Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Potrzebuje komputer dla pracownika. Głownie będzie pracował w Subiekcie GT, excelu - mając otwarte wiele okien, poczta, pliki pdf, Trello, przeglądarka, sporadycznie Photoshop czy Indesing i inne programy biurowe. Komputer ma służyć stabilnie przez lata. Kwota do wydania ok 2500k z systemem, jak trzeba to coś dorzucę. Brać raczej nowy czy poleasingowca?

Opublikowano

Trwałe są te mini PC? Jakoś nie mogę się przekonać do nich, chyba jestem starej daty i wydaje mi sie ,że to zabawka :P No i gdybym potrzebował włożyć grafikę to tego chyba już nie będę mógł zrobić

Opublikowano

Klasyka :E najpierw jest założony temat z opisem wymagań dostajesz propozycję i nagle pojawia się myśl dołożenia karty graficznej o czym wcześniej nie było mowy xD Chcesz aby pracownik odpalał sobie gry w godzinach pracy? :E Taki mini PC jest idealny do tego typu zastosowań, sprzęt wystarczająco szybki aby poradzić sobie z tym do czego ma służyć + zajmuje mało miejsca na biurku/blacie. 

Opublikowano

Jak kupisz jakiś poleasing czy gotowca od HP czy innego Lenovo to GPU pewnie tez nie wlozysz, bo zasilacz bedzie tam na styk mocowo, albo bez wtyczek pod GPU, albo w jakims dziwnym kształcie i nawet ciezko bedzie go wymienic

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak Dirian napisał wyżej, jeżeli chciałbyś wsadzić kartę do takiego typu gotowca biurowego to zostają tylko modele bez dodatkowego zasilania czyli takie które pobierają prąd tylko ze slotu pci-e bez konieczności podpinania wiązki z zasilacza co za tym idzie najwydajniejszą kartę jaką będziesz mógł wsadzić to rtx 3050. Zdarzają się też przypadki że takie karty potrafią być też nie kompatybilne z "ezgotycznymi" płytami głównymi w gotowcach mimo że fizycznie pasują to po zamontowaniu i podłączeniu monitora nie otrzymasz obrazu ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No fakt nie wspomniałem o karcie :P Pracownik będzie czasem pracował w photoshopie/indesign, nie wiem jak dużo w przyszłości bo na razie sporadycznie i myślałem ,że dobrze było by mieć możliwość wsadzenia karty. Skoro gotowce to też nie najlepszy pomysł to może samodzielne złożenie zestawu? 

A jeśli bym się zdecydował na tego mini PC to on ogarnie większe obiążnie i dwa monitory? Tzn. Kilka exceli, subiekta, przeglądarke, poczte, jakieś pdfy i np. photoshopa otwartego równoczśnie? Wiem jak to brzmi i mogło by się wydawać ,że przeciez nie pracuje się na wszystkim równoczesnie ale uwierzcie mi ,że czasem to u mnie tak wygląda :)  

Opublikowano (edytowane)

to w czym tkwi kompromis w miniPC? Skoro tutaj jest 32Gb ramu i ciężko by było złożyć normalny PC za tą kasę to na czym jest zaoszczędzone? Zwykle im coś jest mniejsze nie tracąc na wydajności to powinno być droższe a tu jest na odwrót :P Ile by trzeba było wydać na normalny PC do wspomnianych zdań?  

Co powiecie o np. takim sprzęcie? 

https://vist.eu/pl/p/PC-Ryzen-7-5700G-32GB-RX-VEGA8-SSD-1TB-M.2-WIFI-Win11/342190

Edytowane przez mzr
Opublikowano

Wydajność zbliżona do tego mini pc, minus jest taki że masz tylko jedno hdmi bez display portu pozostałe dwa wyjścia to DVI i VGA więc do drugiego monitora trzeba będzie użyć odpowiedni kabel DVI - DP lub DVI - HDMI jeżeli monitory mają tylko porty hdmi i displayport.