Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam obudowę Lian Li Q58 i ma ona specyficzny system montażu chłodzenia.

Na górze można zamontować AiO 240 mm klasycznie jak na obrazku:375873.8cae39b3133111e81088f66e96950e17_1600.thumb.jpg.bf56302b031d9909c3cc402494386510.jpg

Można też zamontować AiO 280 mm i ja mam w taki sposób zamontowane:

5ebwci9t2l381.thumb.webp.c6b53c98e4e52449e32c8fd0cecb432f.webp

Czy przy tych różnicach w montażu nadal oczywiste jest to, że AiO 280 mm to lepsza opcja?

Opublikowano (edytowane)

Nie mam pewności jaką wydajność osiągają wentylatory jeśli są zamontowane tak jak w przypadku 280... czyli są pomiędzy radiatorem i topem obudowy.

Bo w przypadku 240 jest zamontowane tak jak powinno być zamontowane. 

Brakuje mi specjalistycznego nazewnictwa żeby się wygęgać.

Edytowane przez Szambo
Opublikowano (edytowane)

Na pierszym obrazku masz chłodnicę z wentylatorami w trybie push, na drugim w trybie pull ;) i nie ma to żadnego znaczenia ponieważ wentylatory na ssaniu (pull) mają identyczną wydajność jak w trybie push, kolejna sprawa to to że jeżeli masz 5700x czy tam będzie aio 240 czy 280 nie zrobi żadnej różnicy co innego gdybyś miał ryzena pierwszej generacji lub piątej wtedy może wyjdzie kilka stopni różnicy na korzyść 280tki, moje obecne aio z sygnatury miało pierwotnie chłodnicę 240mm wymieniłem w nim samą chłodnicę na 280 bo wyrwałem za 40zł na allegro a reszta została ta sama i różnicy na r7 3700x i 5600x nie było żadnej, na tych gen transfer ciepła jest tak lipny że przez pierwsze 10minut przykładowo przelotu cinebencha gdy karta graficzna nie jest obciążona i nic nie podgrzewa chłodnicy od dołu jest zimna jak w idle, dopiero po dłuższym czasie się lekko rozgrzewa aby osiągnąć poziom letni nawet nie ciepły ;) Mogę teraz sobie puścić cinebencha na 5800X3D procek będzie miał 80 stopni a chłodnica będzie chłodna :E 

Co do powierzchni o której wspomniał Pan Mateoo to:

120mm x 240mm = 28800mm2
140mm x 280mm = 39200mm2
120mm x 360mm = 43200mm2

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No właśnie o ciszy nie mogę teraz mówić, bo te wentylatory NZXT Aer na tej chłodnicy to niezła kaszana.

Niby Be Quiet Silent Wings Pro 4 są dobre.

Ewentualnie myslałem, żeby dla lepszego odbioru wizualnego wziąć jakieś wentylatory RGB z efektem lustra po bokach. Takie Lian Li Uni Fan.

Opublikowano (edytowane)

W pull na 280 zdecydowanie najcichsze będą arctic p14 lub coolermaster sickleflow żadne BQ... nie patrz na cenę firmę i speckę na papierze ;) większość wentylatorów na rynku wytwarza nieprzyjemny dźwięk na SSANIU.

Masz tu film od Bartka

Załóż słuchawki, odpal w 25:30 jak nie chce ci się oglądać od początku i słuchaj jak dany wentylator zachowuje się na ssaniu (pull) założony na chłodnicę ;) Wspomniałeś też coś o wentylatorach z podświetleniem więc od razu podpowiem: arctic p14 argb którego tu nie ma działa jeszcze przyjemniej niż P14 w takiej pozycji.

Miałem 3 lata aio 280 z wentylatorami w trybie pull bo w ex budzie (Aquarius X70T) tylko w takiej pozycji wchodziła chłodnica 280 na top (w taki sposób jak masz teraz u siebie na 2 fotce) i zdążyłem trochę śmigieł przetestować :P przykładowo fluctus 140 na ssaniu to jest kosiarka do trawy :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
W dniu 16.10.2025 o 17:18, Send1N napisał(a):

Załóż słuchawki, odpal w 25:30 jak nie chce ci się oglądać od początku i słuchaj jak dany wentylator zachowuje się na ssaniu (pull) założony na chłodnicę ;) Wspomniałeś też coś o wentylatorach z podświetleniem więc od razu podpowiem: arctic p14 argb którego tu nie ma działa jeszcze przyjemniej niż P14 w takiej pozycji.

Dzięki za materiał. Odsłuchałem te wentylatory. Dźwięk aż tak bardzo mi nie przeszkadza.

Jeśli chodzi o podświetlenie RGB to interesują mnie wentylatory z bocznym podświetleniem, ale pewnie zrezygnuje.

• Upvote 1