VRman 2 635 Opublikowano 27 Września Opublikowano 27 Września Siema Wątek grzecznościowy i mocno nietypowy. Otóż nie chodzi ani o słuchanie muzyki w autobusie ani o redukcję szumów typu szum aut na ulicy, wiatru itp. Chodzi o mowę Próbuję namówić kolegę, żeby sobie kupił słuchawki, bo ciągle narzeka, że go współlokator denerwuje ciągłym pierd(zie)leniem, przez co potężnie zatruwa mu życie. Czy to stojąc obok i mówiąc do niego, czy obgadując go kilka metrów dalej przy rozmowie z kimś innym. Tu chyba się rodzi konkretny konflikt, alergia na siebie, a są skazani na mieszkanie razem z racji roboty jeszcze przez dłuższy czas. Jak to usłyszałem, to od razu mówię "kup sobie coś z noise cancellingiem jak nie potrafisz tego sam zignorować". Ale tu jest problem, bo kolega groszem nie śmierdzi, a do tego mówi, że "tych z taką gumką to nie chce, bo go uszy od tego bolą". Nie znam się na słuchawkach wcale, ale zgaduję, że to chodzi o te dokanałowe. Ktoś potrafi coś doradzić? Da radę uzyskać zakładany efekt? To w ogóle dobry pomysł na taką sytuację czy to nie da rady tłumić pierdzielenia skutecznie? I jeśli da to za ile? Bo jak trzeba wydać 1500zł czy ileś to nie ma opcji, ale jakby dało się za 400-700 to może dałbym radę go namówić. W końcu spokój i odpoczynek i relaks po pracy jest potrzebny do zachowania zdrowia psychicznego, więc moim zdaniem jak nie wyda tych kilku stówek teraz, to potem wyda na terapie, jak go z tego stresu szlag w końcu trafi
smolus7 22 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września Najlepsze są najstarsze i sprawdzone sposoby, lepa na papę. Gwarancja skuteczności. Szczególnie za chamski obgadywanie. A co do najnowszych metod, słuchawki z redukcją. Jak muszą być nauszne. To rozejrzał bym się za jakimiś BOSE z serii QC quietcomfort, model 35 , 45. Fajne słuchawki, używki można dorwać 300zł-600zł. Czasem coś z tej serii jest w promocjach, nowe modele po 700zł-800zł, tylko są już delikatniejsze niż te starsze. Słuchawki potrafią zredukować gwizd pociągu, przy rozmowie przez telefon, osoba w słuchawkach w pociągu nie słyszała sygnału gwizdu, a ja w rozmowie słyszałem. Uwaga bo mogą się zlecieć fanboje Super plastikowych twardych niewygodnych trzeszczących sony 1000 i stwierdzić, że te ich super najlepsze. Niestety widziałem takich na żywo i na forach
HappyLittleGamer 190 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Niestety ale do tłumienia mowy słuchawki nawet te z topowym ANC są prawie bezużyteczne. Topowe mozna dostać za 1500zł np Bose QC Ultra, Sony WH1000-XM6, JBL Tour One M3, Apple Airpods Max, Sonos Ace. Sony dla wielbicieli basu, zniekształconego dźwięku i bez okularów (też uważam że Sony są strasznie niewygodne), a pozostałe 4 dobre dla ludzi w okularach i lubiących bardziej zbalansowany dźwięk. Na minus Sonos'ów że są ciężkie i nieprzewiewne więc to raczej najgorszy wybór z tej piątki. ANC we wszystkich tych słuchawkach jest na bardzo podobnym poziomie ale żadne nie tłumią mowy osoby która stoi obok nas. Jak ktoś jest 5 metrów dalej i mówi normalnym niepodniesionym głosem (mężczyzna) to nadal go będzie słychać ale mowa może być już na tyle zniekształcona że ciężko będzie odgadnąć słowa, no i jak do tego dołożymy muzykę no to wtedy faktycznie takiego delikwenta przestaniemy kompletnie słyszeć. Te słuchawki za to perfekcyjnie tłumią dżwięki wentylatorów/skaczących piętro wyżej sąsiadów/samolotów/muzyki z zewnątrz/śmieciarki/kosiarki. Nie jest to natomiast takie całkowite odcięcie od świata zewnętrznego- to to raczej tylko w dokanałowych sluchawkach z ANC. Z tańszych to w działaniu ANC mega pozytywne wrażenie zrobiły na mnie Soundcore Life Q30 i tym samym pewnie też następca Soundcore Space One w których się chwalą że jest jeszcze lepiej i na pewno tak jest. Te Life Q30 za jedyne 350zł mają już serio bardzo dobry ANC, oczywiscie nie na poziomie topowym ale za taką cenę to warto. Podobno z tych koło ~500zł dobre są też Sony ULT Wear ale tych już nie próbowałem. Albo Bose QC 45 ale to już stary model i brałbym tylko w turbo promocji za max 800zł. 1
Rekomendowane odpowiedzi