Skocz do zawartości

Podczas grania w gry mam wysokie temperatury i mikrozacięcia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tobie coś w idle używa kartę, bo takie temperatury w spoczynku to jest dużo za dużo, chyba że to taka daremna konstrukcja, ale w to wątpię. 

Jeżeli chodzi o pierwszy screen gpu-z od lewej które wrzucił wyżej autor to wygląda w miarę normalnie bo wentylatory są całkowicie wyłączone więc karta trzyma te +50c (wszystko zależy wtedy od wentylacji w samej obudowie) gpu load wynosi 0% i zegary są prawidłowo "zbite" takie jak być powinny w spoczynku, jego wersja karty zapewne załącza wentylatory od 60 stopni ;) wystarczy głupie 300-400rpm ustawić i temperatuty w idle spadną o dobre 15 stopni względem 0rpm ale to w niczym nie przeszkadza że trzyma okolicy 55c :thumbup:

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

Zainstalowałam Afterburner i pomyślałam, że sobie zmienie krzywą :)  Ale jak się okazoło temperatura GPU spadła momentalnie sama :) Więc tak się zastanawiam, czy jakiś program-sterownik nie zmienia mi ustawień. Sterowniki od karty graficznej zawsze instaluję na czysto bez tych wszystkich experience :)

17 minut temu, Send1N napisał(a):

Jeżeli chodzi o pierwszy screen gpu-z od lewej które wrzucił wyżej autor to wygląda w miarę normalnie bo wentylatory są całkowicie wyłączone więc karta trzyma te +50c (wszystko zależy wtedy od wentylacji w samej obudowie) gpu load wynosi 0% i zegary są prawidłowo "zbite" takie jak być powinny w spoczynku, jego wersja karty zapewne załącza wentylatory od 60 stopni ;) wystarczy głupie 300-400rpm ustawić i temperatuty w idle spadną o dobre 15 stopni względem 0rpm ale to w niczym nie przeszkadza że trzyma okolicy 55c :thumbup:

Jeśli chodzi o obudowę to niestety nie żadna rewelacja i tak się zastanawiam czy warto i czy można w niej zamontować dodatkowe chłodzenie.

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Send1N napisał(a):

Jeżeli chodzi o pierwszy screen gpu-z od lewej które wrzucił wyżej autor to wygląda w miarę normalnie...

wtedy były dwa ssy już pod obciążeniem :) i dopiero teraz widzę że jest reszta, także jak mówisz wszytsko wygląda w miarę ok.

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 1
Opublikowano

Kartę graficzną zostaw w spokoju. Zajmij się lepiej procesorem bo 92 stopnie na jednym ze screenów świadczą, że sobie nie radzi z chłodzeniem. Może być tak, że w jakichś sytuacjach dobija do 100 stopni i zbija ci zegary. I dlatego masz ścinki w grach.

Przedmuchaj porządnie chłodzenie CPU. Jak temperatury się nie poprawią to do sprawdzenia jest jeszcze pasta na procku.

Jakie w ogóle jest tam chłodzenie i jaka jest konfiguracja wentyli w budzie? Jak możesz to zrób zdjęcie jak w środku buda wygląda.

• Upvote 1
Opublikowano

Powiem szczerze, że chłodzenie szału nie robi do tej i7-ki. To jest SPC Spartan? Obudowa też szału nie robi jeśli chodzi o przepływ powietrza. Są tam w ogóle jakieś wentyle z przodu?

Ściągnij to chłodzenie i dobrze przedmuchaj. Przesmaruj też jakąś lepszą pastą i zobacz czy się coś poprawi. Daj znać jakie wentyle siedzą z przodu w tej budzie.

Opublikowano (edytowane)

Ciężko to nazwać meshem :E

Weź tam zamontuj z przodu chociaż jakiś jeden wentyl bo tam ci się wszystko gotuje w środku. Niema prawidłowego przepływu powietrza. W tych czasach jeden wentylator wyciągowy z tyłu to za mało. Pomimo tego, że przód jest dosyć zamknięty to taki wentyl coś zawsze zaciągnie jakiegoś zimnego powietrza i będzie trochę lepiej. Jak masz kasę to zainwestuj w dwa wentyle na przód. Będzie dużo lepiej jeśli chodzi o temperatury.

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, MadDog napisał(a):

Ciężko to nazwać meshem :E

Weź tam zamontuj z przodu chociaż jakiś jeden wentyl bo tam ci się wszystko gotuje w środku. Niema prawidłowego przepływu powietrza. W tych czasach jeden wentylator wyciągowy z tyłu to za mało. Pomimo tego, że przód jest dosyć zamknięty to taki wentyl coś zawsze zaciągnie jakiegoś zimnego powietrza i będzie trochę lepiej. Jak masz kasę to zainwestuj w dwa wentyle na przód. Będzie dużo lepiej jeśli chodzi o temperatury.

Mogę zamontować 2 tylko tu jest chyba mało miejsca

Obejrzałam i sprawdziłam, że wejdą mi tu 2 wiatraki, tylko jaki to ma sens bo skąd one bedą zasysać powietrze? 

OBERON_BLACK_PRO_LE.png

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano (edytowane)

Zassają sobie przez te boczne siateczki. Nie będzie to może duża ilość ale zawsze coś to da dla polepszenia cyrkulacji powietrza. 

Jak da radę to zamontuj tam na środku dobrego 140mm wentyla. Miałem parę lat BeQuiet PURE BASE 500, który fabrycznie ma właśnie taką konfigurację. Lepiej coś mieć tam z przodu niż nic nie mieć.

image.thumb.png.526dabb8a2bcc1aaf11d966e18245b53.png

image.thumb.png.44beb9f01f717f89daf5c2ab4e9d1603.png 

Edytowane przez MadDog
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mika2873 napisał(a):

To jest Spartan RGB, a z przodu nie ma wentylatora tylko mesh po obu stronach.

Kupiłam dziś Grizzly Kryonaut ultra i wieczorem wymienię pastę.

Nie ma to jak kupić pastę w cenie całego chłodzenia procesora która nie wniesie niczego niż 5x tańsza :P problemem jest obudowa, główniej jej front, pakowanie tam wentylatorów coś tam da ale to takie pudrowanie pryszcza że tak się wyrażę :) , przy normalnym (w pełni otwartym) froncie jeden wentylator pompował by więcej powietrza niż trzy przy takim jak masz :/ najlepiej było by zmienić obudowę zamiast inwestować w obecną, za 2 stówy kupisz spokojnie coś o niebo lepiej wentylowanego z kilkoma zainstalowanymi wentylatorami w komplecie np chieftec hunter 2.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano (edytowane)

To jest 10700K więc ma TDP=125W. Można go przyciąć do TDP=65W (czyli takie jak 10700 bez K) i masz procek który prawie można chłodzić pasywnie. Wielkiej straty mocy z tego nie będzie. Miałem to wiem :lol2: Nasz szeryf @Kadajo też ma ten procek.

Edytowane przez bourne2008
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

o jest 10700K więc ma TDP=125W. Można go przyciąć do TDP=65W (czyli takie jak 10700 bez K)

ten procesor potrzebuje minimum 150 wat,65 wat to on ma przy gwarantowanym zegarze 2900mhz

Opublikowano (edytowane)

Wiem jak działają Power Limity na tych prockach.

Proponuję jedynie "skręcenie" jego apetytu na moc do poziomu akceptowalnego dla chłodzenia.

A jak nie to niech się gotuje. Nie mój problem :D

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano (edytowane)

A ja dziś otworzyłam bok i mam takie temperatury, po wejsciu na grę CPU 46 i GPU 43.

Pasty jeszcze nie zmieniłam, bo zapomniałam o płynie:)))

temp.png

Ale dziś cały dzień mam też uruchomiony Afterburner i to on mi obniża temperatury o ponad 10 stopni

Edytowane przez Mika2873
Opublikowano

afterburner sam w sobie nie obniża temperatur :E chyba że masz krzywą ustawioną agresywniej niż stockowo, te 46 cpu i 43gpu to też mało wiarygodne chyba że w pasjansa było grane ;) głównym problemem jest obudowa i brak odpowiedniego obiegu powietrza tak jak pisałem wcześniej.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Co do wiatraków to raczej nie obniżą temperatury CPU, bo nawet na forach Intela i MSI piszą, ze 90 stopni dla tych procesorów przy obciążeniu to norma. Ale wiatrak i tak zamontuję chociażby dla innych podzespołów.

5 minut temu, Send1N napisał(a):

afterburner sam w sobie nie obniża temperatur :E chyba że masz krzywą ustawioną agresywniej niż stockowo, te 46 cpu i 43gpu to też mało wiarygodne chyba że w pasjansa było grane ;) głównym problemem jest obudowa i brak odpowiedniego obiegu powietrza tak jak pisałem wcześniej.

Nie mam powodów kłamać a wręcz przeciwnie staram się pisać prawdę, bo chodzi mi o rozwiązanie problemu.

temp.png

2 godziny temu, userKAMIL napisał(a):

@Mika2873 Ja miałem kiedyś też problem z tymi mikro zacięciami. U mnie rozwiązaniem okazało się wyłączenie ''nakładki w grze'' w ustawieniach Nvidia App. Sprawdź może też pomoże.

image.thumb.png.019b1a18a60cc411f8120b6040b5a99b.png

Ja mam tylko czysty sterownik zainstalowany

Edytowane przez Mika2873