Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ma najlepszą sekcję zasilania ale to i tak nie ma znaczenia w przypadku procesora który planujesz kupic ;) 

Wiem, ale gdzieś tam w głowie mi siedzi że lepiej kupić płytę przygotowana na upgrade procka za jakiś czas, może ZEN 6, no podobno na AM5 ma pasować.

Opublikowano
9 minut temu, Send1N napisał(a):

Śmiało możesz kupić tą b850m pro od msi, najgorsza z tych 3 będzie gaming plus.

Zauważyłeś że ta b850m pro to model 850m-p w nie 850m-a.

To zupełnie inne płyty główne.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

to nie minus a element konstrukcji plyt matx

Skąd to wymyśliłeś? Przecież wiele mATX-ów ma 4 sloty ;)

21 minut temu, Shaggy napisał(a):

Miał ktoś styczność z taką płyta Gigabyte B850M FORCE WIFI6E ? 550 zł na allegro. PCI 5.0 x16 ma, z minusów 2 sloty na RAM.

To nowa konstrukcja od niedawna w sklepach, więc chyba ciezko bedzie znalezc użytkownika. W tej cenie wygląda ok, a płyty Gigabyte pod B650 / B850 generalnie sa dobre, może pomijając kwestie softu do sterowania ARGB ktory nie jest najlepszy.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano

2 sloty na Ram to nie problem bo i tak osadzę od razu 32 GB. Sekcja zasilania 8+2+2 czyli przyzwoicie i spokojnie 6 i 8 rdzeniowce ogarnie, USB jak dla mnie wystarczająco, PCI 5.0 na GPU jest , chyba się skusze, wersja WIFI kosztuje 550 zł.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiem że nikt nie ma szklane kuli i nie wywróży ale za 2-3 lata będzie tak samo ? Chciałbym na am5 zostać jak najdłużej. 

45 minut temu, kubon napisał(a):

nie warto, dyski 5.0 kosztują majątek a dla grafiki nie robi różnicy nawet przy rtx5090

Opublikowano (edytowane)

Biorąc pod uwage, ze doplata do płyty B850 czy nawet B650E jest niewielka, to ja bym dorzucił jak ma być na dłużej. Tylko trzeba patrzeć co sie bierze, bo nie kazde B850 ma PCI-e 5.0.

Edytowane przez Dirian
Opublikowano (edytowane)

Miałem już kupiona płytę gigabyte b850m gaming x wf6e ale poleciała na zwrot.

Po złożeniu wszystkiego wyszło strasznie ciasno. Pomiędzy chłodzeniem od CPU a grafika nie było nawet 0.5 cm luzu

Teraz szukam płyty która ma powyżej PCI slot na dysk.

PXL_20251124_075415652.jpg

Edytowane przez Shaggy
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Send1N napisał(a):

Czemu nie weźmiesz normalnej płyty atx skoro widać że masz miejsce na taką w budzie? z początku myślałem że to buda jest ograniczeniem i stąd pomysł na matx :Up_to_s:

Bo budy jeszcze nie mam kupionej, ale czysto teoretycznie jakąś byś ATX płytę polecił z b850 ?

Edytowane przez Shaggy