Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, 

czy wymiana routera TP-Link Archer AX53 na TP-Link Archer AX72 Pro spowoduje realną poprawę zasięgu sieci 5Ghz? Generalnie router pokrywa mieszkanie 60 m2 ale chciałbym trochę poprawić siłę sygnału w przeciwległym pokoju. Żadne wzmacniacze czy robienie sieci mesh nie wchodzi w grę, bo nie mam ich za bardzo gdzie wpiąć po drodze. Wybrałem tego TP-Linka, bo podobno jest jednym z lepszych pod kątem zasięgu z ich oferty w tym budżecie, a przyznam szczerze, że jeśli chodzi o oprogramowania to aktualny model jest bardzo stabilny i nie sprawia mi żadnych problemów. Ewentualnie jakiś Asus w budżecie do około 500 zł? Może ktoś miał podobny przypadek i faktycznie te 2 antenki więcej mu pomogły?

Edytowane przez Frey
Opublikowano

Testowałem różne ustawienia anten ale nie zauważyłem większych różnic. Ściany oczywiście są. Zależy jak liczyć, bo to po przekątnej ale dwie albo trzy.

Obok Archer AX72 Pro zastanawiam się jeszcze nad Archer BE400. Z tego co czytam to może sobie radzić trochę lepiej przez ściany.

Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 17:33, Frey napisał(a):

Żadne wzmacniacze czy robienie sieci mesh nie wchodzi w grę, bo nie mam ich za bardzo gdzie wpiąć po drodze.

To masz pecha, bo wymiana routera na droższy raczej nie poprawi zasięgu sieci w znaczącym stopniu. AX72 ma sześć anten dzięki czemu obsługuje więcej strumieni jednocześnie do kilku urządzeń, ale pojedynczy klient nadal będzie działał z tą samą prędkością maksymalną. Co najwyżej dostanie więcej pasma jeśli drugie urządzenie w sieci pobiera coś w tym samym czasie.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja bym zamiast wzmacniana sygnału do granic  zdrowego rozsądku poszedł w kierunku jakiegoś  WiFi repeatera , nie ma co oczekiwać, że 5GHz będzie dobrze śmigało przez solidne ściany .

Sam rozważam taką opcję, żeby sygnał z  salonu  bezprzewodowo puścić do sypialni  oddalonej za  3  ceglanymi ścianami  , około  12m w prostej linii , tu trzeba będzie chyba ze dwa repeatery puścić żeby transfery były powyżej  500-600Mbit/s   :/  obecnie  mam to podłączone kablem, ale ten szpeci elewacje  :/

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Informacyjnie dla potomnych. Ostatecznie zakupiłem TP-Link Archer BE400. Cena podobna do AX72 Pro, a nowszy i z lepszymi podzespołami. W stosunku do AX53 w dwóch punktach pomiarowych, które mnie interesowały czyli tam gdzie stoją streamer oraz AppleTV pobieranie wzrosło odpowiednio z 20-30 Mbps do 80-90 Mbps oraz z 50-60 Mbps do 140-160 Mbps także uważam operację wymiany routera za zasadną i udaną.