Skocz do zawartości

Wymiana monitora 27 IPS 1440p na 32 4K - praca biurowa 60%, gry single player 40%

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

sprobuj ustawic kolory wgl tego co podalem i posiedz tak 30min i zobaczy cz sa jakies roznice - jak nie to wroc do defaultowych bo why not ;) 

korzystaj z profilu USER/uzytkownik to moze ustawienia sie zachowają.

jesli nie te monitory to nad jakimi myslisz?

Opublikowano

Ja bym OLEDA czy QD-OLED tak szybko nie skreślał. Wiadomo wypalenia się zdarzają ale można temu zapobiegać. Poniżej wrzucam filmik gościa katującego swój monitor tak aby specjalnie go wypalić. Robi to od 18 miesięcy i efekt nie jest tragiczny - nawet bym powiedział że jak na takie traktowanie monitora to nie jest źle. Wiem też że kilka osób z forum także używa OLEDów w pracy i nie narzekają, wiadomo kiedyś napewno się wypali - ale jakbyś kupił sztukę z długą gwarancją to zanim cokolwiek zauważysz to i tak już będzie czas na "nową" sztukę. Sam niecały rok temu kupiłem Alienware AW3225QF(32" 4k 240 Hz QD-OLED) i jestem mega zadowolony. Mam na niego 36 miesięcy gwarancji i jakby się nawet wypalił po tych 37 miesiącach to trudno, będę się wtedy martwił. Ale jak już zobaczysz i trochę OLEDA poużywasz to potem ciężko wrócić do czegoś innego ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.11.2025 o 01:00, Pan Mateoo napisał(a):

sprobuj ustawic kolory wgl tego co podalem i posiedz tak 30min i zobaczy cz sa jakies roznice - jak nie to wroc do defaultowych bo why not ;) 

korzystaj z profilu USER/uzytkownik to moze ustawienia sie zachowają.

jesli nie te monitory to nad jakimi myslisz?

Zrobiłem jak piszesz i faktycznie kolory są trochę lepsze/przyjemniejsze. Ale kurcze, jednak chyba za bardzo spodobał mi się OLED :D. Samsunga się boje przez krótką gwarancję ale myślałem np nad tym modelem MSI MAG 321UPX QD-OLED (3500zł), MSI MPG 321URX (3900zł) lub Gigabyte Aorus FO32U2 (3250zł) - czy są do nich jakieś zastrzeżenia?

Edytowane przez Wojciechhh
Opublikowano (edytowane)

Nie widzę jakichś istotnych różnic między tymi modelami, zwłaszcza pomiędzy MSI MAG 321UPX QD-OLED oraz Aorus FO32U2 także wezmę chyba tego który znajdę taniej ;)

Edit.

Echh zmyliła mnie informacja xkomu, że podane MSI monitory mają opcję pivot.. w rzeczywistości wcale jej nie mają także odpadają :/ a szkoda bo już chciałem zamawiać bo dodatkowo nie ma tego głupiego rozwiązania w postaci zewnętrznego zasilacza co np w Samsungu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Piszę raz jeszcze ponieważ po drodze miałem małe problemy ze zwrotem jednego monitora, na szczęście już rozwiązane. Nowa karta już jest (5070 Ti) także jestem już przygotowany na 4K :D. Finalnie zdecydowałem się na OLEDa, ryzykując może wypalenie ale liczę że nie będzie tak źle :).

Finalnie zostały mi te 3 modele na celowniku, jeśli ktoś ma jakieś ważne informacje na ich temat to dajcie proszę znać, jak nie to pewnie wezmę najtańszego :).

1.Aorus FO32U2 https://www.morele.net/monitor-gigabyte-aorus-fo32u2-13188273/ tego już raczej nie wezmę bo wzrosła ostatnio cena ale zostawiam w zestawieniu bo dalej spełnia wszystkie wymogi

2. AOC Agon Pro QD-OLED AG326UD https://www.morele.net/monitor-aoc-agon-pro-qd-oled-ag326ud-13670705/ jest podejrzanie tani i to chyba jedyna wątpliwość jaką mam

3. Lenovo Legion Pro 32UD-10 https://www.morele.net/monitor-lenovo-legion-pro-32ud-10-69d0gacbeu-15493569/ prawie w ogóle nie znalazłem o nim informacji, pewnie dlatego, że niedawno został wypuszczony ale cenowo całkiem w porządku, nie wiem natomiast czy ma jakąkolwiek przewagę względem AOC poza 240 Hz, z których i tak nie skorzystam poza widokiem pulpitu :D. 

Nie mam też żadnych opinii odnośnie gwarancji, niby wszystkie mają 3 lata na wypalenie, ale czy w praktyce jest to coś warte to chyba nikt nie wie..

Opublikowano

tego gigabyte aorusa wgl odrzucam bo jest zbyt duza roznica cenowa by ci sie oplacalo doplacac.

chyba lenowo ma lepsze porty USB - o ile wgl z nich korzystasz np do ladowania telefonu czy innych.

jest tez w podobnej cenie philips 32M2N8900 ale on cos na papierku ma dziwne te kolory a testow ni ma

szczerze to one nie roznia sie niczym - lenowo jest nowsze bo z tego roku i tyle.

w lenovo chyba masz freesync pro gdzie w aoc freecyns

oba monitory sa niemalze identyczne ale LENOVO nowsze - wiecej hz etc - wiec chyba na to bym stawiał

@Wojciechhh

• Upvote 1
Opublikowano

Czołem!

Mam nadzieję, że nie będzie problemem jeśli podepnę się pod temat :-)

Jestem w bardzo podobnej sytuacji jak kolega @Wojciechhh, z tą jedną różnicą, że akurat stojak monitora / pivot kompletnie nie ma dla mnie znaczenia, bo i tak będzie on zamontowany do uchwytu biurkowego. Monitora będę używał głównie do:

• pracy biurowej (programowanie, analiza danych) - średnio 8 godzin dziennie
  • Internet / Youtube / filmy i seriale + inne pierdoły - średnio 2 godziny dziennie, zamiennie z graniem na konsoli
  • granie (tylko konsolowe, granie pecetowe kompletnie mnie nie interesuje) - średnio 1h dziennie, ale z potencjałem na  zwiększenie tej wartości (sporadycznie) do 2h

W chwili obecnej mam dwa Delle U2417H. Jeden z nich chcę zamienić na większy monitor, który wg moich wstępnych założeń powinien spełniać następujące kryteria:

• przekątna ekranu: 32 cale
  • rozdzielczość: 4k
  • powłoka matrycy: domowe biuro ma okno od strony wschodniej, także ilość wpadającego do pomieszczenia światła nie jest piorunująca; chciałbym mat, ale semi-mat też chyba zda egzamin
  • rodzaj matrycy: celowałem w IPS, później w OLED / QD-OLED, a teraz sam już nie wiem co lepsze
  • wszelkie inne parametry typu kontrast, czerń, czas reakcji - tutaj chciałbym kupić możliwie jak najlepiej w zakładanym budżecie
  • budżet: chciałbym się zamknąć w kwocie 3500zł, ale kilka złotych mogę jeszcze dorzucić

Jeśli chodzi o kandydatów, których wstępnie wytypowałem, nie będę zbytnio oryginalny:

GIGABYTE Aorus FO32U2  

Dell 32" U3225QE

AOC Agon Pro QD-OLED AG326UD

Gdzieś tam przewinęły się jeszcze: Samsung Odyssey G8 OLED (LS32DG802SUXDU) / SAMSUNG Odyssey G8 LS32FG810SUXEN 32" OLED

Nie sądziłem, że wybór monitora w dzisiejszych czasach może być tak skomplikowany... Powoli dochodzę w wniosku, że albo ustrzelę jakiegoś OLEDa w podanym budżecie, albo wezmę tańszego IPSa (powiedzmy do 1500zł) i w momencie jak sytuacja z graniem wyewoluuje do większej ilości godzin, kupię kolejny monitor. Mimo wszystko, na chwilę obecną priorytetem jest kupno czegoś możliwie jak najbardziej uniwersalnego.

Proszę szanowną brać forumową o pomoc i z góry dziękuję za wszelkie porady!