Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem co to jest wyłudzenie prawniczku :rotfl2: dlatego dałem w cudzysłów.

4 minuty temu, hubio napisał(a):

A wykorzystanie takiej sytuacji w postaci prezentu od chciwych korpo jest wręcz obowiązkiem obywatelskim :)

Nie nie jest, chyba tylko dla takich osobników jak ty. Ja bym nie udawał głupiego i sam to zgłosił a nie czekał i modlił się żeby to nie wyszło. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Gość decyduje się nie zapłacić za towar, bo sklep błędnie nadał przesyłkę bez opcji pobrania należności - czy to nie jest wykorzystanie błędu? No, a że zamiar takowego pojawił się dopiero przy nadarzającej się okazji, a nie w momencie zawierania umowy?... (Tak przynajmniej twierdzi ten, który nie płaci) :)

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Świetna Rada Gordo - nie ma co :rotfl2: Zrobić z d. przelew na konto vatowskie :) Chłop by mógł mieć kontrolę podatkową bo system by wychwycił nieprawidłowości.

Świetny post - taki kompletnie z dupy i pokazujący głęboką niewiedzę.

To nie są rachunki VAT-split payment, tylko rachunki z białej listy prowadzonej przez szefa KAS.

Nie tylko nie masz pojęcia o czym piszesz w tematach politycznych i prawnych, ale teraz dołączamy do listy podatkowe i dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej.

Nieprawidłowścia mogłoby być - pod pewnymi warunkami - płacenie na rachunek spoza tej listy. 

kontrole vatowską :lol2:

”Mylić się jak hubio” - totalnie działa.

Godzinę temu, hubio napisał(a):

@j4z ok ale pisałem ogólnie o tej "radzie" naszego nieomylnego Gordona :) jakby ktoś miał podobną sytuację w przyszłości. Broń Boże robić nieautoryzowane przelewy na konta vatowskie! Musi być dokładnie taki sam tytuł przelewu jaki poda odbiorca i wszystkie dane muszą pasować.

Jak już OP zasygnalizował tą sprawę i kopro wie to teraz oczywiście musi zapłacić.

Co za brednie. Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz :lol2: 

Edytowane przez GordonLameman
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@GordonLameman mylisz się i tyle, ale nie będziemy marnować czasu na obrzucanie się argumentami z zakresu kontroli podatkowej. Przynajmniej ja nie będę. Napisałem ostrzeżenie żeby nikt z d. nie robił przelewów na konta vatowskie. Tyle. :) W praktyce również nieautoryzowane przelewy na białą listę są analizowane przez system. 

Na marginesie - Dla ciebie oprócz chyba samego ciebie to każdy się myli... Czy ty czasem nie masz zaburzeń narcystycznych? :) Nikt ci tego nie mówił w realu?

Być nieomylnym (narcyzem) jak Gordo :) 

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, j4z napisał(a):

Sry sklep o który chodzi to MM, proszę następna minuta:

Ukryj zawartość

Screenshot_20251220-164857.thumb.png.38f8a50be2a84620cbb71a37060c2025.png

Rozpisać tutorial?

Weź nie rozśmieszaj. Jedne co pokazałeś, że trzeba zmarnować minutę - dwie, żeby w ogóle dobić się do żywego człowieka. który pewnie jest po podstawowym przeszkoleniu od opędzania prostych spraw, widzi tyle co "system mu pokazuje", a może jeszcze mniej, w sumie podobnie jak ten "wirtualny asystent" Zakładam sie o butelkę wódki, że sprawa nie zakończyła by się na jednej rozmowie, albo by go zbywali,albo obiecywali że się odezwą, w najlepszym razie przekazywali do innego działu.

Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

@GordonLameman mylisz się i tyle,

M

bzdura. 

Teraz, hubio napisał(a):

ale nie będziemy marnować czasu na obrzucanie się argumentami z zakresu kontroli podatkowej. Przynajmniej ja nie będę. Napisałem ostrzeżenie żeby nikt z d. nie robił przelewów na konta vatowskie.

Przecież oni mu kazali tam zrobić przelew!

To jest rachunek do przyjmowania należności! Oficjalny rachunek zgłoszony do KAS, laiku. 

Teraz, hubio napisał(a):

Tyle. :) W praktyce również nieautoryzowane przelewy na białą listę są analizowane przez system.

Nieautoryzowane to są twoje brednie, a nie ten przelew. 

Teraz, hubio napisał(a):

Na marginesie - Dla ciebie oprócz chyba samego ciebie to każdy się myli... Czy ty czasem nie masz zaburzeń narcystycznych? :) Nikt ci tego nie mówił w realu?

Oczywiscie, że czasem się mylę. Zdarzają mi się błędy. Ale to co ty piszesz to stek infantylnych bzdur i totalnej niewiedzy. 

@ITHardwareGPT

Przejrzyj proszę wątek i wytłumacz @hubio czym są rachunki na tzw. białej liście, dlaczego przelewy powinno dokonywać się TYLKO na rachunki z białej listy i, że nie ma czegoś takiego jak "nieautoryzowany" przelew w tym kontekście. 

Opublikowano
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Przecież oni mu kazali tam zrobić przelew!

To jest rachunek do przyjmowania należności! Oficjalny rachunek zgłoszony do KAS, laiku. 

Hmm a do tego masz chyba problem z czytaniem całego tematu bo ja się odniosłem do twojego posta, który zacytowałem o szukaniu kont sprzedawcy, a nie o tym, że jak już dostał miał nie płacić co wyjaśniłem we wcześniejszej wypowiedzi.  Panie nieomylny narcyzu :) 

• Haha 1
Opublikowano
Teraz, hubio napisał(a):

Hmm a do tego masz chyba problem z czytaniem całego tematu bo ja się odniosłem do twojego posta, który zacytowałem o szukaniu kont sprzedawcy, a nie o tym, że jak już dostał miał nie płacić co wyjaśniłem we wcześniejszej wypowiedzi.  Panie nieomylny narcyzu :) 

Mylisz się, nie masz pojęcia o czym piszesz i mnie atakujesz :lol2:

jak robisz przelew przedsiębiorcy to ZAWSZE powinien iść na rachunek z białej listy. To co napisałeś to stek bredni. 

Opublikowano
2 minuty temu, j4z napisał(a):

No, za to forumowicze sprawę zakończyli. Kasa oddana, win-win.

Już się pośmialiśmy?

Ta, najpierw wisiał 15 minut a telefonie, a potem zmarnował jeszcze kilkadziesiąt minut kilku rożnych ludzi na forum weryfikacja numeru konta.Jak ktoś ma za dużo czasu w przedświąteczny weeked to niech się tak bawi.

Opublikowano
Teraz, 209458 napisał(a):

Ta, najpierw wisiał 15 minut a telefonie, a potem zmarnował jeszcze kilkadziesiąt minut kilku rożnych ludzi na forum weryfikacja numeru konta.Jak ktoś ma za dużo czasu w przedświąteczny weeked to niech się tak bawi.

Weryfikacja numeru rachunku to 60 sekund. Mam płatny rejestr.io

:) 

Teraz, hubio napisał(a):

@ITHardwareGPT wytłumacz Gordnowi, że wszystkie przelewy na konta vatowskie podlegają automatycznej kontroli przez KAS. System analizuje absolutnie wszystkie przelewy i wychwytuje nieprawidłowości? Czy to prawda?

Ale to nie jest żadne konto vatowskie. Co ty za bzdury wymyślasz :rotfl: 

Opublikowano
@GordonLameman Do @hubio (i żeby już nie było „bo mi się wydaje”): „biała lista” to nie żadne „konta VATowskie”, tylko Wykaz podatników VAT prowadzony przez Szefa KAS na podstawie art. 96b ustawy o VAT. W wykazie masz m.in. status VAT i – kluczowo – zgłoszone firmowe rachunki rozliczeniowe, na które wolno bezpiecznie płacić przelewem. Oficjalna wyszukiwarka: (podatki.gov.pl). :gordon:

### Dlaczego przelewy robi się (w B2B) na rachunki z białej listy?
Bo przy płatnościach między firmami i wartości transakcji > 15 000 zł zapłata na konto spoza wykazu może zrobić płatnikowi kuku:
- brak kosztu w PIT/CIT (art. 22p PIT / art. 15d CIT),
- odpowiedzialność solidarna za VAT sprzedawcy (art. 117ba Ordynacji podatkowej).
W skrócie: nie weryfikujesz → ryzykujesz. Prosty poradnik MF/państwowy: (biznes.gov.pl).

Jak już się zdarzy płatność na konto spoza wykazu: zwykle ratuje Cię MPP (split payment) albo ZAW‑NR w terminie 7 dni od zlecenia przelewu (szczegóły też masz w materiałach wyżej).

### „Konto VATowskie” ≠ biała lista
Rachunek VAT to subkonto do mechanizmu podzielonej płatności (MPP) – normalnego przelewu „na rachunek VAT” się nie robi, MPP sam rozdziela kwotę. Biała lista pokazuje rachunki rozliczeniowe, a nie „konto VAT”.

### „Nieautoryzowany przelew” w tym kontekście – nie istnieje
W białej liście nie ma pojęcia „nieautoryzowanego przelewu”.
„Nieautoryzowana transakcja” to termin z prawa płatniczego (typu: ktoś ukradł dostęp i zrobił przelew bez Twojej zgody) – inna bajka niż weryfikacja rachunku na wykazie. KAS interesuje: czy rachunek jest w wykazie na dzień zlecenia przelewu, a nie czy tytuł przelewu jest „świętym tekstem” 1:1. Tytuł ma znaczenie głównie dla księgowania u odbiorcy.

I na koniec: zostawmy „diagnozy narcystyczne” specjalistom, a tutaj trzymajmy się faktów, bo podatki i przelewy nie lubią folkloru. :gordon:

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Mylisz się, nie masz pojęcia o czym piszesz i mnie atakujesz :lol2:

jak robisz przelew przedsiębiorcy to ZAWSZE powinien iść na rachunek z białej listy. To co napisałeś to stek bredni. 

Po pierwsze nie zawsze bo są sytuacje wyjątkowe. Ale zostawmy to. I ja nie pisałem, że nie może iść na rachunek z białej listy TYLKO, że musi być odpowiednio oznaczony (najczęściej identyfikatorem). OP miał zrobić przelew bez wiedzy co ma być w tytule bez identyfikatora? Jak dostał odp. to tak, ale ty napisałeś posta zanim dostał odpowiedź i napisałeś żeby po prostu zorbił przelew na konto vatowskie. Nigdy tego nie róbcie!

Jak napisało Ai przelewy na te konta robi się wyłącznie jako B2B a ty sugerowałeś osobie fizycznej żeby go zrobiła. I biała lista to wykaz podatników VAT ale ty w tym poście mu wyszukałeś również konta i sugerowałeś żeby zrobił taki przelew. 

Edytowane przez hubio
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, hubio napisał(a):

Po pierwsze nie zawsze bo są sytuacje wyjątkowe. Ale zostawmy to. I ja nie pisałem, że nie może iść na rachunek z białej listy TYLKO, że musi być odpowiednio oznaczony (najczęściej identyfikatorem). OP miał zrobić przelew bez wiedzy co ma być w tytule bez identyfikatora? Jak dostał odp. to tak, ale ty napisałeś posta zanim dostał odpowiedź i napisałeś żeby po prostu zorbił przelew na konto vatowskie. Nigdy tego nie róbcie!

Znowu brednie :lol2:

napisalem żeby zrobił przelew na konto z rejestru. 

zrób sobie ćwiczenie. Podaj mi numer rachunku „vatowskiego” do jakiejkolwiek spółki giełdowej w Polsce. No, podaj. 

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie EOT. Jak pisałem - nie róbcie nigdy nieautoryzowanych przelewów na konta firmowe/vatowskie bo podlegają analizie przez KAS. Koniec kropka. EOT. Szkoda czasu.

Stek bredni. KAS nie bada rachunków bankowych z białej w  listy ten sposób, bo nie ma do tego - uwaga - dostępu. Może mieć na żądanie jeśli są spełnione przesłanki.

Ja się nie dziwię że ten biznes ledwie działa.

A ode mnie prośba - nie traktujcie hubio poważnie. On się nie myli tylko wtedy gdy nic nie pisze :lol2: 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
@hubio mieszają Ci się tu trzy różne rzeczy: rachunek VAT (MPP), biała lista, oraz STIR/KAS-owa analiza ryzyka.

### 1) Czy „wszystkie przelewy na konta VATowskie” są automatycznie kontrolowane?
Jeśli przez „konta VATowskie” masz na myśli mechanizm podzielonej płatności (MPP) / rachunek VAT – to tak: to jest specjalny typ przelewu z komunikatem MPP, z polami typu NIP, nr faktury, kwota VAT itd. I jasne, że takie transakcje są dla systemów łatwo identyfikowalne (bo to osobny format przelewu), ale to nie znaczy, że każdy pojedynczy przelew jest „ręcznie sprawdzany”, tylko że może być automatycznie profilowany.

### 2) Czy KAS „analizuje absolutnie wszystkie przelewy” i „wychwytuje wszystkie nieprawidłowości”?
Nie w tym sensie, w jakim to brzmi.
KAS ma STIR – i tam faktycznie banki/SKOK przekazują dzienne zestawienia transakcji dla rachunków firmowych (podmiotów kwalifikowanych), a system liczy wskaźnik ryzyka i typuje podejrzane wzorce (opis STIR, komunikat MF: STIR już przynosi efekty).

Ale:
- to jest analiza ryzyka/algorytmy, nie „wszystko jest od razu wykrywane”,
- STIR dotyczy głównie rachunków firmowych, a nie „każdego Kowalskiego i każdej kawy z Żabki”,
- system może nie wyłapać „nieprawidłowości” tam, gdzie… nie ma nieprawidłowości, tylko jest np. nietypowy wzorzec.

### 3) Co z tezą „każdy przelew jest kontrolowany, więc lepiej nie rób przelewu”?
To jest właśnie błąd logiczny. To, że administracja ma narzędzia analityczne, nie oznacza, że poprawny przelew na właściwy rachunek (np. z białej listy, albo zwykły przelew na firmowe konto sklepu) jest „z natury podejrzany” czy „nieautoryzowany”.

TL;DR:
- STIR: tak, KAS ma automatyczną analizę przelewów dla rachunków firmowych i liczy ryzyko.
- „System analizuje absolutnie wszystkie i wyłapuje wszystko”: nie, to forumowa legenda.
- MPP/rachunek VAT: to osobny format płatności, widoczny w danych – ale nie jest to równoznaczne z „kontrolą każdego przelewu”.

Jak chcesz, doprecyzuj: mówimy o przelewie B2C (konsument → sklep) czy B2B (firma → firma) i jakiej kwocie (czy przekracza 15k). To robi ogromną różnicę w tym, co realnie grozi i dlaczego.

gpt-5.2-2025-12-11

• Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

Ale:
- to jest analiza ryzyka/algorytmy, nie „wszystko jest od razu wykrywane”,
- STIR dotyczy głównie rachunków firmowych, a nie „każdego Kowalskiego i każdej kawy z Żabki”,
- system może nie wyłapać „nieprawidłowości” tam, gdzie… nie ma nieprawidłowości, tylko jest np. nietypowy wzorzec.

gpt-5.2-2025-12-11

@ITHardwareGPT czy system - w końcu Twój sztuczny kolega z KAS :) czy mógłby uznać za nietypowy wzorzec jakby obok przelewów z samymi cyfrowymi identyfikatorami w tytułach pojawił się raptem jeden przelew zatytułowany: "za telewizor" ? Czy taki wzorzec byłby nietypowy? 

• Haha 1
Opublikowano
@hubio „mój sztuczny kolega z KAS” raczej by na tym nie zrobił dramy. 😉

Tytuł przelewu to wolny tekst i mega-szum (ludzie wpisują cuda, banki obcinają znaki, jedni dają ID zamówienia, inni „thx”, inni nic), więc w praktyce nie jest to mocny sygnał do STIR – dużo ważniejsze są: kwoty, częstotliwość, nowe/ryzykowne powiązania kontrahentów, szybkie przepływy in-out, nietypowe schematy rozliczeń itd.

Czy „za telewizor” może być „nietypowe” statystycznie, jeśli na tym rachunku zwykle lecą same cyferki? Może jako pojedynczy outlier w danych. Ale „nietypowe” ≠ „podejrzane” i sam tytuł praktycznie nie zrobi Ci blokady ani kontroli – do realnych działań musiałby się złożyć szerszy obraz ryzyka, nie jeden opis przelewu.

Praktycznie: jak płacisz sklepom, wpisuj po prostu nr zamówienia/faktury, żeby księgowość szybciej to sparowała, a nie dlatego że „KAS patrzy na tytuł”.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ja się nie dziwię że ten biznes ledwie działa.

A ode mnie prośba - nie traktujcie hubio poważnie. On się nie myli tylko wtedy gdy nic nie pisze :lol2: 

Na 3 zdania aż 2 zdania to wycieczki personalne. Prowokujesz mnie i zachowujesz się w tym momencie jak hejter. Nie jesteś żadną alfą i omegą żeby pouczać innych forumowiczów! Wykraczasz poza ramy kulturalnej dyskusji! Nie wiem kto powinien ci zwrócić uwagę na twoje nieodpowiednie zachowanie! Uważasz, że się mylę - masz do tego prawo, ale nie masz prawa pisać w takim tonie! 

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@hubio „mój sztuczny kolega z KAS” raczej by na tym nie zrobił dramy. 😉

Tytuł przelewu to wolny tekst i mega-szum (ludzie wpisują cuda, banki obcinają znaki, jedni dają ID zamówienia, inni „thx”, inni nic), więc w praktyce nie jest to mocny sygnał do STIR – dużo ważniejsze są: kwoty, częstotliwość, nowe/ryzykowne powiązania kontrahentów, szybkie przepływy in-out, nietypowe schematy rozliczeń itd.

Czy „za telewizor” może być „nietypowe” statystycznie, jeśli na tym rachunku zwykle lecą same cyferki? Może jako pojedynczy outlier w danych. Ale „nietypowe” ≠ „podejrzane” i sam tytuł praktycznie nie zrobi Ci blokady ani kontroli – do realnych działań musiałby się złożyć szerszy obraz ryzyka, nie jeden opis przelewu.

Praktycznie: jak płacisz sklepom, wpisuj po prostu nr zamówienia/faktury, żeby księgowość szybciej to sparowała, a nie dlatego że „KAS patrzy na tytuł”.

gpt-5.2-2025-12-11

@ITHardwareGPT przecież specjaliści z prawa podatkowego ostrzegają żeby bardzo uważać na tytuł przelewu bo można na siebie ściągnąć kontrolę podatkową. I tu już nie mówimy tylko o firmach, ale i osobach fizycznych. Ai analizuje dane i oczywiście samo nie wszczyna kontroli, ale te nietypowe wzorce daje ro ręcznej analizy?

• Haha 1
Opublikowano

Na 3 zdania aż 2 zdania to wycieczki personalne. Prowokujesz mnie i zachowujesz się w tym momencie jak hejter. Nie jesteś żadną alfą i omegą żeby pouczać innych forumowiczów! Wykraczasz poza ramy kulturalnej dyskusji! Nie wiem kto powinien ci zwrócić uwagę na twoje nieodpowiednie zachowanie! Uważasz, że się mylę - masz do tego prawo, ale nie masz prawa pisać w takim tonie! 

To ty mnie zacząłeś pouczać i zaatakowałeś osobiście. I próbowałeś wyśmiać.

A popisałeś się tylko niewiedza i butą. Bo honoru zabrakło aby przyznać się do błędu :) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Bardzo ciekawe, że ty obrzucasz błotem wszystkich wokoło ale sam jesteś niezwykle czuły na swoim punkcie. Gdzie ja wyśmiałem? Napisałem to:

Świetna Rada Gordo - nie ma co  Zrobić z d. przelew na konto vatowskie  Chłop by mógł mieć kontrolę podatkową bo system by wychwycił nieprawidłowości.

To jest powód dla ciebie żeby mi wymyślać PERSONALNIE ?

https://mindhealth.pl/co-leczymy/zaburzenia-osobowosci/narcyzm

Edytowane przez hubio
  • Haha 1