Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Wesołych Świat wszystkim.

Niestety w dobie szalejących cen dysków muszę poszukać do kompa dla brata dysk SSD.
Najlepiej 1TB Nvme czy Sata to sprawa drugorzędna.

Dysk z przeznaczeniem głownie na gierki, jakieś bajki dla dzieci itp.
Zależy mi na najlepszym stosunku jakości do ceny, ale też żeby raczej nie wydawać 500zł za 1TB.

Tak na prawdę w miarę budżetowe znalazłem Kioxie Exceria 960GB lub Goodram  CX400 Gen. 2 1TB.
Który z tych dysków byłby lepszym wyborem, lub czego innego szukać w przedziale 300-350zł?

Opublikowano

MX500 w tej kasie za 1TB to lepsza oferta niż wszystkie "budżetowce" a to topka jeżeli chodzi o ssd sata, ciekawe tylko czy faktycznie jest nowy  po zwrocie czy może z wykasowanym smartem a sprzedawca kłamie w opisie bo coś za tanio jak na ten model.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No właśnie to dobre pytanie, jeśli było coś kombinowane z nim to raczej tego nie sprawdzę prawda?

Wyczaiłem jeszcze takiego Cruciala, fakt, że mniejszy ale jeśli jest rzeczywiście nowy to w tej cenie tylko brać nie?
https://www.olx.pl/d/oferta/dysk-ssd-480gb-crucial-bx500-nowy-CID99-ID18Ns9M.html?chat=1&isPreviewActive=0&sliderIndex=0

Edytowane przez soundvibez
Opublikowano (edytowane)

Wiem, ze BX dupy nie urywa, jednak drugi brat ma na nim system już od paru lat i po prostu działa. 
To nie musi być demon prędkości, dzieciaki będą tam miały jakiegoś Minecrafta i bajki itp, więc zakładam poszukiwania budżetowe, ten BX mnie skusił bo cena jest na obecne czasy dobra jak za 480GB.

Mam jeszcze opcję na  LEXAR NM790 1TB za ok 360zł 
Tylko pytanie czy podejdzie do tej płyty? Jest tam już jeden dysk NvME
https://www.x-kom.pl/p/626615-plyta-glowna-socket-1200-gigabyte-b560m-ds3h.html

Edytowane przez soundvibez
Opublikowano

Działać może lata a może i pół roku to jest loteria, mx500 ma zdecydowanie lepsze i trwalsze bebechy.

Masz miejsce na drugi dysk m2 więc działać będzie tylko transfery spadną bo drugi slot jest 3.0 (nie ma to żadnego znaczenia w twoim przypadku) ;) chociaż zawsze jest jakiś % szans na niekompatybilność i wtedy po prostu bios dysku nie zobaczy.