Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Potrzebuję zbudować stację roboczą, ale ciut się rynek zmienił, dyski SSD na SATA się kończą, pora pójść z duchem nowoczesności i wybudować się na NVME. A że nie mam póki co żadnych doświadczeń z platformami w których istotne są zagadnienia związane z liniami procesora, bifurkacją - proszę, oceńcie mój plan pod kątem kompatybilności.

Założenia: 256GB RAM z możliwością rozbudowy, dwa dyski systemowe, trzy macierze SSD min 16TB każda, jedna macierz HDD. Oceńcie proszę czy ten setup ma szansę spełnić moje oczekiwania:

AMD Ryzen Threadripper Pro 5965WX (posiada 128 linii pcie), potrafi zaadresować do 2TB RAM

Asus PRO WS WRX80E-SAGE SE WIFI (7xPCIEx16, każdy z bifurkacją)

3x ASUS Hyper M.2 x16 Gen5 Card

Z dyskami jeszcze się zastanawiam, relacja cena-jakość jest istotna przy zakupie kilkunastu sztuk, nie potrzebuję zabójczej przepustowości więc nawet Gen4 mnie usatysfakcjonują w pełni. Jedyne na czym mi zależy to liniowy zapis sekwencyjny od początku do końca, na macierzach ssd odwijam regularnie po kilka/kilkanaście TB danych.

Systemowe rozważam Samsungi 990 Pro 2TB (jeden na system, drugi na hostowane aplikacje)

Dyski SSD do macierzy 12x Lexar NM790

Dyski do macierzy HDD 4x8TB WD RED PRO

Ram chyba nie stworzy żadnych problemów, rozważam kości z ecc jak i bez ecc. Temat chyba najmniej istotny.

Moja wizja i potrzeby: Każdy riser Asus Hyper M.2 ma 4 dyski z których spinam jedną macierz, mam zatem trzy niezależne macierze NVME. Macierz HDD spinam na kontrolerze raid w płycie. Wg moich obliczeń w takim scenariuszu utylizuję około połowy linii pcie, dokładając kartę graficzną nadal zostaje mi chyba wystarczająca liczba linii i slotów aby dołożyć nawet dwa kolejne risery w przyszłości...?

• Zhao zmienił(a) tytuł na Stacja robocza - linie pcie / dyski m2