Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukam gamingowego laptopa do 5500zł, gram głównie strategie paradoxu jak Europa Universalis 5 czy Total War Warhammer 3 które wymagają dobrego procka i chłodzenia żeby wszystko obliczyć, myślę nad Lenovo Legion Pro 5-16 i7-14650HX/32GB/512 RTX5050 240Hz tylko ta rozdzielczość mnie martwi 2560 x 1600 (WQXGA) a ja cale życie 1080p, może coś ktoś poradzi.

Pozdrawiam

Opublikowano

W laptopie uważam, że bez sensu brać więcej niż fhd, nie odczujesz tej różnicy. Za 5500 możesz mieć już laptopa z 5060 np taki RG5060-15PL29, lepsze gpu, lepszy procek i9 14900hx, co prawda mniej ramu ale ram zawsze możesz potem dołożyć, a gpu lub cpu już nie wymienisz, do tego większy dysk.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.11.2025 o 09:20, Merqus4 napisał(a):

W laptopie uważam, że bez sensu brać więcej niż fhd, nie odczujesz tej różnicy.

też jestem w sumie tego zdania zwłaszcza jesli kupujemy do grania, mały ekran z bardzo dużą rozdzielczoscią to marnowanie pikseli bo percepcyjnie ci sie to zleje w ruchu (zinterpoluje w oczach) i bedzie marnowanie mocy gpu tylko. dla 15-16 cali polecam do grania full hd, dla 27-32 cali polecam 2K, dla 40-45 cali polecam 4K

W dniu 15.11.2025 o 14:49, Zadra napisał(a):

Dzięki sprawdzę, a ja z temperaturami w nim?

obstawiam ze jak zwykle w przypadku laptopów z temperaturami *ujowo :P, jak chcesz miec dobre temperatury to kup stacjonarke, fizyki nie oszukasz , za mała powierzchnia i za małe wentylatory.

Edytowane przez Oldman
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Oldman napisał(a):

obstawiam ze jak zwykle w przypadku laptopów z temperaturami *ujowo :P, jak chcesz miec dobre temperatury to kup stacjonarke, fizyki nie oszukasz , za mała powierzchnia i za małe wentylatory.

Rozumiem, ale są laptopy piekarniki i ultra piekarniki ;)

Opublikowano

Zasilacz 180w. Karta wezmie 115 ,ile zostanie na procesor? 30-40w? Laptop w trakcie grania musi sie też ładować. W takim budżecie szukaj Lenovo LOC albo Asus TUF. Do laptopa gamingowego zasilacz powinien mieć minimum 240watt . Te I9 ma TDP 55w ,a w turbo 157 . W życiu nie wyciągnie tego 55 jeżeli karta weźmie to co swoje

• Upvote 1
Opublikowano

A polecicie coś do 6k jeszcze tylko mój wymóg to dobry procek, spoko chłodzenie wiem ze lapki sie grzeją, ale są piekarniki i grzejniki  1080p max 1200p więcej to głupota na np. 16 calach uważam.

Opublikowano

TUF z intelem. Jak pisałem wyżej, w tym budżecie tylko Asus tuf albo Lenovo. Pozatym tuf ma lepszą, większą baterie, no i masz procesor HX któremu możesz zrobić UV żeby trochę zbić temperatury. 

• Like 1
  • Thanks 1