Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Zmieniłem chłodzenie na Cooler Master Atmosa 360MM, jest zalozony na 9800x3d i za cholere nie umiem/nie moge ustawic w biosie zeby chodziły wentylatory na PWM (mimo iż za ta opcja jest zaznaczona w biosie oczywiście) co skutkuje tym ze nawet w pulpicie wentyle mają po 1700 obrotów a w grze typu BF6 mają nawet 2100 co oczywiście mega szumi. Próbowałem ustawić wentylatory TEMP/OBROTY oczywiscie na krzywej i ni chu chu nie działa to po odpaleniu pulpitu i w grach (chłodzenie buczy). Na wcześniejszym człoedzniu wodnym AC 360MM nie miałem tego problemu... Jak sobie z tym poradzic? ;/

Opublikowano

moze masz na windowsie jakis program do kontroli wentyli ktory sie rzadzi?

mozesz pobrac np fancontrol i sprawdzic minimalne obroty jakie mozesz uzyskac za pomoca tego programu i porownac je z takimi jakie masz w biosie.

i czy na pewno w biosie ustawiajac krzywą wybierasz odpowiedni fan?

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

moze masz na windowsie jakis program do kontroli wentyli ktory sie rzadzi?

mozesz pobrac np fancontrol i sprawdzic minimalne obroty jakie mozesz uzyskac za pomoca tego programu i porownac je z takimi jakie masz w biosie.

i czy na pewno w biosie ustawiajac krzywą wybierasz odpowiedni fan?

Tak na 100% wybieram odpowiedni fan. Co do innego programu to nie mam na 100%, sprawdzałem specjalnie chwile temu. Dzięki za podpowiedź z programem, zaraz obadam.