Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Przymierzam się do wymienienia mojego laptopa (hp pavilion 15-cw1xxx) na coś nowego. Potrzebuje czegoś w budżecie max 6k. Zastosowanie to codzienne użytkowanie oraz gry pokroju simsy, minecraft, valorant, różnego rodzaju symulatory. Niestety problem jest taki, że kompletnie nie znam się na komputerach więc ewentualne złożenie samemu odpada. Czy jest sens kupować złożony pc (np w xkom) w takiej kwocie czy to za mało i laptop musi wystarczyć?

Co sądzicie o tych propozycjach?

https://delkom.pl/p/laptop-lenovo-loq-15irx10-83je007qpb-i5-13450hx-15-6-fhd-144hz-32gb-1000ssd-rtx5050-dlss-4-w11-179964

https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/#623d287562f7a713b np ten za 5500zł

Dzięki za wszelkie podpowiedzi

Opublikowano

czemu linkujesz polecane zestawy u liptona... my tez mamy na ithardware.pl

za 6k mozesz miec topowy PC lub sredni laptop

potrzebujesz mobilnosci jaka daje ci laptop? jaki masz monitor?

jesli chcesz pc (co bedzie lepszym wyborem) to napisz ile dyskow jakich chcesz i czy chcesz monitor - if yes to napisz preferencje albo przejrzyj dzial MONITORY - tam masz odp odn polecanych monitorow - tylko poszukaj

Opublikowano
7 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

jesli chcesz pc (co bedzie lepszym wyborem) to napisz ile dyskow jakich chcesz i czy chcesz monitor - if yes to napisz preferencje albo przejrzyj dzial MONITORY - tam masz odp odn polecanych monitorow - tylko poszukaj

linkuje to co znalazłam w necie

na mobilności mi nie zależy, a monitora nie mam żadnego

Opublikowano (edytowane)

No to jak mobilnosc zbedna to szedlbym w PC, bo bedzie duzo wydajniej + ciszej i chłodniej niz lapek. W cenie 5k masz PC wydajniejszego od laptopa za 9-10k wiec wybor jest raczej prosty. No albo przynajmniej podobnie wydajnego bo ostatnio RAM mocno podrozal wiec zobaczymy co uda sie wcisnac w tej kasie.

Czyli do 6k robimy zestaw z montażem + monitorem? 27 cali bedzie dla ciebie ok? 

Potrzebujesz WiFi, jakies szczegolne wymagania co do wygladu (podswietlenie ARGB)?

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
8 minut temu, Dirian napisał(a):

No to jak mobilnosc zbedna to szedlbym w PC, bo bedzie duzo wydajniej + ciszej i chłodniej niz lapek. W cenie 5k masz PC wydajniejszego od laptopa za 9-10k wiec wybor jest raczej prosty. No albo przynajmniej podobnie wydajnego bo ostatnio RAM mocno podrozal wiec zobaczymy co uda sie wcisnac w tej kasie.

Czyli do 6k robimy zestaw z montażem + monitorem? 27 cali bedzie dla ciebie ok? 

Potrzebujesz WiFi, jakies szczegolne wymagania co do wygladu (podswietlenie ARGB)?

fajnie by było jakby dało się coś znaleźć z monitorem w tej cenie, jeżeli lepiej dopłacić do komponentów te kilka stówek to do monitora dołożę osobno. na podświetleniu chyba mi nie zależy (w sumie się nad tym nie zastanawiałam)

Opublikowano

@Ajemkingaskup sie. na wiele pytan nie odpowiedzialas

ile chcesz dyskow, czy moze jeden jakis duzy? potrzebujesz duzo miejsca?

monitor 24 cale fullhd czy 27 rozdzielczosc 2k? - imo 2k 27 bo to juz sie staje standardem - co do tego przejrzyj watek monitorow i moje odpowiedzi to bedziesz wiedziala ktory monitor wybrac.

wifi potrzbeujesz czy internet bedziesz miala po kablu?

system operacyjny bedziesz miala we wlasnym zakresie albo juz masz tak ze starego laptopa?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

Z tym topowym to bym wstrzymał konie, szczególnie z monitorem i peryferiami w cenie.

Tu na lekko odpada około tysiaka, a za 4,5-5k to wyżej 5070/9060xt nie skoczysz. Szczególnie przy obecnych cenach ramu i ssd.

Tu masz taki pakiecik absolutnego minimum:

image.png.7cb513a81cf719e9aa69cca9966d069a.png

Oczywiście sporo można pozmieniać, na zasilaczu stówkę oszczędzić, dysk większy, ramu więcej, procek szybszy lub na Zenku 5. Ale co byś nie zrobił 4,5k i to jest raczej sprzęt do 1080p. Wprawdzie do gier wymienionych przez autora nada się aż nadto.

Edytowane przez Qrdello
Opublikowano

To taki zestaw zaoferuje z monitorem 27 cali:

https://www.x-kom.pl/lista/tdrxbnubz

Jeśli potrzebujesz montaż, to jeszcze 250-330 zł trzeba dorzucic zależnie od wariantu. Za 329 zł masz Montaż Premium u nich, ktory daje też diagnostyke przez okres 2 lat - jakby cos padlo to odsylasz do nich kompa i oni się martwią. Montaz wybierasz przy realizacji zamowienia.

Mozna tez napisac do @x-kom na PW o jakiś rabacik ;) 

Jeszcze zostaje tylko kwestia wgrania systemu, ale że Windows kosztuje 500 zł, to ja bym po prostu sciagnal wersje Trial ze strony Microsoftu i ja sobie zainstalowal (potrzebny bedzie pendrive). Wtedy mozesz uzywac systemu za friko, nawet jak sie trial skonczy, to dalej system dziala tylko masz w rogu ekranu znak wodny z info o aktywacji. Generalnie w sieci mozna kupic po taniosci klucz z Windowsem, wiekszosc z nich bez problemu dziala wiec tu bym sie nie przejmowal.

Tutaj info jak zainstalowac pobranego Windowsa z poziomu pendrive: https://soft360.pl/blog/post/jak-stworzyc-bootowalnego-pendrivea-prosta-instalacja-windows-z-pendrive.html

Opublikowano

@Dirian

nie wiem czy widziales to,a dosc czesto skladasz zestawy;

zachecam do przeczytania calej dyskusji od mojej odp w dol

Co do windowsa - jesli w starym laptopie ma wersje retail - powiazaną z kontem microsoft to powinien jej dzialac zaraz po zalogowaniu do windows na nowym systemie.

Opublikowano (edytowane)

Widziałem ale prawdę mówiąc ceny SSD po podwyżkach są takie, że jak to zestaw pod gierki / codziennie użytek to nie zabijalbym się o to czy to TLC czy QLC. Tym bardziej, że obecnie coraz więcej przyzwoitych QLC-kow wychodzi. To nie czasu pierwszych QLC które podobnie jak pierwsze TLC były mocno tandetne ;)

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
1 godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

@Ajemkingaskup sie. na wiele pytan nie odpowiedzialas

ile chcesz dyskow, czy moze jeden jakis duzy? potrzebujesz duzo miejsca?

monitor 24 cale fullhd czy 27 rozdzielczosc 2k? - imo 2k 27 bo to juz sie staje standardem - co do tego przejrzyj watek monitorow i moje odpowiedzi to bedziesz wiedziala ktory monitor wybrac.

wifi potrzbeujesz czy internet bedziesz miala po kablu?

system operacyjny bedziesz miala we wlasnym zakresie albo juz masz tak ze starego laptopa?

co do pamieci to 1t jest wystarczajacy, teraz mam 512 ale chcialabym cos wiekszego, na monitorach sie nie znam cale zycie mam laptopa wiec sie nie wypowiem czego potrzebuje, wifi potrzebuje a co do systemu to kupilam laptopa wraz z windowsem, a nie mam pojecia czy da sie to jakos przeniesc

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Qrdello napisał(a):

Z tym topowym to bym wstrzymał konie, szczególnie z monitorem i peryferiami w cenie.

pojęcie topowy jest jak widać bardzo różnie interpretowane, ja bym z "tym topowym" wstrzymał konie nawet bez monitora i peryferiów.

Moim skromnym zdaniem za 6k bez peryferiów kupimy bardzo solidny średniej klasy komp do grania który wystarczy na jakiś czas (o ile ceny niektórych czesci jeszcze bardziej nie wystrzelą w górę)

praktyczna rożnica między kompem za 6k (bez peryferiów) a kompem za 6k (z peryferiami) bedzie mocno odczuwalna (peryferia pochłoną w zaleznosci od potrzeb jakies 1500zł). A akurat w tym przedziale cenowym to taka różnica w cenie "robi robotę"

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

To taki zestaw zaoferuje z monitorem 27 cali:

https://www.x-kom.pl/lista/tdrxbnubz

Jeśli potrzebujesz montaż, to jeszcze 250-330 zł trzeba dorzucic zależnie od wariantu. Za 329 zł masz Montaż Premium u nich, ktory daje też diagnostyke przez okres 2 lat - jakby cos padlo to odsylasz do nich kompa i oni się martwią. Montaz wybierasz przy realizacji zamowienia.

Mozna tez napisac do @x-kom na PW o jakiś rabacik ;) 

Jeszcze zostaje tylko kwestia wgrania systemu, ale że Windows kosztuje 500 zł, to ja bym po prostu sciagnal wersje Trial ze strony Microsoftu i ja sobie zainstalowal (potrzebny bedzie pendrive). Wtedy mozesz uzywac systemu za friko, nawet jak sie trial skonczy, to dalej system dziala tylko masz w rogu ekranu znak wodny z info o aktywacji. Generalnie w sieci mozna kupic po taniosci klucz z Windowsem, wiekszosc z nich bez problemu dziala wiec tu bym sie nie przejmowal.

Tutaj info jak zainstalowac pobranego Windowsa z poziomu pendrive: https://soft360.pl/blog/post/jak-stworzyc-bootowalnego-pendrivea-prosta-instalacja-windows-z-pendrive.html

dziekuje bardzo, zglebie to co wstawiles jutro na spokojnie

Opublikowano
Godzinę temu, Dirian napisał(a):

Generalnie w sieci mozna kupic po taniosci klucz z Windowsem

jesli budżet jest napięty jak plandeka na żuku to popieram takie rozwiązanie (lub wersja ze znakiem wodnym jesli ktoś nie ma alergii na takie rzeczy)

• Upvote 1