grę, to łatwiej będzie zebrać części na am4 /lga1700 w dobrej cenie. Pewnie możnaby zejść nawet do 3000 zł z rx9060xt 16gb. Jeszcze taniej rx7600 8gb, ale nie warto. Edytowane 11 Października przez musichunter1x
Send1N 4 162 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) Vega po prostu jest lepszy od konkurencji w tej kasie (vero czy seria mag od msi) tyle w temacie, nie mówię że to jakiś wybitny zasilacz ale obecnie jest królem budżetówek, już jakiś czas temu po specyfikacji widziałem że jest ok ale nie miałem okazji jeszcze do dzisiaj sam przetestować, i jestem pozytywnie zaskoczony więc zostawiam info A tak btw to autor pewnie już dawno coś wybrał, temat ma 3tyg pany ja tylko zostawiłem info bo pytałem wcześniej Dirian'a o wentylatory w tej budzie. Edytowane 11 Października przez Send1N 1
Dirian 669 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października 3 godziny temu, VRman napisał(a): Okazało się, że to bym straszny złom. Chieftec - nie znam sytuacji. Kto ich teraz przejął, jakie podejście do jakości i klienta mają. Kto im to produkuje. Jakich używają podzespołów. Na stronie z rozpiską jednak w kategoriach "polecane" nie było nic z Chiefteca albo prawie nic. Listę przestali aktualizować równo 2 lata temu, więc tym bardziej nie mam pojęcia. Ale nie kupiłbym przed gruntownym "researchem". Skoro nie znasz to nie lepiej poszukać informacji niż się produkować z dziwnymi teoriami? To sprawdzona jednostka bazująca na znanej i solidnej platformie High Powera, wszystko jest w sieci, choć trzeba zadać sobie trochę trudu i poświecic 2-3 minuty na research. Pierwszy link z google po dopisaniu "review" do nazwy zasilacza, bardzo konkretny test z "renomowanej" stronki: https://hwbusters.com/psus/chieftec-vega-m-850w-atx-v3-1-psu-review/ 1
VRman 2 635 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Wyluzuj. Pomagam na miarę swoich możliwości. Lepsze takie coś niż nic. Fajnie, że wpadłeś i dodałeś lepsze info, ale nie oczekuj, że znam przyszłość i wiem czy ktoś się wpisze czy nie. Na tym forum nie jest to wcale takie pewne. Nie oczekuj też, że będę za każdego robił research. Szczególnie w tak cholernie trudnym temacie jak zasiłki, gdzie jak dowodzi przykład jaki podałem - możesz mieć same pozytywne recki w necie, a guzik z nich się dowiedzieć, jak to nie są recki od naprawdę dobrych fachowców od testowania zasilatorów. Potwierdź proszę, że dobrze znasz temat a polecana przez Ciebie strona z recką to strona gościa, który jest prawdziwym ekspertem i potrafi ocenić zasilacz pod kątem długowieczności lub jej braku (np. bo sprawdził jakie są komponenty i zrobił te testy, jakie się da zrobić). Dodam sobie do zakładek, jako źródło wiedzy na przyszłość i z góry dzięki.
Dirian 669 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października (edytowane) Godzinę temu, VRman napisał(a): Lepsze takie coś niż nic. No nie wiem, ja tam staram się nie wypowiadać w tematach, w których się słabo lub wcale orientuję, bo to raczej w niczym nie pomaga a nawet miesza autorowi w wątku. Ale co kto lubi. Tak, stronka jest bardzo konkretna jeśli chodzi o testy PSU, wystarczy zresztą poczytać testy jakie tam są i takie wnioski nasuwają się same. No chyba, ze totalnie nie masz pojęcia o co w tych testach chodzi, to wtedy pewnie trudniej wyciągnąć takie wnioski Edytowane 11 Października przez Dirian
VRman 2 635 Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października Kończąc offtop @Dirian Spoiler Moja znajomość elektroniki jest odwrotnie proporcjonalna do mojej znajomości tematu obrazu ruchomego w wyświetlaczach do gier. Jest bliska zeru. Nie mam pojęcia jakiej firmy powinny być kondensatory, gdzie są "tętnienia" i jak poprawnie testować szpilki w poborze prądu (transients) Nie wypowiadałem się jednak na temat o którym nie mam pojęcia. Napisałem posta z radą i informacjami jakie zdobyłem w praktyce. Może przegapiłeś istotny fragment: 6 godzin temu, VRman napisał(a): Ale nie kupiłbym przed gruntownym "researchem". Nie napisałem, że zasilacz jest zły. Zaleciłem tylko zrobić research. Teraz nawet najlepsze marki, które dawniej gwarantowały najwyższą jakość, mają część modeli robionych w jednej, a część robionych w innej fabryce. Gównianych Chiefteców trochę w historii się zdarzyło, co wiem nawet ja - zasilaczowy laik. Nawet gdyby było jak to interpretujesz, to wypowiadanie się o czymś, o czym się nie ma dużej wiedzy, przy podaniu info że się tej wiedzy nie ma, nie jest szkodliwe. Znacznie gorszą rzeczą są wątki, gdzie autor nie otrzymuje ani pomocy ani nawet żadnych porad.
Send1N 4 162 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października G*wnianych chiefteców trochę było owszem ale to o niczym nie świadczy Corsair który zdecydowanie robi od lat jedne z najlepszych zasilaczy na rynku też miał nie jedną wpadkę chociażby seria zasilaczy "VS" i jakoś nikt nie patrzy na korsarza źle
Dirian 669 Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Nawet Seasonic miał wtopy... Dlatego jak to w wiekszosci przypadkow bywa (nie tylko zasilaczy), nigdy nie powinno patrzec sie po marce ogolnie, tylko po konkretnym produkcie. 1
Rekomendowane odpowiedzi