Skocz do zawartości

Ryzen 7 9700x i bios Asusa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba zajrzałem już we wszystkie zakamarki biosu i nie znalazłem rozwiązania kagańca na pobór mocy przy pbo. 

b650 - a strix 

raz, że trzeba pamiętać o napięciach - szczególnie soc sam podbija o 0,3-0,4 (dla 1.25 miałem 1.288, dla 1.21 mam 1.24, ale co gorsza PPT TDC i EDC mam ręcznie ustawione - na 120 W. Mimo to w r24 wciąż potrafi łykać blisko 170 W, a w gierkach cpu heavy przerzucić 130. 
W grach nie ma większego problemu, chciałem po prostu kaganiec, żeby było chłodniej, do 2k przy 5070ti i tak więcej nie potrzeba, ale przy prawie 170W package nh-d 15 ma już spore wyzwanie i 95 potrafi przeskoczyć. &nbsp
Jest to chyba trochę kasztan, bo curve optimizer all core maks to -15, per core pewnie się jeszcze pobawię, ale wciąż - 130 W w normalnym użytkowaniu i prawie 170 W w syntetykach - nie widzę sensu i potrzeby tak go trzymać, a ni cholery nie idzie tego przez pbo zmienić.
Może ma ktoś jakąś sugestię czy da się to w ogóle zmienić czy zawsze przy większym zapotrzebowaniu będzie olewał limit ppt i ciągnął ile da radę?  

Opublikowano
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

170W na 9700X to pewnie 6.0ghz allcore robi ? 

7.0 GHz… ;) 

Nie, normalnie +200. 
w cb tez bez szaleństwa, bo dobić do 95 stopni potrafi - 1370-1380 - zależnie od temperatur. 
CO -15 też pewnie tu nie pomaga, ale trudno, taki się trafił… zresztą RAM też maks 7800 lub 6200 w pełni stabilnie 8000/6400 cb potrafi czasem przemielić, ale o pełnej stabilności nie ma mowy, 8000 i w pulpicie potrafi czasem wypłaszczyć. 

IMG_2899.jpeg

15 minut temu, Phoenix. napisał(a):

170W na 9700X to pewnie 6.0ghz allcore robi ? 

Ale 6.1 all core to mi potrafił 7700 robić :D 

co ciekawsze znaleźli się nawet tacy, co mówili „o wow - jak go ustawiłeś…” xD 

IMG_2785.jpeg

Opublikowano

Pokaz te 170W w cinebench bo mi sie wierzyc nie chce, mialem ten cpu i tam dobic do tylu realne nie bylo :D 

A jak chcesz miec chlodny cpu i wydajny w grach to pbo na auto i wtedy masz limit domyslny ppt 88W. PBO wlaczone to ppt 142W.

Zadnych recznych limitow nie wpisujesz, nie ma takiej potrzeby. Lub gotowe 3 profile "amd ecko" w zakladce pbo.

Opublikowano

Wrócę to puszczę i podeślę. Pbo auto akurat nie całkiem mnie satysfakcjonuje, cod-a czasem lubię odpalić i tam auto jednak jest różnica, nawet vs ~ 120W.
Po to zresztą chyba są te limity żeby nimi w granicach rozsądku manipulować. Zresztą na 7700 jakoś to chyba działało - w r24 potrafił przerzucić 150w, a po ustawieniu takiego limitu już nie.  

Same AMD eco mi już jakoś całkiem nie „leży” 

Opublikowano

Przeciez ecko mode masz z automatu na tym cpu ppt 88w, ty sam sobie utrudniasz i robisz pod gorke ;) 

41 minut temu, DrLecture napisał(a):

Po to zresztą chyba są te limity żeby nimi w granicach rozsądku manipulować.

Tak ale trzeba wiedziec co sie robi.

I sa dlka tyhc kotrzy wiedza co robia z ustawieniami. A dla calej reszty wsadzasz cpu i grasz ;)