Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam społeczność. Od kilku dni robie research przy dobraniu gratów do nowej jednostki. Wkleje swoje wybory, potem konkluzje ich selekcji itd. Bede wdzieczny na opinie, ewentualne za przeciw i propozycje "zamienników"

CPU:    9800X3D

GPU:    Zotac Gaming GeForce RTX 5070 Ti AMP Extreme Infinity

MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard

MOBO: MSI B850 Tomahawk  MAX WIFI

PSU:    MSI MAG A850GL PCIE5 II

Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 850W

ENDORFY Supremo FM6 850W 80 Plus Gold ATX 3.1

Phanteks AMP GH 850W Gold PCIe 5.1 ATX 3.1

RAM:   Lexar 32GB (2x16GB) 6000 CL30 Ares

G.Skill Flare X5, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30

CORSAIR DDR5 Vengeance 32GB/6000 (2*16GB) CL30 AMD

Kingston FURY 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO

Patriot 32GB (2x16GB) 6000MT/s CL30 Venom

GOODRAM 32GB (2x16GB) 6000MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER

M2:     Kingston KC3000 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

Patriot SSD Viper VP4300 Lite 2TB M.2 PCIe NVMe Gen4

CASE: Lianli Lancool 207

Phanteks XT Pro Ultra TG ARGB Black

Antec P20C RGB
           ZENPC Z9 Mesh Black 4x Fander P12 PWM PST

AIO:   Montech Hyper Flow Silent 360 Black zestaw AIO

ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360

Endorfy Navis F360

MONITOR: Dell Alienware AW3423DWF OLED

CPU: Tu w zasadzie nie bylo problemu z wyborem. Początkowo był 7800X3D ale 1) niewielka roznica w cenie 2) nizsze temp i lepsza kultura pracy 

GPU: No jest tego troche. Zotac z opini forumowych, MSI z wykresów z techpowera. Pozostawiam otwartą furtke - zależy na kulturze pracy, niepiszczących cewkach (tak wiem, loteria), dobrej sekcji zasilania, w miare niskim TDP.

MOBO: No tu miałem zagwozdke. B850 chciałem ze wzgledu na to ze to w miare swiezy chip w stosunku do 650tki choc wiem ze tak druga by starczyła. Jak to wpłycie, dobra sekcja zasilania, gniazda chyba sie zgadzają czyli przynajmniej PCI-E gen4 na grafe, minimalnie 2xM2 w razie czego,  dobre Wifi i dzwiek (to bedzie z płyty). CHłodzenie dysków M2 tez w.g. techa nie wygląda najgorzej. Aczkolwiek tu mam przy okazji pytanie - widze ze ludziska dokupują jakies radiatory z Ali za pare dych do M2, i chyba wyprowadzone przedłużką dyski z gniazda plyty  -> byle gdzie z zamocowanym radiatorem. Mozna prosic o przyblizenie tej praktyki ?. PLusem będa jakies gotowce-biosy ala QUIET itp. 

PSU: 850W mysle rozsądnie, 80Gold, a reszta w.g. opini

RAM: Tu chyba moża rzucać kostką z tych co napisałem. Przeczytałem ze pot tego procka optymalnie to CL30 na 6000mhz. Wiec i takich szukałem w polecajkach. 2x16 oczywiscie norma, ni mniej ni wiecej. Aha, no te profile EXPO zeby były ale powyzsze chyba wszystkie mają

M2: 2TB i polecajki które sie najczesciej przewijają. Pros i cons ? :)

CASE: był bół głowy. Estetyka owszem, bez kosmicznych kształtów, szybka spoko - zawsze miło dla oka. RGB - jesli nie ryje oczu to ujdzie. Wymagania stricte technicznie to AiO360 na TOP (o czym zaraz). Tutaj bardzo chętnie poczytam wasze opinie o tych budach, przewiewnosci, wyposazeniu, cablingu itd, generalnie praktycznego montażu. Aha, omijałem cleowo budy gdzie nie ma forntowego nawiewu (najczesciej przeszklony) a jest on na prawym boku. CHolera nie czuje tego ze to dobrze wentyluje, wyprowadzicie mnie z błędu ? Czy moze mam troche racji.

Lancool 207 bardzo mi sie podoba mimo ze juz ma troche od premiery, nie wiem tylko czy nie za mała (niska) ale na techu wyniki ma topka jesli chodzi o temp. Pod ocene. 

AIO: no wlasnie, powiecie ze na cholere mi AIO do tego procka, spokojnie wyda powietrze. Zgadza sie ale kurcze nie chce montowac juz zadnych klocków, chce miec lepszą cyrkulacje powietrza w srodku, i w końcu chce tego spróbowac bo nigdy nie miałem. Troche kaprys ale to must-have bo tak :)

MONITOR: wymarzył mi sie w koncu jakis WIDE, padło na niego i na technologie OLED. Topka to nie jest ale chyba ujdzie. Nowszy czytałem nie warty dopłaty. Wady to podobno kiepski tekst na biały tle ale to bodajze bolączka wszystkich oledów. 

Dzieki z góry. 

Edytowane przez tommiyacht
Opublikowano (edytowane)

Zasilacz weź - https://www.x-kom.pl/p/1098313-zasilacz-do-komputera-msi-mpg-a850g-pcie50-850w-80-plus-gold-atx-31.html - cicha i sprawdzona jednostka do tego dobrze wyceniona.

Radiator z płyty spokojnie wystarczy do dysku M.2. 

Budy z boczną wentylacją też potrafią mieć bdb chłodzenie, więc tutaj nie jest to wyznacznikiem.

Z AIO brałbym Freezera albo Montecha, Navis tylko jak jest w wyjątkowo dobrej cenie.

Z SSD KC3000 bez zastanowienia szczegolnie po ostatnich obniżkach.

Model GPU - tu kwestia ceny, na pewno nie płaciłbym więcej niż 3600-3700 zł za 5070 Ti bo nie ma to sensu.

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
  • tommiyacht zmienił(a) tytuł na Ocena zestawu 9800X3D + 5070ti [~11k]
Opublikowano

MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard - lub iść w ASUS PRIME/RTX 5080

MOBO: MSI B850 Tomahawk  MAX WIFI - co stoi za tym wyborem? Nie wiem czy jest jakaś cecha wyróżniająca to MoBo żeby kosztowało 1k. Jak się nie boisz nagonki na ASRock to jest B850 Livemixer 2 stówy taniej. Ewentualnie Tomahawk bez MAX, też taniej. ASUS TUF B650E - E WIFI jest na morele za 599 + 55 zł cashbacku ASUSa.

Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 850W - lub MSI A850G (BEZ L!)

Antec P20C RGB

Endorfy Navis F360

Jeśli chodzi o obudowę to z tego co się orientuję tylko Phanteks z w/w nie pomieści bez kombinacji (np. zdjęcia tylego wentyla czy wymiany wentyli na slim) ALF 360.

Niemniej jednak tę obudowę poleciłem niejednemu i każdy jest zadowolony. Ewentualnie możesz pójść w inne AIO typu te co wymieniłeś lub np. podobne cenowo Corsair Nautilus 360 czy Deepcool LS720S.

Monitor dobry wybór, raczej nic znacznie lepszego nie w UW wyczarujesz.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, tommiyacht napisał(a):

Witam społeczność. Od kilku dni robie research przy dobraniu gratów do nowej jednostki. Wkleje swoje wybory, potem konkluzje ich selekcji itd. Bede wdzieczny na opinie, ewentualne za przeciw i propozycje "zamienników"

MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard

MOBO: MSI B850 Tomahawk  MAX WIFI

Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 850W

Antec P20C RGB

Endorfy Navis F360

MONITOR: Dell Alienware AW3423DWF OLED

CPU: Tu w zasadzie nie bylo problemu z wyborem. Początkowo był 7800X3D ale 1) niewielka roznica w cenie 2) nizsze temp i lepsza kultura pracy 

GPU: No jest tego troche. Zotac z opini forumowych, MSI z wykresów z techpowera. Pozostawiam otwartą furtke - zależy na kulturze pracy, niepiszczących cewkach (tak wiem, loteria), dobrej sekcji zasilania, w miare niskim TDP.

MOBO: No tu miałem zagwozdke. B850 chciałem ze wzgledu na to ze to w miare swiezy chip w stosunku do 650tki choc wiem ze tak druga by starczyła. Jak to wpłycie, dobra sekcja zasilania, gniazda chyba sie zgadzają czyli przynajmniej PCI-E gen4 na grafe, minimalnie 2xM2 w razie czego,  dobre Wifi i dzwiek (to bedzie z płyty). CHłodzenie dysków M2 tez w.g. techa nie wygląda najgorzej. Aczkolwiek tu mam przy okazji pytanie - widze ze ludziska dokupują jakies radiatory z Ali za pare dych do M2, i chyba wyprowadzone przedłużką dyski z gniazda plyty  -> byle gdzie z zamocowanym radiatorem. Mozna prosic o przyblizenie tej praktyki ?. PLusem będa jakies gotowce-biosy ala QUIET itp. 

PSU: 850W mysle rozsądnie, 80Gold, a reszta w.g. opini

RAM: Tu chyba moża rzucać kostką z tych co napisałem. Przeczytałem ze pot tego procka optymalnie to CL30 na 6000mhz. Wiec i takich szukałem w polecajkach. 2x16 oczywiscie norma, ni mniej ni wiecej. Aha, no te profile EXPO zeby były ale powyzsze chyba wszystkie mają

M2: 2TB i polecajki które sie najczesciej przewijają. Pros i cons ? :)

CASE: był bół głowy. Estetyka owszem, bez kosmicznych kształtów, szybka spoko - zawsze miło dla oka. RGB - jesli nie ryje oczu to ujdzie. Wymagania stricte technicznie to AiO360 na TOP (o czym zaraz). Tutaj bardzo chętnie poczytam wasze opinie o tych budach, przewiewnosci, wyposazeniu, cablingu itd, generalnie praktycznego montażu. Aha, omijałem cleowo budy gdzie nie ma forntowego nawiewu (najczesciej przeszklony) a jest on na prawym boku. CHolera nie czuje tego ze to dobrze wentyluje, wyprowadzicie mnie z błędu ? Czy moze mam troche racji.

Lancool 207 bardzo mi sie podoba mimo ze juz ma troche od premiery, nie wiem tylko czy nie za mała (niska) ale na techu wyniki ma topka jesli chodzi o temp. Pod ocene. 

AIO: no wlasnie, powiecie ze na cholere mi AIO do tego procka, spokojnie wyda powietrze. Zgadza sie ale kurcze nie chce montowac juz zadnych klocków, chce miec lepszą cyrkulacje powietrza w srodku, i w końcu chce tego spróbowac bo nigdy nie miałem. Troche kaprys ale to must-have bo tak :)

MONITOR: wymarzył mi sie w koncu jakis WIDE, padło na niego i na technologie OLED. Topka to nie jest ale chyba ujdzie. Nowszy czytałem nie warty dopłaty. Wady to podobno kiepski tekst na biały tle ale to bodajze bolączka wszystkich oledów. 

Dzieki z góry. 

No czy niewielka różnica w cenie między 9800X3D a 7800X3D to nie nie powiedział . Dwa dni temu nówka 7800X3D poszedł za 1000zł a to jest 800zł różnicy.

35 minut temu, ztx napisał(a):

MSI GeForce RTX 5070 Ti Vanguard - lub iść w ASUS PRIME/RTX 5080

MOBO: MSI B850 Tomahawk  MAX WIFI - co stoi za tym wyborem? Nie wiem czy jest jakaś cecha wyróżniająca to MoBo żeby kosztowało 1k. Jak się nie boisz nagonki na ASRock to jest B850 Livemixer 2 stówy taniej. Ewentualnie Tomahawk bez MAX, też taniej. ASUS TUF B650E - E WIFI jest na morele za 599 + 55 zł cashbacku ASUSa.

Seasonic FOCUS GX-850 v4 ATX 3.1 PCIe 5.1 Black Gold 850W - lub MSI A850G (BEZ L!)

Antec P20C RGB

Endorfy Navis F360

Jeśli chodzi o obudowę to z tego co się orientuję tylko Phanteks z w/w nie pomieści bez kombinacji (np. zdjęcia tylego wentyla czy wymiany wentyli na slim) ALF 360.

Niemniej jednak tę obudowę poleciłem niejednemu i każdy jest zadowolony. Ewentualnie możesz pójść w inne AIO typu te co wymieniłeś lub np. podobne cenowo Corsair Nautilus 360 czy Deepcool LS720S.

Monitor dobry wybór, raczej nic znacznie lepszego nie w UW wyczarujesz.

W 5080 nie ma sensu iść ponieważ jak wejdzie 5080 super z 24 gb vramu to ceny 5080 spadną i to ostro . Sam czekam a pod koniec roku albo na początku 2026 mają wejść i cena nie będzie jakaś zaporowa.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, AudRob napisał(a):

ceny 5080 spadną i to ostro

🤡

kojarzysz może premierę 50xx i jak cudownie potaniały 4070/80 (Ti) SUPER?

A jeśli chodzi o moją luźną propozycję 5080 to po prostu uważam, że jak budżet pozwala to czemu nie wziąć lepszej. 
No i jeszcze 5070 Ti też ma dostać 24 VRAM. Najlepiej więc kupić za pół roku 😆

Edytowane przez ztx
Opublikowano
21 minut temu, ztx napisał(a):

RTX 40 nie potaniały zbytnio (używki są stosunkowo drogie) m. in. z tego powodu, że RTX 50 są pod pewnymi względami gorsze:

1) brak Physix 32 bit

2) brak odczytu Hot Spot

3) słabsza wydajność w grach na UE 5.0

Opublikowano (edytowane)

Co do GPU, spokojnie możesz kupić MSI Gaming Trio (5070ti), mam Vanguarda w wersji 5080 u siebie + młodszy syn ma wspomnianego Gaming Trio. Różnicy w jakości i kulturze pracy nie ma. Buda: zobacz sobie może coś z Be Quiet, solidne i przestrzenne budy.

Mam Shadow Base 800 + Silent Base 802, ale nie wiem jak z budżetem u ciebie. Wystarczy dodać, że z moja Shadow 800 wytrzymała upadek (przewróciłem się z nią w sklepie, w środku zmontowany cały zestaw był - dosłownie osr**** się na miętowo), szybka z hartowanego szkła popękała, ale cały sprzęt w środku śmiga jak szalony od listopada 2023 ;) 

Chłodzenie -  ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360. Zdecydowanie, mam w dwóch kompach synów ten model + w moim ALF 2 360. Nie zawiedziesz się :)

Monitor - piękna rzecz, sam bym go wybrał gdybym jeszcze raz wybierał, aczkolwiek padło na Samsunga z sygnaturki, który niestety ma swoje wady, ale o tym pisałem w temacie ogólnym OLED.

Edytowane przez Kaczkofan
literówka
  • Like 1
Opublikowano
36 minut temu, wamak napisał(a):

RTX 40 nie potaniały zbytnio (używki są stosunkowo drogie) m. in. z tego powodu, że RTX 50 są pod pewnymi względami gorsze:

1) brak Physix 32 bit

2) brak odczytu Hot Spot

3) słabsza wydajność w grach na UE 5.0

Dodaj do tego, że przy premierze 50 ze sklepów zniknęły wszystkie mocniejsze 40. To samo będzie tu. Zastąpią 1:1 przy czym na msrp pewnie znów trzeba będzie czekać kilka miesięcy. Moim zdaniem jest za długo do premiery żeby patrzeć na superki. 

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ztx napisał(a):

🤡

A jeśli chodzi o moją luźną propozycję 5080 to po prostu uważam, że jak budżet pozwala to czemu nie wziąć lepszej. 
No i jeszcze 5070 Ti też ma dostać 24 VRAM. Najlepiej więc kupić za pół roku 😆

👍

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Kaczkofan napisał(a):

Co do GPU, spokojnie możesz kupić MSI Gaming Trio (5070ti), mam Vanguarda w wersji 5080 u siebie + młodszy syn ma wspomnianego Gaming Trio. Różnicy w jakości i kulturze pracy nie ma. Buda: zobacz sobie może coś z Be Quiet, solidne i przestrzenne budy.

Mam Shadow Base 800 + Silent Base 802, ale nie wiem jak z budżetem u ciebie. Wystarczy dodać, że z moja Shadow 800 wytrzymała upadek (przewróciłem się z nią w sklepie, w środku zmontowany cały zestaw był - dosłownie osr**** się na miętowo), szybka z hartowanego szkła popękała, ale cały sprzęt w środku śmiga jak szalony od listopada 2024 ;) 

Chłodzenie -  ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360. Zdecydowanie, mam w dwóch kompach synów ten model + w moim ALF 2 360. Nie zawiedziesz się :)

Monitor - piękna rzecz, sam bym go wybrał gdybym jeszcze raz wybierał, aczkolwiek padło na Samsunga z sygnaturki, który niestety ma swoje wady, ale o tym pisałem w temacie ogólnym OLED.

W AiO jest super zajebiscie jak sie trafi egzemplarz bez bąbelków. Ale fakt, poczytałem sporo niezaleznych testów i ten ALF3 PRO jest gejmczendżerem. 

https://www.overclock.net/threads/360-aio-for-quiet-ish-build.1815867/

Buda jeszcze nie wybrana. Priorytet to airflow bo ja kto bedzie to bedzie i cisza (zbicie RPM). TO nie musi byc jakis HighEnd ale tez zeby nie była z papieru, dobry management, filtry (lub przynajmniej mozliwosc założenia). 

https://proline.pl/obudowa-do-komputera-zenpc-z9-mesh-black-4x-fander-p12-pwm-pst-p8219905

ta mnie korci

A Vanguarda i tak nigdzie nie ma (i nie bedzie ?)

edit:

Jednak wleci MSI 5070ti GAMING TRIO OC PLUS (G507T-16GTCP)

• Like 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dobra. Zestaw można powiedzieć w 99% klepnięty. Podaje faktyczne ceny za zakup. 

CPU: 9800X3D - 1900 PLN

MOB: MSI X670E TOMAHAWK - 1110 PLN

GPU: 5070TI MSI GAMING TRIO OC PLUS - 3800 PLN

SSD: KC3000 2TB - 510 PLN

RAM: PATRIOT VENOM CL30 6000MT/s 2x32GB  - 800 PLN

PSU: MSI MPG A850G - 465 PLN

AIO: ALF III 360 PRO - 365 PLN

CASE: 5000D FRAME - 610 PLN

MON: AW3425DW - 2900 PLN

procek - na zakupie ale jak patrze to bedzie taka cena mniej wiecej bo wiekszego rozrzutu nie ma. Poluje jeszcze na ew promke. 

Została klawa, myszka i ze dwa wiatraki do budy. 

"boje" sie tylko czy nie pospieszylem sie z monitorem. Podobno z poczatkiem roku wylaza OLEDy na gen3 albo i moze z kopa na gen4. No nic, mam nadzieje ze wytrzyma z 5 lat ten ekran. 

Opublikowano

Dokladnie tak jak mowisz. Z jednego pod GPU (nad PSU) planowałem dać. Poza tym corsarze z tego co czytałem nie grzeszą specjalnie kultrura wiec docelowo kiedyś tez je zmienię. Arctici P12 PRO na AIO raczej zostaną, to dobre wiatraki. 

Opublikowano

Byc moze faktycznie troche overkill. Ale suma sumarum padlo na nia. 

Co do AIO, jeszcze myslalem o bequiet pure loop 3 (swiezynka niedawno premiera). Recenzje spoko ale troche niepokoi mnie zakres pompy (3000-5500). Lepiej juz wyglada silent loop (1700 - 3500). No ale to i tak "bida" bo ALF III PRO mozna skrecic w idle do 400rpm a w AIO zalezy mi na 60/40 cisza/chlodzenie