tommiyacht 20 Opublikowano 8 Października 2025 Opublikowano 8 Października 2025 (edytowane) Pardon ale moze mi ktos to wyjasni albo ja juz zglupialem. Rozumiem ze klawiatura (PCB z ledami) moze miec ledy umiejscowione na dole lub na gorze wzledem osi otworu na switch. No super, ale o co kaman ze switche tez sa polnocne albo poludniowe. To nie wystarczy ich obrócić o 180 stopni ? Ktos cos ? pytanka poboczne przy okazji 1) rozglądam sie oczywiscie z klawiatura i (moze to kaprys ale nie chce zeby mnie cos denerwowało wieczorem) za north-face podswietleniem. Czy w ten sposob sie ograniczam co do switchy ? 2) czy hot-swap jest mozliwy miedzy wysokimi a niskimi switchami ? (na czuja mowie ze nie, bo nawet jesli tak to keycapy mogą miec zgrzyt miedzy sobą albo "podłogą" (?) 3) czy mimo south-face podswietlenia, switche w konfiguracji pólnocnej (albo dedykowane switche pólnocne, tu wlasnie nie wiem o czy pisze na początku) jakby to powiedziec - zasłonią podswietlenie od południa i pokazą tylko poswiate od północy ? Czy moze zaslonia tego leda i ledwo bedzie nawet legenda podswietlona. generalnie to w zasadzie zalezy mi na dobry podswietleniu legend a reszta wokół zeby nie waliła po oczach. Stąd moje preferencje co do north-face bo jesli mam mies podswietlone legendy i "przy okazji" wszystko pomiędzy keyami, to juz z dwojga złego, wole zeby to było na strone północną. Edytowane 8 Października 2025 przez tommiyacht
Pan Mateoo 813 Opublikowano 8 Października 2025 Opublikowano 8 Października 2025 Mialem ci narysowac ale wkleje z neta wkleje tez moja grafike to moze zrozumiesz lepiej odn pinow: - tak mozna by powiedziec ze wyglada north jesli interpretujemy zolte jako zrodlo swiatla ad 2 keycapy sa inne na normal switche a na niskoprofiowe. ad 3 mysle ze infografika odpowie tobie. ad 1 zazwyczaj podswietlenie idzie wylaczyc skrotami klawiszowymi. ja w mojej wormierce mam wlaczane podswietlenie wokol ale podswietlenie klawiszy mam totalnie off - jedynie czasem wieczorami wlaczam mimo iz i tak mam blanki Tbh switche mozna odwrocic tzn jak na drugiej grafice - wystarczy ze obudowe odwrocisz o 180stopni i bedziesz mial z notha southa. Wiec jedyne na co mozesz zwrocic uwage to jak przebija sie podswietlenie przez switcha 1
tommiyacht 20 Opublikowano 17 Listopada 2025 Autor Opublikowano 17 Listopada 2025 są jakies techniczne przeszkody jesli chodzi o wymiane zwykłych switchy na low-profilowe ? (oczywiscie z dobraniem odpowiednich keycapów do nich)
Oldman 640 Opublikowano 17 Listopada 2025 Opublikowano 17 Listopada 2025 W dniu 8.10.2025 o 13:49, tommiyacht napisał(a): Pardon ale moze mi ktos to wyjasni albo ja juz zglupialem. Rozumiem ze klawiatura (PCB z ledami) moze miec ledy umiejscowione na dole lub na gorze wzledem osi otworu na switch. No super, ale o co kaman ze switche tez sa polnocne albo poludniowe. To nie wystarczy ich obrócić o 180 stopni ? Ktos cos ? pytanka poboczne przy okazji 1) rozglądam sie oczywiscie z klawiatura i (moze to kaprys ale nie chce zeby mnie cos denerwowało wieczorem) za north-face podswietleniem. Czy w ten sposob sie ograniczam co do switchy ? 2) czy hot-swap jest mozliwy miedzy wysokimi a niskimi switchami ? (na czuja mowie ze nie, bo nawet jesli tak to keycapy mogą miec zgrzyt miedzy sobą albo "podłogą" (?) 3) czy mimo south-face podswietlenia, switche w konfiguracji pólnocnej (albo dedykowane switche pólnocne, tu wlasnie nie wiem o czy pisze na początku) jakby to powiedziec - zasłonią podswietlenie od południa i pokazą tylko poswiate od północy ? Czy moze zaslonia tego leda i ledwo bedzie nawet legenda podswietlona. generalnie to w zasadzie zalezy mi na dobry podswietleniu legend a reszta wokół zeby nie waliła po oczach. Stąd moje preferencje co do north-face bo jesli mam mies podswietlone legendy i "przy okazji" wszystko pomiędzy keyami, to juz z dwojga złego, wole zeby to było na strone północną. nie wiem czy czytałeś ale jesli nie to rzuć okiem na ten temat, być może bedzie dla ciebie przydatny. https://forum.ithardware.pl/topic/8954-dlaczego-wiele-klawiatur-mechanicznych-jakie-są-obecnie-produkowane-to-krok-wstecz/ 1
tommiyacht 20 Opublikowano 17 Listopada 2025 Autor Opublikowano 17 Listopada 2025 czytalem. Swietnie to napisales. Dokladnie mam takie odczucia.
bluebart 27 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Opublikowano 5 Grudnia 2025 Sorki za odgrzebanie tematu. Szukam klawiatury ( cena max 100e ) i nie jestem w stanie zdecydowac co wybrac. Te dwie jak narazie przykuly moja uwage : 1) RK ROYAL KLUDGE C98 Hall Effect Magnetic Switch Keyboard | Rapid Trigger for FPS & RPG – RK Royal Kludge 2) YUNZII RT80 Rapid Trigger 8K Magnetic Keyboard Jestem w stanie rozwazyc inne propozycje.
Rekomendowane odpowiedzi