Skocz do zawartości

Jak Media Expert nie uznaje przepisów dot. rękojmi i odmawia zwrotu pieniędzy za zakupiony telewizor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Temat może trochę na opak, bo tutaj pisze się co i gdzie kupić, niemniej uważam, że dla szukających porad równie cenne są informacje gdzie nie kupować. Zwłaszcza jeśli pojawią się problemy i trzeba telewizor reklamować. A więc moja przygoda z Media Expert zaczęła się 29 września tego roku. Wtedy to ujawniłem wadę matrycy w zakupionym telewizorze w postaci zbitku kilku martwych /całkowicie czarnych/ pikseli na ekranie. W tym dniu korzystając z prawa rękojmi złożyłem reklamację, domagając się wymiany telewizora na produkt zgodny z umową. W opisie produktu nie było mowy o martwych czarnych pikselach a jedynie o możliwości wystąpienia kilku nieaktywnych pikseli stale świecących w jednym z kolorów RGB. Reklamacja została przyjęta. Cyt.

Dzień dobry,
zarejestrowaliśmy Twoje zgłoszenie o numerze 95270233.

.

W kolejnym mailu poinformujemy Cię o dalszych etapach realizacji zgłoszenia.
Jeśli chcesz przekazać dodatkowe dokumenty lub zdjęcia, wyślij je odpowiadając na tego maila.

Potem była krótka wymiana wiadomości dot. logistyki przekazania telewizora. I teraz jak dalej potoczyła . Zacytuje historię zgłoszenia:

Towar w serwisie

06.11.2025

Twój produkt jest w autoryzowanym serwisie. Trwa analiza zgłoszonej usterki.

Dostarczono do magazynu

07.10.2025

Twój produkt dotarł do naszego magazynu. Wkrótce poinformujemy Cię o kolejnych krokach zgłoszenia.

Odebrano produkt od klienta

07.10.2025

Twój produkt wyruszył w drogę. Poinformujemy Cię, gdy zostanie dostarczony.

Zlecono odbiór od Klienta

06.10.2025

Zleciliśmy odbiór Twojego produktu. Szczegóły znajdziesz w e-mailu.

Oczekiwanie na informacje od Klienta

01.10.2025

Potrzebujemy od Ciebie dodatkowych informacji niezbędnych w rozpatrzeniu zgłoszenia. Szczegóły znajdziesz w e-mailu.

Przyjęto zgłoszenie

29.09.2025

Przyjęliśmy Twoje zgłoszenie. Będziemy informowali o kolejnych etapach realizacji zgłoszenia.

Zarejestrowano zgłoszenie

29.09.2025

Zgłoszenie wpłynęło do naszego systemu i czeka na realizację.

Jak na powyższym widać od dnia 7 października do 6 listopada Media Expert wykazał się całkowita bezczynnością. Z uwagi na przekroczenie granic rozsądnego czasu i znaczną dla mnie niedogodność wynikająca z pozbawienia gospodarstwa domowego telewizora w dniu 4 listopada korzystając z prawa rękojmi odstąpiłem od umowy zakupu . Kopia mojej wiadomości. :

Dzień Dobry
W związku z rażącym naruszeniem przez Was moich praw jako konsumenta informuję, że korzystam z moich praw i odstępuje od umowy z tytułu rękojmi. Zauważyć należy, że wadę produktu opisałem oraz załączyłem zdjęcia je przedstawiające przy zgłoszeniu reklamacji w dniu 29.09.2025 r. dokumentując tym samym fakt niezgodności towaru z opisem. W dniu dniu 07.10.2025 r. telewizor został do Was dostarczony. W dniu 9.10.2025 r. otrzymałem od Was emaila informującego , że telewizor został odebrany przez serwis. W dniu wczorajszym tj. 03.11.2025 r. a więc po 24 dniach od poprzedniej korespondencji otrzymałem od Was emaila informującego o tym, że telewizor zostatał wysłany do serwisu celem dokonania ekspertyzy. Emaile te świadczą o całkowitym lekceważeniu Przez Was jako sprzedających waszych obowiązków wynikających z rękojmi powodując całkowicie nieuzasadnione przekraczające rozsądne granicę oczekiwanie na załatwienie sprawy . Z uwagi na rażące niedopełnienie przez Was obowiązku załatwienia sprawy w rozsądnym terminie odstępuje od umowy i żądam zwrotu pieniędzy. Pieniądze w wysokości 3.999,99 prosze przelać na moje konto nr xxxx

Z poważaniem:

Przypomnę zapisy Kodeksu Cywilnego dot rękojmi:

Art. 561. [Wymiana rzeczy, usunięcie wady]
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo usunięcia wady.
§ 2. Sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego.

Jak widać na powyższym Media Expert nie zastosował się do obowiązku załatwienia sprawy w rozsądnym czasie a spowodowane tą sytuacja pozbawienie gospodarstwa domowego na dłuższy okres telewizora spowodowało nadmierna niedogodność. Musiałem kupić telewizor u innego tym razem profesjonalnego sprzedawcy.

Media Expert całkowicie zignorował ta wiadomości i pomimo kolejnych moich maili do dnia dzisiejszego informuje mnie w stylu cyt.;

Dzień dobry Panie xxxxxx

uprzejmie informuję, że towar w dalszym ciągu znajduje się w serwisie.

Jak tylko otrzymam komplet informacji, wrócę z odpowiedzią.

Całkowicie nie przyjmują do wiadomości, że odstąpiłem od umowy zakupu telewizora, nie interesuje mnie jego los i mam już nowy telewizor. Po prostu w tej chwili przetrzymują moje pieniądze odmawiając ich zwrotu. Wczoraj przekazałem sprawę Powiatowemu Rzecznikowi Konsumenta. Poinformował mnie , że sprawa kwalifikuje się do sądu cywilnego ale wpierw chce uzyskać potwierdzenie od Media Expert czy nadal trwają przy swoim stanowisku. Jeśli sprawa trafi do Sądu Cywilnego to na pieniądze będę musiał czekać kilkanaście miesięcy .

Założyłem ten temat aby poinformować potencjalnych kupujących jakie problemy mogą ich czekać jeżeli zakupią wadliwy produkt w Media Expert i będą chcieli go reklamować. Opierając się na moich doświadczeniach mogę stwierdzić, że jeżeli będą chcieli skorzystać z rękojmi po prostu na zwrot pieniędzy będą musieli długo czekać i prawdopodobnie będą musieli wytoczyć Media Expert pozew cywilny. Z kronikarskiego obowiązku o postępach w tej sprawie będę informował na bieżąco.