Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kochani. Mam ogromną prośbę o odpowiedź na moje pytanie.

Mój sprzęt:

CPU: AMD Ryzen 7 3700X

GPU: AMD Radeon RX 6600 XT

RAM: Pamięć GoodRam IRDM PRO Deep Black, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18

Płyta główna: Gigabyte B550 AORUS ELITE V2 (AM4)

Dyski: Samsung SSD 970 EVO Plus 500GB

Samsung SSD 860 EVO 500GB

Zasilacz: Zasilacz Corsair CP-9020210-EU 550 W 80 PLUS Bronze

Zastanawiałem się na ulepszeniem komputera. Konkretnie karty graficznej, myślałem o Gigabyte RX 9060 XT GAMING 16 GB. Czy zrobię jakąś dużą różnicę?

Nie mam pojęcia czy procesor wogóle ruszać? Nie chcę zmieniać podstawki ( nie chcę aż tak dużo dokładać)

Proszę o jakieś porady.

Pozdrawiam wszystkich

Opublikowano (edytowane)

Wyjaśnienie czemu zajęłoby godziny kłótni z innymi, więc tylko napiszę, że moim zdaniem doradzę Ci mądrze i wcale nie "bo ja bym tak zrobił" tylko obiektywnie. Natomiast większość ludzi (którzy mylnie myślą, że wiedzą lepiej) się z tą radą nie zgodzi. Zrób z tym co chcesz.

Otóż bez zmiany proca zmiana niczego nie ma żadnego sensu. Zmieniaj na 5600 conajmniej, a coś wyżej (X3D) to już zależnie od opinii swojego portfela, ale na tym 3600 nie możesz zostać jak chcesz tam wstawić choćby tylko 9060XT 16GB.

Czy upgrade ma sens to zależy czy stać Cię na upgrade całości i kiedy. No i oczywiście w co grasz, i w co planujesz grać w przyszłości, oraz.. w co nie planujesz ale byś grał jakbyś miał dostęp do sprzętu, który pozwoli rozwinąć skrzydła. Chodzi mi tu o np. sytuacje gdzie ktoś całe życie miał kartofla i grał tylko w gry online, bo tylko to jakoś chodziło i jakoś wyglądało. Po zmianie sprzętu taki ktoś może zacząć chętnie grać w gry single player nawet mimo tego, że przed upgrade'm uważał, że nie zamierza w takie gry grać.

Każda decyzja będzie lepsza od zostania z Ryzenem 3600. Zamiast tego to już lepiej to sprzedać i kupić konsolę, jeśli uznasz, że nie robisz zmiany proca.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, NocnaFuria1986 napisał(a):

Lepsze rozwiązanie niż 5800X?

Tańsze. Generalnie 5600/5600X/5700X/5800X jest dobre w zależności ile kosztuje. Z daleka jedynie od 5700 bez iksa.

Edytowane przez Grolshek
Opublikowano
9 minut temu, NocnaFuria1986 napisał(a):

Lepsze rozwiązanie niż 5800X?

Wydajność praktycznie ta sama, bierze się co jest obecnie tańsze i tyle, jeszcze chwile temu to 5800x był tańszy od 5700x ale ostatnio wszystko wróciło do normy, rozważ jeszcze 5600 można czasem wyrwać za 300zł z używek, w większości gier wydajność będzie ta sama co na 5700x/5800x chociaż zdarzają się tytuły gdzie 8/16 zrobi lepszy fps.

• Like 1
  • Upvote 2