vBeton 0 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Witam. Może ktoś jest bardziej obeznany. Kupiłem uchwyt na telefon który sam się rozsuwa i zasuwa na sensor z ładowaniem indukcyjnym. Auto superb 2. Auto nie posiada usb. Mam ładowarki do gniazda zapalniczki. Problem w tym że neony, rozsuwanie itp działa ale indukcja się nie chce załączyć. Na ładowarce od telefonu obojętne jakiej idzie bez problemu. Sprawdzone na kilku ładowarkach, kablach i gniazdach zapalniczki. Bezpiecznik gniazda to 25. Napięcia wymagane do urządzenia są ok według informacji na ładowarkach. Dodam, że jestem na etapie naprawy wiązek drzwi i odpinam akumulator. Po ponownym podpięciu indukcja działa, ale jak wyjme ładowarke (lub kabel) i włoże spowrotem przestaje działać. Pozdrawiam.
Petru23 249 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) Kup porządną ładowarkę zgodną z wymaganiami producenta uchwytu. Bo albo to kwestia uchwytu albo ładowarki. Dla "bezpieczeństwa" możesz skorzystać z no allegro czy xkom, gdzie bez problemu zwrócisz zakupiony towar. Do tego przewód również jakiś "markowy" z gwarantowanymi a nie deklarowanymi parametrami. Ja korzystam z fabrycznych od telefonow z szybkim ładowaniem, bo zakupione luzem kable USB często nie zapewniają deklarowanych parametrów. Edytowane 3 Października przez Petru23
vBeton 0 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października Ładowarki obydwie są tego samego producenta baseus. Sprawdzane zarówno przez usb jak i usb c kablem oryginalnym do szybkiego ładowania od oneplus 12 jak i innymi. Kupie coś markowego i się odezwę
Petru23 249 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października (edytowane) 5 minut temu, vBeton napisał(a): Ładowarki obydwie są tego samego producenta baseus. Sprawdzane zarówno przez usb jak i usb c kablem oryginalnym do szybkiego ładowania od oneplus 12 jak i innymi. Kupie coś markowego i się odezwę Xkom ma fajną politykę zwrotów, można sprawdzić i zwrócić niezależnie od ustawy konsumenckiej Allegro jak szanujesz towar również nie robi problemów (sprzedawcy z renomą). Allegro daje odroczona płatność i darmowe zwroty. Sprawdzałeś napięcie na gnieździe zapalniczki, która zasila uchwyt? Skoro masz problem w elektryka powinieneś sprawdzić calu łańcuszek połączeń i elementow aż do uchwytu. Ew inny uchwyt zobacz, jak zadziała tzn przedmiotowy wadliwy. Jeśli nie zadziała tzn coś od zapalniczki do aku łącznie z adapterem. Ale skoro uchwyt działa na zasilaniu z ładowarki z telefonu tzn wszystko wskazuje na adaptery zapalniczki. Chyba, że coś pominąłem. Kabel weź ten, co działa z ładowarką z fona. Edytowane 3 Października przez Petru23
Katystopej 984 Opublikowano 3 Października Opublikowano 3 Października Porównaj wymagany prąd wejściowy dla ładowarki indukcyjnej i prąd wyjściowy ładowarki usb, to nie ma prawa działać.
vBeton 0 Opublikowano 3 Października Autor Opublikowano 3 Października Input na ładowarce jest 12V 1.67A. Ładowarka daje max 12V 2.5A, więc powinno działać. To dlaczego po odpięciu i podłączeniu aku na nowo działa bez problemu. Inne pytanie, czy taka dioda w ładowarce i neon na uchwycie może dość szybko rozładować aku, czy są to śladowe pobory prądu. Jutro zmierzę multimetrem napięcie na zapalniczce, może w tym problem że nie daje tyle mocy ile potrzeba chociaż czytałem że zapalniczka wyciąga max 10A.
vBeton 0 Opublikowano 6 Października Autor Opublikowano 6 Października Dobra, nie mam miernika ale sprawdziłem w innych autach. W żadnym aucie nie ruszyło z gniazda zapalniczki a z usb hula. Co jeszcze to to że ładowanie nie działa tylko w moim telefonie, w pozostałych dwóch idzie i z zapalniczki. Czy może być tak że mój telefon oneplus 12 potrzebuje większej mocy żeby rozpocząć ładowanie?
Petru23 249 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) Godzinę temu, vBeton napisał(a): Dobra, nie mam miernika ale sprawdziłem w innych autach. W żadnym aucie nie ruszyło z gniazda zapalniczki a z usb hula. Co jeszcze to to że ładowanie nie działa tylko w moim telefonie, w pozostałych dwóch idzie i z zapalniczki. Czy może być tak że mój telefon oneplus 12 potrzebuje większej mocy żeby rozpocząć ładowanie? Hm... Raz mailem przypadek, że gniazdo zapalniczki nie chciało zasilić sprzętu a gniazdo oznaczone jakoś zasilanie 12V (a przecież to też zapalniczki) ale zasialało. Teraz sobie skojarzyłem. Czy to była usterka czy faktycznie ma to jakiś wpływ nie mam pojęcia. Edytowane 6 Października przez Petru23
vBeton 0 Opublikowano 7 Października Autor Opublikowano 7 Października Zamówiłem zestaw usb montowane zamiast gniazda zapalniczki. Z wyłącznikiem bo w skodzie zasilanie do gniazda podawane jest bez przerwy nawet na wyłączonym zapłonie. Dodam że sprawdziłem jeszcze z ładowarką 20W do telefonu i indukcja nie rusza. Tylko z oryginalną oneplus 100W idzie.
Rico650 63 Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października Tak się składa, że dwa dni temu kupiłem ten sam uchwyt i u mnie w samochodzie działa bez problemu z ładowarką Baseus Contactor 60w do gniazda zapalniczki. Działa zwykłe ładowanie bezprzewodowe jak i szybkie ładowanie bezprzewodowe. Spróbuj z inną ładowarką do gniazda zapalniczki.
vBeton 0 Opublikowano 15 Października Autor Opublikowano 15 Października W dniu 9.10.2025 o 12:37, Rico650 napisał(a): Tak się składa, że dwa dni temu kupiłem ten sam uchwyt i u mnie w samochodzie działa bez problemu z ładowarką Baseus Contactor 60w do gniazda zapalniczki. Działa zwykłe ładowanie bezprzewodowe jak i szybkie ładowanie bezprzewodowe. Spróbuj z inną ładowarką do gniazda zapalniczki. Ja rozumiem, ale chodzi o to że działa na innych telefonach tylko na moim op12 nie chce. Tak samo ładowarki sieciowe np 20W na innych działa a na mój nie. Dopiero jak podepne pod ładoware 100W. Wczoraj zamontowałem na szybko USB 3.0 zamiast zapalniczki i nie ruszyło. Na programie ampere wyszlo 1700ma czyli 20W.
Rekomendowane odpowiedzi