KaniaPC 10 Opublikowano 23 Września Opublikowano 23 Września Stoję przed wyzwaniem wymiany kart microSD w moich kamerach i dronach. Obecnie używam wciąż Samsungów Evo Plus, ale zaczął mi doskwierać niski transfer przy zgrywaniu plików na PC. Dlatego jakiś czas temu wyposażyłem się pilotażowo w Samsunga Pro Plus, który niestety mnie zawiódł. Teraz dokupiłem Pro Ultimate, który jest świetny ale drogi niestety, bardzo drogi. Domówiłem w ramach sprawdzenia SanDiska Extreme, którego też będę chciał przetestować i porównać, podobnie jak te Samsungi: Trochę się napracowałem. Uwagi mile widziane. W sieci nic sensownego nie znalazłem, co by dało mi odpowiedź na temat kierunku, w który powinienem iść z nimi. Dlatego za sprawę zabrałem się samodzielnie. Macie jakieś doświadczenia w temacie tego typu kart? 1 1
Rafik7 30 Opublikowano 24 Września Opublikowano 24 Września (edytowane) Fajny materiał Sugestie: 1. Co jakiś czas Samsung wprowadza nowe wersje dla tego nawet w sklepach podają "rok modelowy". Przykładowo pierwsze Pro Plusy wyszły w 2021 roku i miały maksymalny odczyt do 160 MB/s (wersja 2023 ma maksymalny odczyt 180 MB/s): https://www.samsung.com/pl/support/model/MB-MD128KA/EU/ Warto więc dodać, testowany model. 2. Tutaj zabrakło info, co to jest "Jeden duży plik" (w dalszej części jest podany). 3. Dla lepszych zasięgów (jeśli Ci zależy) mogłeś przetłumaczyć (nawet translatorem) na angielski. A tak całkowicie na boku to ten temat jest płytki jak kałuża po mżawce. Są karty UHS-I i UHS-II. Pierwsze, do 100 MB/s, ale producenci wymyślają swoje triki i prędkość wzrasta do maksymalnie 200 MB/s przy wykorzystaniu DEDYKOWANYCH CZYTNIKÓW. Realnie takie transfery uzyskasz wyłącznie na PC. Drugie, kosmicznie drogie, ciężko dostępne i wcale nie takie szybkie bo maksymalnie 300 MB/s. Niestety do momentu rozpowszechnienia się standardu MicroSD Express niewiele się zmieni. Pierwsze karty są już w sprzedaży. Gorzej z urządzeniami które będą je wspierać (jeśli w ogóle). Mam cichą nadzieję, że dzięki szybszemu standardowi MicroSD wrócą do telefonów. Wszak to poziom prędkości UFS 2.x. Edytowane 24 Września przez Rafik7
Doamdor 1 784 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września (edytowane) Jeżeli zależy ci na szybkości zapisu i odczytu, to https://www.neonet.pl/karty-pamieci/sandisk-karta-pamieci-express-microsdxc-256gb.html W kwietniu cena wynosiła 354zł, obecnie to już 199zł. Edytowane 25 Września przez Doamdor
KaniaPC 10 Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września 4 godziny temu, Doamdor napisał(a): Jeżeli zależy ci na szybkości zapisu i odczytu, to https://www.neonet.pl/karty-pamieci/sandisk-karta-pamieci-express-microsdxc-256gb.html W kwietniu cena wynosiła 354zł, obecnie to już 199zł. rozważałem, ale zobacz ile kosztuje czytnik do takich kart. Dodatkowo: to wciąż drugie tyle co za dobre karty UHS-I 17 godzin temu, Rafik7 napisał(a): Fajny materiał Sugestie: 1. Co jakiś czas Samsung wprowadza nowe wersje dla tego nawet w sklepach podają "rok modelowy". Przykładowo pierwsze Pro Plusy wyszły w 2021 roku i miały maksymalny odczyt do 160 MB/s (wersja 2023 ma maksymalny odczyt 180 MB/s): https://www.samsung.com/pl/support/model/MB-MD128KA/EU/ Warto więc dodać, testowany model. 2. Tutaj zabrakło info, co to jest "Jeden duży plik" (w dalszej części jest podany). 3. Dla lepszych zasięgów (jeśli Ci zależy) mogłeś przetłumaczyć (nawet translatorem) na angielski. A tak całkowicie na boku to ten temat jest płytki jak kałuża po mżawce. Są karty UHS-I i UHS-II. Pierwsze, do 100 MB/s, ale producenci wymyślają swoje triki i prędkość wzrasta do maksymalnie 200 MB/s przy wykorzystaniu DEDYKOWANYCH CZYTNIKÓW. Realnie takie transfery uzyskasz wyłącznie na PC. Drugie, kosmicznie drogie, ciężko dostępne i wcale nie takie szybkie bo maksymalnie 300 MB/s. Niestety do momentu rozpowszechnienia się standardu MicroSD Express niewiele się zmieni. Pierwsze karty są już w sprzedaży. Gorzej z urządzeniami które będą je wspierać (jeśli w ogóle). Mam cichą nadzieję, że dzięki szybszemu standardowi MicroSD wrócą do telefonów. Wszak to poziom prędkości UFS 2.x. Dzięki za opinie 1. Masz rację, właśnie będę zamawiał te nowe wersje i zobaczę co są warte. Szczególnie duża różnica jest na Evo Plus. 2. poprawie 3. Przy kolejnym filmie chyba spróbuję No właśnie widzę, że karty SanDisk z czytnikiem Samsunga to dramat jakiś: 95 MB/s. To że wykorzystam wyłącznie na PC to akurat nie przeszkadza, bo kluczową sprawą jest i tak tempo zgrywania danych. Kamery nie potrzebują więcej niż te góra 30-50 MB/s (byleby było stabilnie), ae to czy całą kartę 512 GB zgrywam przez 60 czy 30 minut ma dla mnie dosyć duże znaczenie. UHS-II to pełna zgoda. Drogie karty, drogi czytnik. Drugi odcinek będzie o kartach SanDisk tylko muszę ogarnąć czytnik do nich
Rafik7 30 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września 4 godziny temu, KaniaPC napisał(a): Drugi odcinek będzie o kartach SanDisk tylko muszę ogarnąć czytnik do nich Uważaj co kupujesz. Ja się pomyliłem i kupiłem czytnik UHS-II. Karty USH-I (nawet te od SanDisc'a) nie przekraczają 100 MB/s (limit UHS-I).
KaniaPC 10 Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września 6 godzin temu, Rafik7 napisał(a): Uważaj co kupujesz. Ja się pomyliłem i kupiłem czytnik UHS-II. Karty USH-I (nawet te od SanDisc'a) nie przekraczają 100 MB/s (limit UHS-I). No jak, w specyfikacji jak byk jest napisane 190/130 MB/s
Rafik7 30 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Doprecyzuję. Wsadziłem kartę microSD SanDisc Extreme Pro, która jest kartą UHS-I, do czytnika SanDisk Extreme PRO SD UHS-II i niestety nigdy nie zobaczyłem więcej niż 100 MB/s To, że karty UHS-I mają transfery powyżej 100 MB/s wynika wyłącznie z dodatkowych funkcji poza oficjalnym standardem. Dla tego właśnie musisz mieć "ten jedyny wybrany" dedykowany do danych kart, żeby te wyższe transfery uzyskać. W moim przypadku SanDisc coś nie ogarnął i wyszła klapa. Poczytaj co Samsung pisze drobnym druczkiem na swojej stronie: "Deklarowaną wydajność uzyskano przy zastosowaniu kart microSD PRO Ultimate z czytnikami firmy Samsung." Nie masz tego jedynego czytnika ? Och jaka szkoda. No to wtedy: "* Szybkość odczytu / zapisu jest gwarantowana w przypadku kompatybilnych urządzeń zdolnych do osiągnięcia takich wyników – zależy od urządzenia i warunków testowania. * W przypadku urządzeń niekompatybilnych z interfejsem UHS-I, szybkości zależą od parametrów interfejsu" To samo dotyczy pozostałych producentów.
KaniaPC 10 Opublikowano 26 Września Autor Opublikowano 26 Września 31 minut temu, Rafik7 napisał(a): Doprecyzuję. Wsadziłem kartę microSD SanDisc Extreme Pro, która jest kartą UHS-I, do czytnika SanDisk Extreme PRO SD UHS-II i niestety nigdy nie zobaczyłem więcej niż 100 MB/s To, że karty UHS-I mają transfery powyżej 100 MB/s wynika wyłącznie z dodatkowych funkcji poza oficjalnym standardem. Dla tego właśnie musisz mieć "ten jedyny wybrany" dedykowany do danych kart, żeby te wyższe transfery uzyskać. W moim przypadku SanDisc coś nie ogarnął i wyszła klapa. Poczytaj co Samsung pisze drobnym druczkiem na swojej stronie: "Deklarowaną wydajność uzyskano przy zastosowaniu kart microSD PRO Ultimate z czytnikami firmy Samsung." Nie masz tego jedynego czytnika ? Och jaka szkoda. No to wtedy: "* Szybkość odczytu / zapisu jest gwarantowana w przypadku kompatybilnych urządzeń zdolnych do osiągnięcia takich wyników – zależy od urządzenia i warunków testowania. * W przypadku urządzeń niekompatybilnych z interfejsem UHS-I, szybkości zależą od parametrów interfejsu" To samo dotyczy pozostałych producentów. No właśnie to też zauwazyłem i się wyłożyłem na SanDisku z czytnikiem Samsunga..... Ale dziś mam nadzieję że dojedzie do mnie czytnik SanDiska taki mały i uzyskam transfer jak należy https://www.x-kom.pl/p/451883-czytnik-kart-usb-sandisk-mobilemate-usb-30.html
Rafik7 30 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Nie będzie większych różnic. Masz jeszcze do wybory Kingston Canvas Go! Plus. Mają zbliżone deklarowane transfery. Bierz tańszy zestaw karta + dedykowany czytnik.
KaniaPC 10 Opublikowano 28 Września Autor Opublikowano 28 Września W dniu 26.09.2025 o 11:21, Rafik7 napisał(a): Nie będzie większych różnic. Masz jeszcze do wybory Kingston Canvas Go! Plus. Mają zbliżone deklarowane transfery. Bierz tańszy zestaw karta + dedykowany czytnik. udało mi się wreszcie zmontować film z testami o których rozmawialiśmy. Niestety (dla mnie) muszę kupić jeszcze jeden czytnik Sandiska.......
Rekomendowane odpowiedzi