Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 godzin temu, ITprospector napisał(a):

No i jak, jesteś zadowolony?

Jeszcze nie wysłali. To opcja budżetowa z tych które rozważałem bo alternatywą miało być AM5 i 9900X. Jeżeli w międzyczasie nie zdecyduje się na AM5 to na 1700 przeczekam na kolejną generację i wtedy będę myślał czy intel czy amd. Niestety ddr5 nie spadną z cen więc też myślę czy jak teraz nie kupię to czy potem już w ogóle ceny się nie odkleją już na maxa... Wziąć teraz AM5 to ból o kolejny skok cen ddr5 i kolejną (prawdopodobnie dwie) generacje procesorów z głowy ale wtedy nie wiadomo czy intel nie zaproponuje ciekawszego sprzętu... No cóż, dylematy przy braku środków jak u każdego :E

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 13.02.2026 o 16:38, Rafe napisał(a):

Niestety ddr5 nie spadną z cen

Myślę kolego że te ceny DDR5 co teraz są się utrzymają , był czas że drożały ale obecnie ceny stanęły i chyba tak pozostanie. A że są i tak bardzo drogie to fakt.

Opublikowano
20 godzin temu, AudRob napisał(a):

Myślę kolego że te ceny DDR5 co teraz są się utrzymają , był czas że drożały ale obecnie ceny stanęły i chyba tak pozostanie. A że są i tak bardzo drogie to fakt.

Trochę się utrzymują ale z drugiej strony gdzieś pojawiają się niby promocje, ostatnio jakiś zestaw 2x16GB adata xpg był w cenie 1400zł, 6000mhz ale nie pamiętam CL... Niby wcale tak hardkorowo AI nie wpłynie na zapotrzebowanie jak grzmiali ale skoro ludzie kupowali to ceny będą stały dopóki sprzedaż nie poleci na łeb na szyję... Zobaczymy, ja znać się na tym nie znam.

Puki co nadal czekam na tego TUFa B760, spełniał wiele kryteriów dla mnie. Zanim dojdzie do wysyłki będę musiał przemyśleć temat procka ale jeżeli to mobo zostanie to 14700K kupię, nowe drogie i nawet 265KF chyba były po 1099zł, 14700K też mogliby dać w takiej cenie bo ciężko używkę za tyle znaleźć a 1500zł to sporo i wiele nowszych procków chodzi w tej cenie co podważa sens pchania się w starą platformę gdyby właśnie nie ceny ddr5 😛

Swoją drogą coś czytałem że producenci mieli jeszcze jakieś płyty wypuszczać z obsługą ddr4 i 1700, nie wiem jak AMD ale pewnie procki z AM5 z ddr4 nie będą pracowały ot tak jak te z 1700... 

No narobiło się trochę krótko mówiąc...

PS

Do 14700K chyba najlepszy cooler byłby Arctic Freezer 3 Pro jak czytam jaką ma wydajność ale nie wiem czy wejdzie na grubość na górę obudowy (Frame 5000D) żeby nie kolidował z mobo i czy brać wersję 360 czy 420 będzie znacznie wydajniejsza przy zachowaniu podobnego poziomu hałasu bo moja noctua nhd15 raczej nie ogarnie (moze jakbym kupowal 9900X to by dała z nim radę)... Ale na te przemyślenia i tam mam jeszcze trochę czasu. 

Opublikowano

Twoja obecna noctua bez problemu ogarnie ten cpu, nie wiem skąd taki pomysł że dobre powietrze sobie nie poradzi? wszystko zależy od limitów mocy i czy będziesz kręcił w opór czy nie. Co do aio między 360 a 420 nie będzie praktycznie żadnej różnicy.

Tu masz ogarnięty test ogarniętego gościa z alf 3 pro 420 w porównaniu z innymi chłodzeniami na intelu i amd:

• Thanks 1