pabl00 3 Opublikowano Poniedziałek o 18:10 Opublikowano Poniedziałek o 18:10 Płyta główna H61M-VG3. Nie kręcił mi się wentylator CPU z powodu zatarcia, bo strasznie grzał się silniczek. Kupiłem drugi cały układ chłodzący i on też nie działa. Podsyłam filmik z problemem. Dodam, że obecny chodzi lekko i się nie przegrzewa. BIOS go widzi. VID_20260112_183929.mp4
Pan Mateoo 579 Opublikowano Poniedziałek o 18:11 Opublikowano Poniedziałek o 18:11 a wez mu pomoz. lekko go machnij - moze to spowoduje ze zacznie sie krecic 1
Send1N 5 048 Opublikowano Poniedziałek o 18:46 Opublikowano Poniedziałek o 18:46 Podłącz testowo do 3pinowego gniazda (CHA_FAN1) zamiast tego wentylatora który masz tam obecnie wpięty. 1
pabl00 3 Opublikowano Poniedziałek o 20:30 Autor Opublikowano Poniedziałek o 20:30 (edytowane) 2 godziny temu, Pan Mateoo napisał(a): a wez mu pomoz. lekko go machnij - moze to spowoduje ze zacznie sie krecic Próbowałem bez zmian. 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): Podłącz testowo do 3pinowego gniazda (CHA_FAN1) zamiast tego wentylatora który masz tam obecnie wpięty. Nie działa. zachowuje się tak samo. Stary uszkodzony wentylator się grzał, czyli próbował pracować. Przed podmianką na inny zrobiłem reset biosu - może tu wina? Edytowane Poniedziałek o 20:30 przez pabl00 1
Send1N 5 048 Opublikowano Wtorek o 07:15 Opublikowano Wtorek o 07:15 Nie. Jak obciążysz czymś procka to też się nie rozkręca mimo że temperatura rośnie bez przerwy? Podłącz też jakiś inny wentylator do tego gniazda i zobacz czy pracuje prawidłowo, w tym drugim gnieździe 3 pinowym ten który masz podłączony zachowuje się normalnie?
pabl00 3 Opublikowano Wtorek o 14:04 Autor Opublikowano Wtorek o 14:04 6 godzin temu, Send1N napisał(a): Nie. Jak obciążysz czymś procka to też się nie rozkręca mimo że temperatura rośnie bez przerwy? Podłącz też jakiś inny wentylator do tego gniazda i zobacz czy pracuje prawidłowo, w tym drugim gnieździe 3 pinowym ten który masz podłączony zachowuje się normalnie? Robiłem test pod obciążeniem nic się nie ruszyło. Nie mam już kolejnego wentylatora. Mam jeden wentylator z tyłu obudowy pod 3 pin i on działa cały czas. Mogę go podpiąć pod cpu 4 piny i sprawdzić?
Send1N 5 048 Opublikowano Wtorek o 14:08 Opublikowano Wtorek o 14:08 Bez problemu możesz podpiąć pod gniazdo CPU 4pin, dziwne jest to że kupiłeś drugie chłodzenie i jest tak samo to jeżeli ten drugi wentylator na boxie jest też walnięty to niefart roku
pabl00 3 Opublikowano Wtorek o 15:44 Autor Opublikowano Wtorek o 15:44 1 godzinę temu, Send1N napisał(a): Bez problemu możesz podpiąć pod gniazdo CPU 4pin, dziwne jest to że kupiłeś drugie chłodzenie i jest tak samo to jeżeli ten drugi wentylator na boxie jest też walnięty to niefart roku Wszystko na to wskazuje Dodatkowy wentylator z obudowy 3 pinowy działa pod gniazdo CPU 4 pinowe.
pabl00 3 Opublikowano Wtorek o 20:34 Autor Opublikowano Wtorek o 20:34 Jest możliwość podłączenia wentylatora poza płytą na krótko? np. pod akumulator samochodowy 12V?
pabl00 3 Opublikowano Środa o 15:09 Autor Opublikowano Środa o 15:09 (edytowane) Podpięcie bezpośrednio pod 12V efekt na filmie. Potrzebuje chwili aby zakręcić Aktualizacja: wentylator box zadziałał na CHA_FAN1 VID_20260114_155214.mp4 Edytowane Środa o 16:10 przez pabl00
Send1N 5 048 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) W dniu 13.01.2026 o 21:34, pabl00 napisał(a): Jest możliwość podłączenia wentylatora poza płytą na krótko? np. pod akumulator samochodowy 12V? Tak. Czyli wentylator z pierwszego chłodzenia które postanowiłeś wymienić działa poprawnie podłączony do gniazda CHA_FAN1 a na CPU_FAN dalej nie chce ruszyć? a ten z drugiego chłodzenia nie działa prawidłowo na obu gniazdach? Edytowane 1 godzinę temu przez Send1N
Rekomendowane odpowiedzi