Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry Wieczór wszystkim,jestem nowy na forum ;) Potrzebowałbym pomocy ;(

Mam problem z wydajnoscia Karty Graficznej strasznie mam niskie zuzycie karty jak gram w Battlefield 6 i Cod Warzone chodzi tak w przedziale  od 66-75% ale naprzyklad jak jestem w menu w BF6 to mam 95% zuzycia karty  a w grze mam mniejsze zuzycie % w Warzonie jest to samo .Wlaczylem Kingdoma II to zuzycie karty bylo normalnie 99% oscylowalo w CS2 jest to samo zuzycie w menu normalne w grze zas przedzial ten sam co podalem prosze o pomoc juz niewiem co mam zrobic

Specka:

RTX 5070 Ti

Ryzen 9 7900x

32GB 6000mhz

2tb PM9A1 Samsung                                                                                                                                                                                      PS:Sterowniki sa nowe swieze usuwane DDU i na nowo zainstalowane,bios równiez.Temperatury sa w normie wymienialem tylko karte graficzna czy cos moglo sie skonfliktować?

1440p 180Hz

Opublikowano (edytowane)

Nie mam przekonania, że te gry są dobrze zoptymalizowane. Ostatnio masa wątków z tym BFem6 i optymalizacją procesorów, co przekłada się właśnie na niskie zużycie gpu.

Tylko pytanie takie - czy fpsów jest za mało? 

Czy w 4k jest tak samo?

Już we wcześniejszych wątkach pisałem, że najszybciej zrobisz test czy wszystko jest ok np Fire Strike i Time Spy. Jeden jest na DX11 drugi na DX12. I wyniki oba cpu pokażą czy coś tam jest blokowane. Jeśli nie, to prawdopodobnie wina optymalizacji gry.

Oczywiście możesz reinstallować system jak nic nie stracisz, to się upewnisz czy nie ma konfliktu sterowników.

1440p mnie to trochę jednak zaskakuje bo na 1080p widziałem użycie 70% tej karty. Też widziałem że niektóre ustawienia na to wpływają np DLAA zamiast DLSS podbija zużycie gpu.

Edytowane przez Keller
Opublikowano
W dniu 31.10.2025 o 23:39, chudziak6 napisał(a):

Mam problem z wydajnoscia Karty Graficznej strasznie mam niskie zuzycie karty jak gram w Battlefield 6

w jakim fps grasz?

do pomiaru uzyj 3dmarku time spy czy w normie