Skocz do zawartości

Przesiadka z monitora 32" 4K MVA na QD-OLED - Pytanie o wybór

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jednak zostawiam 321, przejrzałem trochę testów i poczytałem opinii, że nie warto dla samego DP 2.1 i szybszych USB, z których raczej i tak bym nie skorzystał,  a też nie wiem czy cena by nie wzrosła po dostawie :hmm:

Zapewne kolejne RTX 6xxx spokojnie ogarną 4k w 240hz na DP 1.4a.

Edytowane przez PaVLo
  • Like 1
Opublikowano
9 minut temu, PaVLo napisał(a):

Jednak zostawiam 321, przejrzałem trochę testów i poczytałem opinii, że nie warto dla samego DP 2.1 i szybszych USB, z których raczej i tak bym nie skorzystał,  a też nie wiem czy cena by nie wzrosła po dostawie :hmm:

Zapewne kolejne RTX 6xxx spokojnie ogarną 4k w 240hz na DP 1.4a.

Wyniki w testach to tylko kwestia sztuka min dopłata albo brak dopłata to lepiej podmienić na 322 z DP2.1 by mieć powyżej 120hz bez DSC.

Poza tym lepiej korzystać z HDMI 2.1 zamiast DP1.4 przynajmniej kompresja działa w mniejszym stopniu.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Wiadomo ze wszystko rozbija sie o cene.

Ja sam z powodu ceny poszedlem w biede wersja MSI MAG 321 UP , z 165Hz tylko (aczkolwiek w zadnej grze i tak do takiego fps nie dojde). Za to kosztowal mnie tylko 2350 zl :P  

PS. Ale jest strasznie szajsowata matryca na zarysowania, lekko szurnalem rura od odkurzacza w trakcie sprzatania i juz mam permanentna ryse na 4 cm :E  Na szczescie widze ja tylko jak mam statyczny jednokolorowy obraz.

Edytowane przez Sheenek
Opublikowano
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Zaaktaulizuj sobie sygnaturke tak btw...

Na razie wróciłem do Philipsa, a MSI leży w pudełku i czeka na decyzję :E

Godzinę temu, sideband napisał(a):

Wyniki w testach to tylko kwestia sztuka min dopłata albo brak dopłata to lepiej podmienić na 322 z DP2.1 by mieć powyżej 120hz bez DSC.

Poza tym lepiej korzystać z HDMI 2.1 zamiast DP1.4 przynajmniej kompresja działa w mniejszym stopniu.

Zastanawiam się czy ja kiedykolwiek dojdę do tych 120hz w 4k na bardzo wysokich ustawieniach w grach, bo nawet 5090 tego nie zapewnia, a wątpię, aby kolejne generacje też to potrafiły, bo znów dorzucą jakieś efekty, które ubiją kartę do max 75fps :heu:. Do tej pory używałem 60Hz i Gsync aby mieć te stabilne 60fps, gdzie niektóry gry już wyciskały niemal ostatnie soki z 4090tki :hmm:

Opublikowano

No lubię czasem zagrać w starsze tytuły, a z  Dlss i FG to korzystam już w nowych, więc te 240Hz pewnie bym spróbował jak to wygląda nez kompresji. Przeglądałem Reddita i tak sa różne opinie, od krytycznych dla nowszej wersji (wysoka cena za kilka portów, migotanie z VRR, gorszy obraz na konsolach) po pozytywne, ale nez czegółów,  więc jest tu mały problem :hmm:

.

Czy jeszcze ktoś chciałby coś dodać?, bo jutro po śniadaniu albo jadę oddać go na wymianę, albo zostaje :D

Opublikowano (edytowane)

Sprawa się wyjaśniła i jest szansa, że jeszcze w tym tygodniu będzie sprzęt, bo po południu wjeżdża na magazyn centralny, a jak nie to robię kolejny wjazd i nie ma przebacz :E

Monitor mi się spodobał i go chcę, więc inny wariant obecnie nie wchodzi w grę :D

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano (edytowane)

Nie chciałbym podawać nazwy, bo to nie wina sklepu, tylko wymiany na monitor, którego nie ma na stanie, a jest w bliżej nieokreślonej dostawie. Dzisiaj sprawę udało się sprawnie i bezproblemowo odkręcić, a jak monitor się pojawi, to zrobię nowe zamówienie :salut:

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano

Ktoś miał okazję widzieć i potestować nowość od Asus na matrycy WOLED?

ASUS ROG Strix XG32UCWMG

asus-rog-strix-oled-XG32UCWMG-release-kv.thumb.jpg.cb367a89b65b8ba4b2d819f614e70dd7.jpg

Miałem "na testach" dwa powyższe monitory QD-OLED (Samsung i MSI), ale jak mam brać monitor na kolejne 4-5 lat to chciałbym już coś świeżego 🤔