Skocz do zawartości

Jaki PODSTAWOWY system smart home: Aqara, Ikea, Tapo? LAN, czujniki, rolety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na czym byście oprali PODSTAWOWY system Smart Home?

Zależy mi na:
- mierzeniu temperatury i wilgotności w pomieszczeniach
- odpalaniu oświetlenia/gniazdek (w tym na symulowaniu obecności w domu)
- jakiś "alarm" czyli kontaktron i czujka ruchu
- czujki zalania wraz z jakimś rozwiązaniem zamykającym dopływ wody (znalazłem coś takiego jak Aqara Valve Controller T1)
- czujka ppoż
- może kontrola rolet

I w sumie tyle na start.

Podłączenie centralki najlepiej LAN. Zależy mi, żeby działało to lokalnie, w sensie działało offline, i nie wymagało chmury do przetwarzania. 

Na czym zrobić taki system? Żeby miał w miarę możliwości rozbudowy, zapewniał jakieś wsparcie etc?

Zależy mi, żeby ogarniało to już też Matter (chyba najbardziej przyszłościowy).

Wstępnie mam na oku:
Sonoff iHost
Aquara hub m3
Ikea Dirigiera

Mając jedną z powyższych bramek ja mogę korzystać z czujników Zigbee/Matter innych firm?
Np mam bramkę Aquara i czujniki i z Aquary i np z Ikei, Sonoffa?

Opublikowano

Co rozumiesz "lokalnie"? Bo jak chcesz tym sterować ze smartfona z dowolnego miejsca, to wszystko i tak idzie przez serwer producenta. To że podepniesz centralkę przez lan to i tak idzie potem chmurą. 

Problem ze smart home na urządzeniach korzystających choćby z zigbee jest w większości taki, że każdy producent mimo iż pisze, że korzysta np. z zigbee to i tak nie gwarantuje kompatybilności z innymi urządzeniami tego typu, bo producenci zamykają swoje ekosystemy. Można ewentualnie dokupować bramki pośrednie (wyglądają jak ładowarka do telefonu) które zapewniają kompatybilność z urządzeniami innych producentów.

Dopiero Matter to zmienia, bo działając w wyższych warstwach systemu (ponad siatką zigbee) zapewnia większą uniwersalność urządzeń, a w niektórych instalacjach może nawet nie wymagać bramki (wszystko zależy od tego co się chce osiągnąć i jakie urządzenia zainstalować).

Tyle przynajmniej wiem z mojego doświadczenia z budową smart home. Sam wszedłem w jeden ekosystem i teraz za duży koszt trzeba ponieść, żeby z niego wyjść, bo dochodzi jeszcze fakt, że np. nowsze czujniki jakie wydaje producent, nie obsługują już mojej wersji bramki. Część czujników w ogóle u nas jest niedostępna, a te ściągane przez ali bywają niekompatybilne gdy nie przestawi się regionu na Chiny lub Indie co m.in. wydłuża czas połączenia i powiadomień. Zatem korzystam z tego co mam póki działa. 

Jak jest możliwość brania czegoś bardziej uniwersalnego i mającego większą kompatybilność z urządzeniami innych producentów, to jest to moim zdaniem lepsze rozwiązanie.

Ale poczekaj niech się jeszcze ktoś wypowie, bo to taki szeroki temat, że każdy może mieć inne uwagi i obserwacje ;)