Skocz do zawartości

Wybór konkretnego modelu monitora 32 cale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tych 4 co podałeś to iiyama lub asus, lg ma tragiczny kontrast nawet jak na ips'a ;) acer ma lipną jasność. Zerknij sobie jeszcze na - LS32DG500EUXEN mam go osobiście, długo robiłem rozeznanie przed jego zakupem i się nie zawiodłem, dodatkowo trzyma przystępną cenę do tej pory z tego co widzę.

• Thanks 1
Opublikowano

@Send1N Dzięki, bardzo ciekawa propozycja ten samsung i ma bardzo dobre opinie.

W iyamie doczytałem, że ludzie często zauważają tzw. Backlight bleeding, natomiast o Samsungu nie znalazłem takiej informacji, możesz to potwierdzić?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, i7home napisał(a):

@Send1N Dzięki, bardzo ciekawa propozycja ten samsung i ma bardzo dobre opinie.

W iyamie doczytałem, że ludzie często zauważają tzw. Backlight bleeding, natomiast o Samsungu nie znalazłem takiej informacji, możesz to potwierdzić?

Powiem szczerze że jak na ips'a to jest bardzo mały w tej sztuce którą ja mam, aż sam byłem zaskoczony w dodatku to jest pierwszy mój monitor w życiu że 1 sztuka która przyszła ma idealnie czystą matrycę bez ani jednego bad pixela, wcześniej musiałem albo odsyłać i brać kolejne egzemplarze metodą prób i błędów albo pogodzić się że tam coś gdzieś jest jak się przyjrzę :E 

5 godzin temu, i7home napisał(a):

To jest gorszy model od tego o którym rozmawiamy, dlatego podałem ci dokładne oznaczenie zamiast linka ;) kolejna sprawa że to inny typ matrycy (VA)

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoodokładnie bo kąty widzenia ma niestety gorsze

Ja używałem za życia TN i IPS ale odkąd kupiłem pierwszego VA i to właśnie zakrzywionego to wybieram zawsze jego, lepsze kolory i czerń niż w poprzednich osobiście a również tak samo szybkie, teraz mam 32" Gigabyte GS32QCA i używam go prosto z pudełka nie zmieniając kolorów, jedynie uzwam trybu eco bo standard dla mnie zbyt jasny. miałem ostatnio właśnie tego samsunga 32" odyssey g5 VA, ale nie zakrzywionego i go oddałem bo siedze w miare blisko monitora i jednak kąty widzenia Va ma gorsze niż IPS ale moim zdaniem to tylko jedyny minus porównując je :thumbup:

Edytowane przez cyborg
Opublikowano

Przeczytałem jeszcze taką opinię:
Uwaga! Monitor posiada tylko port DP 1.2 , a co za tym idzie jego maksymalna, fizyczna częstotliwość dla 2k to 144hz - te 180 Hz jest sztuczne podbijane co źle odbija się na pracy matrycy jak i żywotności takiego monitora.

Prawda to?

Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie ten model samsunga podlinkowany wyżej i nie ma kompletnie żadnych problemów z 2560x1440 @ 180hz, nie wiem skąd ten kto to pisał wytrzasnął takie informacje ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.79ee11f71aefb6e410e6b1dcda0320e9.png

image.thumb.png.98cad86a2f1815bc3d87f398a8719c64.png

W dniu 29.09.2025 o 20:09, Send1N napisał(a):

Mam dokładnie ten model samsunga podlinkowany wyżej i nie ma kompletnie żadnych problemów z 2560x1440 @ 180hz, nie wiem skąd ten kto to pisał wytrzasnął takie informacje ;) 

Czego więcej potrzeba ?

image.png

Edytowane przez Kabor
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• https://www.bankier.pl/wiadomosc/UOKiK-wszczal-postepowanie-wyjasniajace-dot-ograniczenia-konkurencji-przy-sprzedazy-sprzetu-elektronicznego-9075242.html   Bardzo szybko korpo go sprowadzą do pionu  zmowy cenowe są cały czas w XXIw. Korpo są w wielu obszarach dogadane. Albo wyślą genialnie opłacanych prawników na niego albo pogadają z kim potrzeba z władz, albo skuteczniej ukryją dogadywanie się  Jedna z bardzo niewielu spraw co wypłynęła w temacie urządzania ludziom nowego "raju" przez korpo. 
    • Tu pełna zgoda i zrozumiałe podejście. Też uważam, że to by było najlepsze, ale widzę dwa sensowne powody, przez które autorzy testów mogą mieć inna zdanie: 1. Jest naprawdę cała masa laików, którzy kompletnie nie rozumieją czemu wyniki w 720p i 1080p są lepsze aby ocenić realne możliwości procesora. Wyobraź sobie, że robisz test przez trzy dni, masa roboty, wychodzi Ci, że 14800X3D wyprzedza Intela 999AI o 90%, cieszysz się, że jest taki wielki postęp, że coś fajnego, a potem widzisz jak jakiś filmik youtubera na YT z milionem wyświetleń mówi o Twoim teście i pada "ten gość potwierdził, że różnica to tylko 2%, więc nie ma co dopłacać". Cała praca w błoto i do tego masa ludzi ogłupiona bzdurami. 2. Zasoby. Czas. Jeśli takie wyniki interesują np. 20% Twoich widzów/czytelników, a w tym czasie możesz spożytkować czas lepiej, to możesz uznać, że testy w 1080p wystarczą.   Optymalnie by chyba było zrobić tak - testy w 720p/1080 - wybrać te, gdzie są duże różnice - zrobić w tych grach testy w 1440p i 4K - dostęp do tego dać za okienkiem "klikam, ale rozumiem, że testowanie wydajności proca ma sens tylko w 1080p" czy coś   Ale cóż. Testujący i tak zrobią jak uważają, czy nam się to podoba czy nie. No to już zależy od gry. Tak samo można nagiąć w drugą stronę, że Ryzen 5600 + 5070ti będzie szybszy niż 9800x3D plus rtx 4070 (bez Ti). Znowu dla niektórych graczy grających w  mniej mainstreamowych grach/ustawieniach/itp. znacznie lepiej wypadnie 9800x3d i 4070 niż Ryzen 7600 + 5090.  Sam do takich należałem przez poprzednie 25 lat i będę należał nadal, choć gdyby nie VR, to monitory z Pulsarem mogłyby tu sporo zmienić. Do tej pory było często tak, że jak zabraknie proca, to nic się nie da zrobić, albo tniesz detale, które psują całą imersję (pop-in) a w przypadku niemocy GPU można było iść na (owszem, często okropne) kompromisy. Wspomniałem o Pulsarze, bo spadek poniżej  X (gdzie X=fps i X=Hz na monitorze) nie oznacza takiej katastrofy, jak przy graniu z v-sync ON i stroboskopem. Z VR to już trochę skomplikowane, bo nadal liczy się przede wszystkim CPU, tylko że jak grasz w modowane gry albo jakiegoś MSFSa to 9800x3D + 2060 niekoniecznie musi wypaść lepiej od Ryzena 3600 z 5090tką, bo na jednym dasz radę pograć w 144p (bez zera!  a na drugim się porzygasz, bo nie utrzymasz FPSu komfortowego dla VRu choćby nie wiem co robić.   
    • https://videocardz.com/newz/gigabyte-launches-flagship-x870e-aorus-xtreme-x3d-ai-top-motherboard-at-1099
    • https://strefainwestorow.pl/gaming/cdprojekt-nowe-tresci-wiedzmin3-dlc
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...