Skocz do zawartości

Openmediavault 7 z kart kard SD / USB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej
Ktoś ma doświadczenie z używaniem systemu na pendrive lub karcie SD pod NAS?

Mam zamiar wrzucić swoje dwa dyski HDD z windowsa do NAS - komputerka na Openmediavault 7.
Niestety mam tylko 2 złącza sata i kosztowo mija się z celem dokupienie czegoś na PCIE, szczególnie że to zwiększy pobór prądu, aktualnie 10w w bios bez dysku oraz ~15w ze starym HDD na system testowy.
Chcę uniknąć mielenia dysków magazynowych systemem, stąd pomysł ładowania go z USB / kart SD, wtedy mogę załadować "go" do ramu poprzez "FlashMemory Plugin" oraz uśpienie zrobić na hdd i takie rozwiązanie trochę pożyje.

Chyba że to bez sensu i lepiej wydzielić miejsce na HDD i tam ładować do ramu? W trakcie pisania mnie oświeciło. :E 
NAS na j3355itx będzie tylko udostępniał pliki, zazwyczaj do jednego urządzenia na raz, ale chcę uniknąć formatowania obydwu dysków.

Opublikowano

Nie robiłem tak z OMV, ale od ponad roku z pena działa mi Xpenology bez większych problemów. Z tego co czytałem OMV 8 pozwala na instalację na pendrive bezpośrednio i potem tylko instalujesz plugin minimalizujący zapisywanie cache na penie aby przedłużyć jego żywotność. Może z OMV 7 jest podobnie?
Po załadowaniu się system praktycznie nie musi nic zapisywać na nośniku z którego się bootuje, więc nie powinno być problemów z wydajnością.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.01.2026 o 22:26, narmiak napisał(a):

Z tego co czytałem OMV 8 

Przegapiłem lub przejęzyczyłem się, chodziło o ostatnią wersję, czyli 8.
Właśnie mam kilka kart 64gb, które dawno temu kosztowały 18 zł za V30 z Amazona(Lexar 633x, niebieski)... Trzymają powyżej 50MB/s zapisu i +90MB/s odczytu w dobrym czytniku, więc może to oryginał. :E 

Dziękuję za komentarze, skoro innym sprawdza się rozwiązanie to podłubię.
Prędzej wrzucę SSHD, zamiast SSD. Ich 8GB pamięci flash powinno z czasem zapisać często używane dane. Kiedyś kupowałem tanie, małe dyski msata i z 3 padły 2 w dość krótkim czasie, więc nie mam zaufania do starych, małych SSD.

Edytowane przez musichunter1x