Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Wczoraj wieczorem podczas gry w Fifę zawiesił się komputer ( obraz w grze stanął) i nic nie dało się zrobić, zrestartowałem komputerem przyciskiem power i już nie ma obrazu(na monitorze komunikat no displayport signal) 

Otworzyłem obudowę i świeca się dwie diody na pomarańczowo (cpu, dram) 

Próbowałem zamieniać ram miejscami, każda kość osobno w inny slot, próbowałem lekko poluzować docisk chłodzenia, wyjąłem i włożyłem procesor. 

Wyjąłem, wsadziłem a nawet zmienilem baterie na inną - nic. 

Czy ktoś ma jakieś rozwiązanie? Bądź podpowiedź co jeszcze mogę zrobić? Komputer jest w zasadzie nowy bo ma parę miesięcy. 

Specyfikacja: 

ASROCK B850 PRO RS AM

Goodram IRDM PRO 2x16 GB ddr5 6000 CL 30 black 

Seasonic Focus gx850 black 80plus gold

Ryzen 7 9800x3D

Sapphire Nitro+ Radeon RX 7900 XTX Vapor-X 24GB GDDR6

IMG20251123125850.jpg

Edytowane przez Bonzii
Opublikowano (edytowane)

@Bonzii W skrócie - płyty ASRocka (głównie) zabijają procesory Zen5 z 9800X3D na czele. Do dzisiaj producent nie znalazł przyczyny i nie rozwiązał problemu.
Niestety to co Ci się stało i jak wpisuje się idealnie w objaw padnięcia procesora. Tutaj masz temat na reddicie w którym ludzie zgłaszają swoje przypadki (https://www.reddit.com/r/ASRock/)
Nie obejdzie się bez gwarancji/RMA. Poczekasz sobie trochę ale na szczęście wymieniają procesory na nowe.
Płyty ASRocka się pozbądź, tak aby nowy procesor nie był nigdy na niej uruchomiony. 
Polecam MSI lub Gigabyte - jeżeli wierzyć informacjom w internecie akurat padnięcia procków na tych płytach praktycznie się nie zdarzają (przypadki na palcach jednej ręki, możliwe, że bez związku ze sprawą).

Edytowane przez Lameismyname
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Płyta albo procesor, bardziej bym stawiał na CPU bo ASrocki już niejednego 9800X3D uwalily. 

Z ciekawości, aktualizowałes BIOS na ten z poprawkami czy od nowości nic nie ruszales?

Edytowane przez Dirian
Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@Bonzii W skrócie - płyty ASRocka (głównie) zabijają procesory Zen5 z 9800X3D na czele. Do dzisiaj producent nie znalazł przyczyny i nie rozwiązał problemu.
Niestety to co Ci się stało i jak wpisuje się idealnie w objaw padnięcia procesora. Tutaj masz temat na reddicie w którym ludzie zgłaszają swoje przypadki (https://www.reddit.com/r/ASRock/)
Nie obejdzie się bez gwarancji/RMA. Poczekasz sobie trochę ale na szczęście wymieniają procesory na nowe.
Płyty ASRocka się pozbądź, tak aby nowy procesor nie był nigdy na niej uruchomiony. 
Polecam MSI lub Gigabyte - jeżeli wierzyć informacjom w internecie akurat padnięcia procków na tych płytach praktycznie się nie zdarzają (przypadki na palcach jednej ręki, możliwe, że bez związku ze sprawą).

Oddać pc do serwisu dla diagnozy usterki? Czy śmiało zgłaszać reklamację cpu

3 minuty temu, Dirian napisał(a):

Płyta albo procesor, bardziej bym stawiał na CPU bo ASrocki już niejednego 9800X3D uwalily. 

Z ciekawości, aktualizowałes BIOS na ten z poprawkami czy od nowości nic nie ruszales?

Aktualizowalem

Opublikowano

@Bonzii jak kupiłeś jako zestaw to chyba całą skrzynkę reklamuj. Jak tylko wróci z serwisu to płyta na handel i wymiana.

Co do aktualizacji biosu... gdyby tak dało się rozwiązać problem to ASRock pewnie dawno by to zrobił. Tutaj jest coś grubszego, jakaś fizyczna wada której softem nie obejdzie. 

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

@Bonzii jak kupiłeś jako zestaw to chyba całą skrzynkę reklamuj. Jak tylko wróci z serwisu to płyta na handel i wymiana.

Co do aktualizacji biosu... gdyby tak dało się rozwiązać problem to ASRock pewnie dawno by to zrobił. Tutaj jest coś grubszego, jakaś fizyczna wada której softem nie obejdzie. 

No właśnie zamawiałem z 2 różnych sklepów podzespoly😃 więc odesłanie całej skrzynki nie wchodzi w gre