Skocz do zawartości

Wybór konkretnego modelu monitora 32 cale

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tych 4 co podałeś to iiyama lub asus, lg ma tragiczny kontrast nawet jak na ips'a ;) acer ma lipną jasność. Zerknij sobie jeszcze na - LS32DG500EUXEN mam go osobiście, długo robiłem rozeznanie przed jego zakupem i się nie zawiodłem, dodatkowo trzyma przystępną cenę do tej pory z tego co widzę.

• Thanks 1
Opublikowano

@Send1N Dzięki, bardzo ciekawa propozycja ten samsung i ma bardzo dobre opinie.

W iyamie doczytałem, że ludzie często zauważają tzw. Backlight bleeding, natomiast o Samsungu nie znalazłem takiej informacji, możesz to potwierdzić?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, i7home napisał(a):

@Send1N Dzięki, bardzo ciekawa propozycja ten samsung i ma bardzo dobre opinie.

W iyamie doczytałem, że ludzie często zauważają tzw. Backlight bleeding, natomiast o Samsungu nie znalazłem takiej informacji, możesz to potwierdzić?

Powiem szczerze że jak na ips'a to jest bardzo mały w tej sztuce którą ja mam, aż sam byłem zaskoczony w dodatku to jest pierwszy mój monitor w życiu że 1 sztuka która przyszła ma idealnie czystą matrycę bez ani jednego bad pixela, wcześniej musiałem albo odsyłać i brać kolejne egzemplarze metodą prób i błędów albo pogodzić się że tam coś gdzieś jest jak się przyjrzę :E 

5 godzin temu, i7home napisał(a):

To jest gorszy model od tego o którym rozmawiamy, dlatego podałem ci dokładne oznaczenie zamiast linka ;) kolejna sprawa że to inny typ matrycy (VA)

Edytowane przez Send1N
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

@Pan Mateoodokładnie bo kąty widzenia ma niestety gorsze

Ja używałem za życia TN i IPS ale odkąd kupiłem pierwszego VA i to właśnie zakrzywionego to wybieram zawsze jego, lepsze kolory i czerń niż w poprzednich osobiście a również tak samo szybkie, teraz mam 32" Gigabyte GS32QCA i używam go prosto z pudełka nie zmieniając kolorów, jedynie uzwam trybu eco bo standard dla mnie zbyt jasny. miałem ostatnio właśnie tego samsunga 32" odyssey g5 VA, ale nie zakrzywionego i go oddałem bo siedze w miare blisko monitora i jednak kąty widzenia Va ma gorsze niż IPS ale moim zdaniem to tylko jedyny minus porównując je :thumbup:

Edytowane przez cyborg
Opublikowano

Przeczytałem jeszcze taką opinię:
Uwaga! Monitor posiada tylko port DP 1.2 , a co za tym idzie jego maksymalna, fizyczna częstotliwość dla 2k to 144hz - te 180 Hz jest sztuczne podbijane co źle odbija się na pracy matrycy jak i żywotności takiego monitora.

Prawda to?

Opublikowano (edytowane)

Mam dokładnie ten model samsunga podlinkowany wyżej i nie ma kompletnie żadnych problemów z 2560x1440 @ 180hz, nie wiem skąd ten kto to pisał wytrzasnął takie informacje ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

image.thumb.png.79ee11f71aefb6e410e6b1dcda0320e9.png

image.thumb.png.98cad86a2f1815bc3d87f398a8719c64.png

W dniu 29.09.2025 o 20:09, Send1N napisał(a):

Mam dokładnie ten model samsunga podlinkowany wyżej i nie ma kompletnie żadnych problemów z 2560x1440 @ 180hz, nie wiem skąd ten kto to pisał wytrzasnął takie informacje ;) 

Czego więcej potrzeba ?

image.png

Edytowane przez Kabor
  • Thanks 1
  • Upvote 2

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Demo już od dawna było dostępne.
    • Ja musiałem wczytać save bo założyłem wielką złotą wazę na plecy i też nie mogłem zdjąć
    • Niby parodia Johna Wicka a praktycznie jak John Wick    
    • @Keleris U mnie również występuje rozbieżność napięć procesora względem ustawień w BIOSie, ale jest ona przeważnie niższa i wynosi około 38mV, czyli jak ustawię w BIOSie 1.3875V to z poziomu Windows'a otrzymuję 1.35V. Dodatkowo przy mocniejszym podkręceniu (4.2GHz+) miałem aktywny Loadline Calibration, aby nie musieć właśnie ładować wysokiego napięcia na procka   Te moduły GEIL'a robią tRFC 35 z lekkim zapasem bezpieczeństwa/stabilności, bo są one zdolne do zejścia w okolice tRFC 32, nadal przy prędkości DDR2-900 i CL4:     Nie ma to już większego wpływu na wydajność, a ewentualna różnica mieści się w granicach błędu pomiarowego.   Im niższe tRFC chcemy osiągnąć, tym wyższe napięcie zasilające moduły będzie potrzebne do ich ustabilizowania, a to z kolei wymusi konieczność lepszego ich chłodzenia, aby tę stabilność zachować   tRFC 31 również zadziałało, ale wymagało już podniesienia napięcia do 2.3V, gdzie powyższe tRFC 32 zadowoliło się napięciem 2.2V.   ...   Polecam Ci również ustawiać pamięci za pomocą MemSet'a z poziomu Windows'a   Ja ostatnio robię tak, że w BIOSie ustawiam FSB Strap na 400MHz (o ile mam taką opcję i wyłącznie przy okolicach 400-500MHz faktycznego FSB), wybieram dzielnik pamięci (prędkość modułów) na 1:1, ich napięcie, cztery pierwsze timingi (te podstawowe) i ewentualnie tRFC.   Później jedynie szukam dodatkowych opcji dotyczących zwiększania wydajności podsystemu pamięci. W tym modelu ASUS'a na X38 nazywają się one: DRAM Static Read Control -> daję na Enabled, Ai Clock Twister -> przestawiam na Strong, Transaction Booster pozostawiam na Auto, jeżeli używam opcji DRAM Static Read Control. DRAM Static Read Control oraz Transaction Booster używa się zamiennie. Obie opcje aktywowane jednocześnie nie zadziałają - platforma nie uruchomi się.   Dopiero na koniec, z poziomu Windows'a, dopieszczam resztę, czyli ustawiam lub sprawdzam niższe tRFC, Performance Level i całą resztę, a tREF ustawiam na maksymalną wartość (aby pamięci spędzały jak najmniej czasu na odświeżaniu tabeli komórek).   W najgorszym przypadku platforma się zawiesi (zrobi tzw. freez'a) i trzeba będzie ją ręcznie wyresetować przyciskiem Reset   .........   Przetestowałem przy okazji ten egzemplarz GTS'a 250 w wersji OC od Gigabyte'a, chcąc sprawdzić jego potencjał:         Karta mega zaskoczyła mnie jeżeli chodzi pamięci GDDR3  Pozwoliła na dodatkowe +15GB/s przepustowości przy prędkości 1333MHz, co mocno sprzyja starszym benchmarkom. Jednakże rdzeń oraz shadery okazały się przeciętne, kończąc się szybciej niż na wcześniejszym egzemplarzu Gigabyte'a w wersji bez dopisku OC:  
    • Nie, ale już z chyba trwają jakieś prace na serwerach przygotowujące do wydania wersji 0.6 więc to już blisko
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...