Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No coś dziwne, że niby skok temperatury CPU robi zasilaczowi ponad 500W i się wentyl włącza na najniższym obrocie i później nie chce się już wyłączyć. Może ma walnięty czujnik albo coś źle podłączone czy co.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Czas oddać to badziewie, nic się nie zmieniło.

Jaki polecacie "odpowiednik" tego CORSAIR RM1000x? Tyle, że ultra cichy na niskich obrotach i nie włączający się wentyl bez powodu.

https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-focus-gx-atx-3-1000w-focus-gx-1000-v4-14168211/?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&ceneo_cid=b96a8c9f-9afe-f817-23d5-6baeb3f75bce

Ponoć za szybko się włącza i szumi. To może MSI MPG A1000G 1000W 80 Plus Gold.

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Jeśli Seasonic i zależy Ci na dobrze działającym trybie półpasywnym z cichym wentylatorem to nie FOCUS a przynajmniej VERTEX. 

Ale... przez moje ręce przeszły 3 sztuki VERTEX GX-1000 i w każdej był problem z wyjącymi cewkami w IDLE, w 2 z nich na tyle głośno że nie dało się wytrzymać, w 3ciej która ze mną została delikatnie.

Nie wiem jak teraz sytuacja wygląda w tym temacie. Dochodzi jeszcze kwestia nowego standardu ATX 3.1 z kablem 12V-2x6 - obecne w sklepach VERTEX GX są chyba jeszcze niemal wszędzie albo w przeważającej większości na starszym ATX 3.0 i kablu 12VHPWR. 

Wersja PLATINUM (VERTEX PX-1000) jest już na ATX 3.1 w sklepach. Tylko cena za tę Platynę wygląda podobnie albo nawet drożej niż Titanium od Be quiet! którego wyżej wrzucił @Kadajo więc już bardziej wołałbym chyba pójść w tamtym kierunku.

Ja z kolei po swoich przygodach z cewkami w Seasonicach do drugiego PC którego planuję składać kupiłem tego Corsaira RM1000X na BF (wyszedł mnie on wtedy 599 zł co jest według mnie świetną ceną w porównaniu z Seasonic). Mam nadzieję że będzie dobry, bo leży jeszcze zafoliowany a trochę mnie wystraszyliście w tym wątku tutaj :E

Chociaż to o czym tu piszecie to jest raczej kwestia konkretnej sztuki niż całej serii. 

Opublikowano
W dniu 4.01.2026 o 13:18, ShaDow_Pro napisał(a):

Jak ma być cichy to 13M to dobra opcja. Aktualnie 641zł.

Tylko że tańszy A1000g rozkręci wentylator dopiero od 35% obciążenia i to poniżej 400rpm więc w idle czy podczas przeglądania neta/oglądania yt bedzie kompletnie bezgłośny bo tak to powinno działać w pół pasywnej jednostce a nie tak jak autor ma obecnie w tym korsarzu :E przy 75% obciążeniu kręci zaledwie 800rpm dopiero przy 90% obciążeniu tak naprawdę można go usłyszeć czego zapewne autor nie osiągnie ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.01.2026 o 19:52, walewtynki napisał(a):

Ja z kolei po swoich przygodach z cewkami w Seasonicach do drugiego PC którego planuję składać kupiłem tego Corsaira RM1000X na BF (wyszedł mnie on wtedy 599 zł co jest według mnie świetną ceną w porównaniu z Seasonic). Mam nadzieję że będzie dobry, bo leży jeszcze zafoliowany a trochę mnie wystraszyliście w tym wątku tutaj :E

Chociaż to o czym tu piszecie to jest raczej kwestia konkretnej sztuki niż całej serii. 

Pewnie będzie dobry. Tylko ja mam takiego pecha, że czujnik w PSU walnięty i odpala wentyl podczas oglądania youtube i to jeszcze terkoczący na niskich obrotach (dopiero znika terkotanie gdy pokrętłem mocniej wentyl odpalę, ale wtedy zaś słychać przebijający się szum wentyla). Na początku tego nie było. Po ok. miesiącu się ujawniło. 

Ciężko o ciche sprzęty na nocne surfowanie w necie w całkowitej ciszy. Albo cewki, albo to drugie zjawisko mylone z cewkami, zapomniałem nazwy (taki odgłos jakby "przepływającego" prądu, mój ARCTIC Liquid Freezer II 360 A-RGB to ma, ale powiedzmy, że cicho więc ujdzie) albo zdupione wentyle.

Dlaczego przy A1000G opisy ciągle się mieszają i raz piszą 3.0 a raz 3.1? 

https://www.amazon.pl/dp/B0B434DB7Y?tag=ceneo0c-21&linkCode=ogi&th=1&utm_source=ceneo&utm_feed=amselect&utm_medium=referral&ascSubtag=1807c8d8-9d90-ef18-86bd-1998ecc03f69

Edytowane przez Tankietka
Opublikowano

Bo były różne wersje pudełek i sami nie wiedzieli co sprzedają :E :

Jeżeli pudełko ma napis "PCI-E 5.0 READY" na czarnym tle - to stara wersja 3.0
Jeżeli pudełko ma napis "PCI-E 5.0 READY" na złotym tle - to nowa wersja 3.1
Jeżeli pudełko ma napis "PCI-E 5.1 READY" na złotym tle - to nowa wersja 3.1

Obecnie to już raczej wszystkie są 3.1 jeżeli by jednak tak się nie stało i po otwarciu pudełka miałbyś zasilacz w standardzie 3.0 to zwracasz produkt i bierzesz następny.

• Upvote 1