Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chcę sobie kupić komputer do cs2. Z zakupem się nie spieszę, będę sobie dobierał poszczególne części na promocjach. Potrzebuję pomocy bo nie wiem czego szukać 

Chcę to zrobić w miarę budżetowo.

Zacznijmy od tego, że mam doprowadzony do domu internet 8gbs, lecz w ścianach jedynie 8 metrów kabla cat 5e. Wyczytałem jednak, że na niewielkich odległościach jest w stanie taką prędkość puścić. Z tego powodu chciałbym płytę główną z portem ethernet 5gbs. Ewentualnie może być zwykła płyta główna i dokupienie do niej karty sieciowej 10gbs. Jaka jest teraz prędkość na kablu - nie wiem, obecnie nie jestem w stanie tego zweryfikować.

Druga moja zagwozdka to karta graficzna. Gram tylko w rozdzielczości 1024x768, zastanawiam się czy taki rtx 5060 8gb da radę zapewnić mi 600fps? Planuję zakupić monitor 610hz

Mój plan na ten komputer 

9800x3d 1700zł

Płyta główna 400-800zł (nie wiem czego szukać)

Obudowa 200-300zł jakąś sobie znajdę 

Zasilacz 300zł 650-750w też jakiś znajdę na pepperku 

Dysk mam pny xlr cs3140

2x16gb ddr5 6000 cl30 1600zł coś znajdę 

Karta graficzna 1200-1300zł chyba że trzeba wydać więcej 

Na całość chciałbym wydać więc niecałe 6 tysięcy + około 2 tysiące na monitor 

Komputer ma mi służyć tylko do gry w cs, nic innego na kompie nie robię. Dobrze myślę czy gadam od rzeczy?

Opublikowano

Generalnie dobrze kombinujesz ale utrzymanie 600 fps na 5060 to będzie wyzwanie, zresztą ogólnie w tej grze ciężko utrzymać tak dużo klatek bez dropów nawet w niskiej rozdziale / na low detalach. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Zasilacz SMX Okame G3 650W (teraz 300zł, często jest na promkach za 250), Chieftec Vega 750W (PPG750S), XPG Kyber 650W.

Płyta z 5-gigowym internetem: MSI PRO B850M-P WIFI - 550zł (wariant ATX to koszt 700zł)

RAM najtańszy 6000CL30 (lub 6400CL32 - zawsze można zejść) jaki w danym momencie znajdziesz

Obudowa Regnum 400 Air (209zł)

4 godziny temu, asekr napisał(a):

Karta graficzna 1200-1300zł chyba że trzeba wydać więcej 

Poniżej 5060 ti bym raczej nie schodził, a jak trafisz używkę np. 4070 to też dobrze.

Edytowane przez kalderon
  • Thanks 1