Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ktoś ma to mobo, jak opinie ? da sie na tym kręcic?

odkryłem ją przypadkiem bo szukam nietypowej płyty ktora ma 2 sloty ram (jest wąska), oraz krótka (3 sloty pcie), oraz posiada radiator sekcji/otwory pod radiator 

brakuje mi troche tego ze nie ma displayporta i drugiego slotu M.2 no ale chyba takie mobo nie istnieje :E 

z takich małych znalazlem jeszcze:

GIGABYTE B760M H - na plus ze są dwa sloty m.2 chodziaz czy az tak mi jest on potrzebny to nie wiem, a ten biostar z690 to pewnie jakies OC mozna by zrobic kiedys dla checy

Edytowane przez duniek

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Może troche przesadzam ale obecnie komputer mam podłączony do takiej listwy  https://www.morele.net/listwa-zasilajaca-apc-essential-przeciwprzepieciowa-6-gniazd-1-8-m-biala-pm6-gr-739513/, na pokładzie jest rtx 4080, zasilacz 850 i i5 13600. Jak teraz zmienie ten zestaw na 5090 i nowy zasilacz 1200 watowy to nadal może być pod to podpięty czy szukać czegoś innego albo jakiegoś ups?
    • Na CRT i PC siedziałem z blisko 15 lat mojego życia     Niech sobie dla niego będzie, dla mnie i zdecydowanej większości na pewno żaden daily z tego nie będzie. Nie ma bata, abym wrócił do szarego IPSa i jeszcze ledwie 27".  Jak kiedyś oledy ogarną, albo podobne technologie to coś z tego będzie może.
    • @Lameismyname I tak będą lepsze od głośników.  Nie wiem co masz do słuchawek zamkniętych typu np. Focal Bathys MG, sprawdź, a później oceniaj. 
    • Jest sens, ale nie dla każdego. UV przez V/F offset w 13600K daje największą kontrolę nad napięciem (mniejsze overshooty, lepsza efektywność), ale wymaga dużo testów i dłubania. W praktyce: zyski wydajności zwykle żadne (ale tu zależy punkt widzenia od siedzenia i potrzeb ) głównie niższe temp. i pobór, ale również jw. adaptive + offset daje podobny efekt znacznie szybciej. Podsumowanie: V/F to zabawa dla entuzjastów, a nie najbardziej opłacalna droga dla zwykłego użytkownika.   Przy zmianach V/F zwykły restart często nie jest wystarczający. Podczas warm boot płyta główna i CPU mogą zachować część parametrów z poprzedniej sesji (m.in. tablicę V/F, stany zasilania i limity napięć), przez co po restarcie z systemu nie zawsze testujesz faktycznie nowe ustawienia. W praktyce może to wyglądać tak, że CPU sprawia wrażenie stabilnego, a dopiero po pełnym odcięciu zasilania (cold boot) pojawiają się WHEA, crashe albo problemy z POST — co jasno pokazuje, że wcześniejsze testy były wykonane na nie w pełni przeładowanej konfiguracji. Dlatego dobrą praktyką przy UV/OV przez V/F jest: zapisanie zmian w BIOS-ie shutdown odcięcie zasilania (PSU lub listwa) na kilka sekund dopiero potem start systemu i testy stabilności Nie każda zmiana tego wymaga, ale przy strojeniu krzywej V/F zdecydowanie warto. Tylko wtedy masz pewność, że CPU startuje z czystą inicjalizacją i testujesz rzeczywiste ustawienia, a nie pozostałości po poprzedniej konfiguracji.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...