Spindender 4 Opublikowano 26 Października Opublikowano 26 Października Witam, Szukam dla siebie monitora i mam nie lada wyzwanie przed sobą. Nie jestem totalnie w obiegu, mam 4 dni na zakup i nie wiem co wybrać. Generalnie zastanawiam się nad jakimś monitorem 32/34 cale, zakrzywiony najlepiej, minimum 100Hz odświeżanie żeby gały nie bolały, no i chyba w rodzielczości 3440×1440. Cena? Około 1500 jeśli to możliwe, jeśli nie to pewnie będę musiał dorzucić trochę więcej. Monitor ma głownie służyć do pracy, ale czasem też i relaksu - sporadycznie jakaś gierka, poza tym to wiadomo, net, yt, etc. Pracuję głównie w SQL więc jakieś tam querki się większe bądź mniejsze pojawiają, ale chodzi o komfort rozwalenia kilku środowisk na ekranie, a nie ciągle alt+tab. Myślałem wcześniej, że może ogarnę zwykły 27 cali i postawię sobię pionowo, bo mam drugi 24 w poziomie, no ale chyba chciałbym zaryzykować z curvem i zobaczyć jak to jest. Do tej pory nie znalazłem nic konkretnego, bo im dalej czytam z propozycji to tym bardziej się zapętlam w nicości. Na pewno nie chce iiyamy, mam złe doświadczenie i uważa to za syf, który można ludziom po biurowcach wciskać. (to tylko moja osobista opinia) Znalazłem jak do tej pory taki: https://mediamarkt.pl/pl/product/_monitor-lg-34wr50qk-b-34-wqhd-va-100hz-czarny-1496786.html?gad_campaignid=22236536809 , ale gdzieś już wyczytałem, że się palą i szkoda ryzykować. Walczę z GPT, żeby też coś poradził, no ale to walka z wiatrakami. Rozważę wszelkie porady. Pomożecie? Z góry dzięki i pozdrawiam, Spindender!
Galvatron 46 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października Oczy nie bolą od zbyt niskiego odświeżania, tylko od słabej jakości obrazu, produkowanego przez kiepska matryce i elektronikę sterującą. Dobrej jakości zakrzywiony monitor do pracy znacznie przekracza Twój budżet (Eizo EV3450XC). Najtańszy sprawdzony, dobrej jakości jakości monitor do pracy to NEC EA272Q (ok. 2000 zł): https://fotoplus.pl/monitor-sharp-multisync-ea272qb-czarny-60005917-autoryzowany-sprzedawca
Spindender 4 Opublikowano 27 Października Autor Opublikowano 27 Października Dzięki @Galvatron, mam rozumieć, że ten wspomniany przeze mnie nie nadaje sie do niczego? Ten NEC typowo pod pracę, a czy nada się do gier?
Galvatron 46 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października Za takie pieniądze ten LG będzie miał tanią, niskiej jakości matrycę + byle jakie sterowanie. NEC to sprzęt typowo korporacyjny, ale do gier powinien się nadać, o ile nie grasz wyczynowo. Jest na tyle dobry, że można go nawet używać nawet jako podstawowego monitora do pracy z barwą (ma sprzętową kalibrację).
Pan Mateoo 448 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października NEC tylko do pracy, do gier są lepsze propozycje z wiekszą czestotl. odsw. Moze ten? https://mediamarkt.pl/pl/product/_monitor-lg-34wp65cp-baeu-czarny-142415260.html lub ten AW3425DWM - powinien byc idealny
Spindender 4 Opublikowano 27 Października Autor Opublikowano 27 Października Wiadomo że szukam kompromisu pomiędzy pracą, a grami, więc jest ciężko. Mam tylko pytanie np. czytając niektóre opinie monitorów VA podają, że praca z tekstem jest dość uciążliwa ze względy na rozmyty tekst (przykład - ten Alienware 3425). Czy jest wiadome jak bardzo ten tekst jest rozmywany? Mówiąc zero jedynkowo, jednemu będzie przeszkadzać, a innemu nie. Nie myślałem, że wybór monitora to będzie taki problem
Pan Mateoo 448 Opublikowano 27 Października Opublikowano 27 Października tam wyzej w tescie masz tez ustawienia ktore sa najblizej idealu - mowa o SRGB post-calibration settings. https://www.rtings.com/monitor/reviews/dell/alienware-aw3425dwm#test_4264
Spindender 4 Opublikowano 28 Października Autor Opublikowano 28 Października Idąc drogą kompromisu chyba rzeczywiście wybiorę Alienware. W najgorszym wypadku jak się nie sprawdzi to go oddam i wezmę coś innego. Dzięki bardzo za pomoc! O wynikach dam znać niebawem
Pan Mateoo 448 Opublikowano 28 Października Opublikowano 28 Października Sprobuj ustawić te ustawienia polecane post-calibration czy nie bedą bardziej trafne u ciebie jak defaultowe ustawienia monitora.
Spindender 4 Opublikowano 11 Listopada Autor Opublikowano 11 Listopada Zamowilem, otrzymalem i.. Kurde.. Troche sie zawiodlem na sam start, ale daje mu jeszcze szanse i testuje. Po pierwszym uruchomieniu monitora, nie spodziewalem sie spotkac czegos takiego, bo jest to dla mnie wrecz niewyobrazalne. Nowy monitor, ZAWIESIL sie. Nie jestem w stanie tego zrozumiec, jak monitor moze sie zawiesic? Na ekranie pojawily sie komunikaty jakie jest zrodlo wejscia, rozdzielczosc etc i stop. Zaden przycisk nie dzialal, jedyne co pomoglo to wypiecie kabla z gniazdka. Szok i niedowierzanie. Ustawilem kolory jak w poleconym post-calibration, ogolnie jest spoko. Kolory dobre, tekst widac calkiem spoko, robilem testy, niestety nie jestem w stanie wykrzesac z niego wiecej niz 100Hz. Jest jeden minus, ale sam sie wprowadzilem w blad nie pytajac o nic. Ze ten monitor nie posiada funkcji Split Screen. Moze wyswietlac na raz 2 obrazy z dwoch roznych zrodel, ale nie da sie zrobic 2 ekranow na jednym. Juz znalazlem Dell Display Manager/ PowerToys aby probowac to ustawic i jakos daje rade. No ale chyba nie ma alternatywy w tej cenie, wiec potrzymam jeszcze chwile i bede decydowac co dalej. Dzieki i pozdrawiam!
Pan Mateoo 448 Opublikowano 11 Listopada Opublikowano 11 Listopada 2 minuty temu, Spindender napisał(a): Jest jeden minus, ale sam sie wprowadzilem w blad nie pytajac o nic. Ze ten monitor nie posiada funkcji Split Screen. Moze wyswietlac na raz 2 obrazy z dwoch roznych zrodel, ale nie da sie zrobic 2 ekranow na jednym. Juz znalazlem Dell Display Manager/ PowerToys aby probowac to ustawic i jakos daje rade. masz windowsowe aero snap a jak chcesz cos bardziej customowego to na githubie bedziesz mial na pewno jakies programy do tego.
Spindender 4 Opublikowano 11 Listopada Autor Opublikowano 11 Listopada Tak wiem, ze jest aero snap, natomiast nie spelnia on do konca moich wymagan i liczylem podswiadiomie ze kazdy z monitorow Wide posiada te funkcje. No moj blad, ale z tym da sie zyc. Juz kilka opcji widzialem, jestem w fazie testow. Jednak zawias monitora martwi mnie bardziej niz cokolwiek. Mimo to dziekuje
Rekomendowane odpowiedzi