pawelx20 0 Opublikowano Piątek o 22:25 Opublikowano Piątek o 22:25 (edytowane) chciałbym się poradzić na temat 2 opcji zestawów komputerowych Budżet ok. 6500 PLN Do czego będę używać: - Głownie do gier, zazwyczaj gram w RPG, gry strategiczne od pardoxu, czy x4 (wymagają wys efektywności single core processor’a ) - Po różne zastosowania AI. - Czasami do jakieś obróbki video i streamowania 1 komputer w obudowie micro ATX 2 też w możliwie jak najmniejszej obudowie komputer ATX Do kupienia są: -Procek -Mobo -Ram -Karta - Obudowa -Zasilacz -Chłodzenie UWAGI obudowa - obudowa musi zmieścić się do walizki 76×49×30 cm więc wymiary obudowy nie mogą być większe - preferuje obudowy nie przeszklone W opcji numer 2 - musi być miejsce na 2 dyski HDD i co najmniej 2 dyski SSD ( mam 1 ssd i 1 nvme) wszystkie te dyski będę chciał przenieść ze starego zestawu. Karta graficzna - strasznie nie lubię piszczących cewek w kartach graficznych, dlatego zależy mi na karcie graficznej z jak najlepszą kulturą pracy. Edytowane Piątek o 22:25 przez pawelx20
Pan Mateoo 464 Opublikowano Piątek o 22:38 Opublikowano Piątek o 22:38 co do preferencji podroznych to rozumiem, ale chcesz HDD ktore posiada czesci mechaniczne do czestych podrozy etc? wiesz jak na lotniskach zdarza sie rzucać walizkami, wiec jestes pewien ze dysk talerzowy bedzie spelnial swoje zadanie?
pawelx20 0 Opublikowano Piątek o 23:20 Autor Opublikowano Piątek o 23:20 (edytowane) Zawsze mogę je wymontować i wziąć pod pachę. Może się tak zdażyć, że będzie to podróż tylko w 1 stronę Co sądzicie o takim zestawie dla opcji 2 AMD Ryzen 7 7800X3D ASUS B650E MAX GAMING WIFI GOODRAM 32GB (2x16GB) DDR5 6000 mhz cl 30 Asus Prime GeForce RTX 5070 OC 12GB GDDR7 Cougar Uniface RGB Black ENDORFY Supremo FM6 850W 80 Plus Gold ATX 3.1 Fortis 5 Edytowane Sobota o 08:59 przez pawelx20 wazne
Dirian 686 Opublikowano Sobota o 08:40 Opublikowano Sobota o 08:40 (edytowane) Zamiast Fortisa daj Phantom Spirit 120, zamiast Supremo: https://www.ceneo.pl/173283452 Edytowane Sobota o 08:41 przez Dirian 1
Oldman 469 Opublikowano Sobota o 13:27 Opublikowano Sobota o 13:27 15 godzin temu, pawelx20 napisał(a): - obudowa musi zmieścić się do walizki nie chce krakać ale to sie może dobrze nie skończyć 14 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a): co do preferencji podroznych to rozumiem, ale chcesz HDD ktore posiada czesci mechaniczne do czestych podrozy etc? w zyciu bym nie włozył stacjonarnego kompa do walizki i poszedł z tym na lotnisko, szaleństwo ja myslalem że OP rozpatruje wyłącznie jezdzenie własnym autem.
pawelx20 0 Opublikowano Sobota o 19:16 Autor Opublikowano Sobota o 19:16 (edytowane) Panowie odbiegacie od tematu. Ja tu szukam rad odnosnie zestawu komputerowego , a nie podróżowania z casem w walizce. Wracając do tematu troche mnie martwi to żę we wszystkich polecanych zestawch procesórów poleca sie procesory z 2023, tutaj też wziąłem pod uwagę ryzen 7 AMD Ryzen 7 7800X3D, który jest konsturkcją z 2023 , troche mnie to martwi, bo składam ten zestaw z myślą o kolejnych 5-10 latach do przodu. Edytowane Sobota o 19:16 przez pawelx20
Dirian 686 Opublikowano Sobota o 20:58 Opublikowano Sobota o 20:58 (edytowane) Bo to nadal jeden z najlepszych prockow do gier. Wydajniejszy jest dopiero 9800X3D, ale to nie twoj budżet. Zresztą prędzej bym się martwił o GPU niż o CPU bo 5070-tka już teraz nie jest demonem wydajności Edytowane Sobota o 20:58 przez Dirian
Oldman 469 Opublikowano Sobota o 22:20 Opublikowano Sobota o 22:20 2 godziny temu, pawelx20 napisał(a): Panowie odbiegacie od tematu. Ja tu szukam rad odnosnie zestawu komputerowego , a nie podróżowania z casem w walizce. Wracając do tematu troche mnie martwi to żę we wszystkich polecanych zestawch procesórów poleca sie procesory z 2023, tutaj też wziąłem pod uwagę ryzen 7 AMD Ryzen 7 7800X3D, który jest konsturkcją z 2023 , troche mnie to martwi, bo składam ten zestaw z myślą o kolejnych 5-10 latach do przodu. Tak jak napisał Dirian ale jesli chcesz bardziej dokładnie to: jesli mnie pamięc nie myli to od 2023 wyszły: AMD Ryzen 9 9900X AMD Ryzen 7 9700X AMD Ryzen 5 9600X najmocniejszy z nich to 9900X (więc skupmy się na nim) tyle ze to nie jest procesor zoptymalizowany pod gry (jak i reszta tej gromadki) rzuć okiem na wynik testu tego procesora pod kątem gier w podsumowaniu testu opisany jest tak: - Bardzo dobre osiągi w aplikacjach - Bardzo wysoka moc pojedynczego rdzenia - Sensowna wydajność w grach - Niskie temperatury rdzeni temperatury - Kompatybilność z istniejącymi płytami głównymi - Dodatkowe linie PCIe 5.0 dla dysków M.2 - Instrukcje AVX-512 z pełną szybkością wykonania dzięki 512-bitowemu FPU Gdybys kupował komputer do innych rzeczy niż gry wtedy nalezaloby sie zastanowić czy któryś wziąć cos innego niż 7800x3D, a jesli do gier to w twoim budżecie 7800x3D to najlepsza opcja. 1
pawelx20 0 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu a co myślicie o tej płycie głownej MSI PRO B850-P WIFI , po jak coraz wiecej czytam o niej i nie wiem czy to jest dobry wybór. i szczerze mówiać jest strasznie brzydka jak na mój gust.
Dirian 686 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) Bardzo dobra płyta. A że brzydka? Jak wszystko złożysz to i tak w środku nie będzie jej praktycznie widać bo będzie zasłonięta przez GPU i chłodzenie. Alternatywnie możesz zobaczyć Gigabyte B850 Eagle Edytowane 5 godzin temu przez Dirian
pawelx20 0 Opublikowano 48 minut temu Autor Opublikowano 48 minut temu No mam już zamówioną za 699 zł, ale nie cieszyłem się jak ją pakowałem do koszyka, tak jak Giertych z Czarzastego. Z tego co robię research to ma Ubogi kodek audio: Używa podstawowego układu Realtek ALC897, mój Z270 ma lepszy kodek Realtek ALC1220. A ja mam dobre słuchawki Steel Series Arctis Nova. Generalnie rozglądam się za inną płytą, może z jakimś sklepem da się coś wynegocjować. Generalnie wszystko wygląda na to że zmieszczę się w budżecie z zen 7 9800X3D , ewentualnie zostanę przy starej obudowie ale dołożę te 300 zł dodatkowo na obudowę.
Pan Mateoo 464 Opublikowano 45 minut temu Opublikowano 45 minut temu 2 minuty temu, pawelx20 napisał(a): A ja mam dobre słuchawki Steel Series Arctis Nova. to nie sa dobre sluchawki. to sa sluchawki gamingowe - czyli slabe. natomiast beda wystarczajace pewnie do twoich potrzeb. nie muisz patrzec na wyglad plyty az tak bo ona ma pelnic funkcje a nie wyglad 1
pawelx20 0 Opublikowano 38 minut temu Autor Opublikowano 38 minut temu (edytowane) Jestem człowiekiem bardziej pragmatycznym niż estetą, ale no, wygląd tej karty mi nie siedzi totalnie, coś jak wczesne lata 00. A wracając do dźwięku. Słaby kodek stwarza kolejny problem zakupu karty dźwiękowej. Na kartach dźwiękowych w ogóle się nie znam Jeśli to ma być kolejny wydatek rzędu 100-200 , to ta płyta mija się z celem. A co się stało z marką ASrock, że ludzie przestali ją polecać ? Edytowane 11 minut temu przez pawelx20
Rekomendowane odpowiedzi