Skocz do zawartości

Wybór konkretnego modelu monitora 32 cale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tych 4 co podałeś to iiyama lub asus, lg ma tragiczny kontrast nawet jak na ips'a ;) acer ma lipną jasność. Zerknij sobie jeszcze na - LS32DG500EUXEN mam go osobiście, długo robiłem rozeznanie przed jego zakupem i się nie zawiodłem, dodatkowo trzyma przystępną cenę do tej pory z tego co widzę.

• Thanks 1
Opublikowano

@Send1N Dzięki, bardzo ciekawa propozycja ten samsung i ma bardzo dobre opinie.

W iyamie doczytałem, że ludzie często zauważają tzw. Backlight bleeding, natomiast o Samsungu nie znalazłem takiej informacji, możesz to potwierdzić?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, i7home napisał(a):

@Send1N Dzięki, bardzo ciekawa propozycja ten samsung i ma bardzo dobre opinie.

W iyamie doczytałem, że ludzie często zauważają tzw. Backlight bleeding, natomiast o Samsungu nie znalazłem takiej informacji, możesz to potwierdzić?

Powiem szczerze że jak na ips'a to jest bardzo mały w tej sztuce którą ja mam, aż sam byłem zaskoczony w dodatku to jest pierwszy mój monitor w życiu że 1 sztuka która przyszła ma idealnie czystą matrycę bez ani jednego bad pixela, wcześniej musiałem albo odsyłać i brać kolejne egzemplarze metodą prób i błędów albo pogodzić się że tam coś gdzieś jest jak się przyjrzę :E 

5 godzin temu, i7home napisał(a):

To jest gorszy model od tego o którym rozmawiamy, dlatego podałem ci dokładne oznaczenie zamiast linka ;) kolejna sprawa że to inny typ matrycy (VA)

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoodokładnie bo kąty widzenia ma niestety gorsze

Ja używałem za życia TN i IPS ale odkąd kupiłem pierwszego VA i to właśnie zakrzywionego to wybieram zawsze jego, lepsze kolory i czerń niż w poprzednich osobiście a również tak samo szybkie, teraz mam 32" Gigabyte GS32QCA i używam go prosto z pudełka nie zmieniając kolorów, jedynie uzwam trybu eco bo standard dla mnie zbyt jasny. miałem ostatnio właśnie tego samsunga 32" odyssey g5 VA, ale nie zakrzywionego i go oddałem bo siedze w miare blisko monitora i jednak kąty widzenia Va ma gorsze niż IPS ale moim zdaniem to tylko jedyny minus porównując je :thumbup:

Edytowane przez cyborg
Opublikowano

Przeczytałem jeszcze taką opinię:
Uwaga! Monitor posiada tylko port DP 1.2 , a co za tym idzie jego maksymalna, fizyczna częstotliwość dla 2k to 144hz - te 180 Hz jest sztuczne podbijane co źle odbija się na pracy matrycy jak i żywotności takiego monitora.

Prawda to?

Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie ten model samsunga podlinkowany wyżej i nie ma kompletnie żadnych problemów z 2560x1440 @ 180hz, nie wiem skąd ten kto to pisał wytrzasnął takie informacje ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.79ee11f71aefb6e410e6b1dcda0320e9.png

image.thumb.png.98cad86a2f1815bc3d87f398a8719c64.png

W dniu 29.09.2025 o 20:09, Send1N napisał(a):

Mam dokładnie ten model samsunga podlinkowany wyżej i nie ma kompletnie żadnych problemów z 2560x1440 @ 180hz, nie wiem skąd ten kto to pisał wytrzasnął takie informacje ;) 

Czego więcej potrzeba ?

image.png

Edytowane przez Kabor
  • Thanks 1
  • Upvote 2