Skocz do zawartości

Upgrade Ryzena 3600 i RTX 2070 Super [2560x1440]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Aktualnie myślę nad upgradem mojego PC po prawie 6 latach. Najpierw myślałem, że w tym roku lato/jesień złożę etapami cały nowy, ale chyba lipa patrząc co się dzieje z całym rynkiem xD Też nie chce drugi raz żałować, bo sierpień/wrzesień już były plany etapami coś składać na AM5 i myślałem kupić na tamten moment same RAMy DDR5, potem Mobo i CPU z nową budą, a GPU na samym końcu).
Aktualny set, który składałem na wiosnę 2020r. + w 2023r. padł procek i wymieniłem na tego samego Ryzena:
CPU: AMD Ryzen 3600 + Fortis 4 140mm
Mobo: MSI B450 Tomahawk MAX
RAM: Crucial Ballistix 2x8GB DDR4 3200Mhz @3600MHz
GPU: RTX 2070 Super Gaming OC 8GB
PSU: Seasonic Focus 650W Gold
Dyski: SSD Sata Micron 256GB (system) + SSD M2 Silicon Power 1TB (gry) + HDD 1TB (dane, backupy)
Buda: SilentiumPC Regnum RG6V Evo
To wszystko pracuje na Iiyamie 27" 2560x1440 165Hz.
Plan wygląda tak, żeby wziąć jakiegoś Ryzena 7 5xxx obojętnie gdzie, jak najtaniej - widzę że na Ali już ceny też w górę lub nie ma dostępnych u tańszych sprzedających + też chyba źle szukamxD Do tego zestawu dobrać RTX 5070 (koniecznie raty np. Media Expert bo mają jak patrzyłem 30x0%).
Teraz pytania:
1. Zasilacz bez problemu da radę?
2. Chłodzenie wystarczy pod R7 5xxx?
3. Czy RTX 5070 nie będzie wąskim gardłem dla R7 5xxx przy 2560x1440?
4. Z nowym prockiem myślałem na nowo system postawić, CrystalDisk pokazuje 75% tego Microna co mam na system (wstawiam zrzut). Myślałem nad nowym SSD jakimś 512GB M2 i aktualnie wsadzić go do obudowy M2>Sata bo więcej slotów M2 już ta płyta nie ma, chyba że jest jakieś inne lepsze rozwiązanie.
5. Ram myślę zostawić, ewentualnie szukać używek w okolicy 2x16GB bo dobrać 2x8GB i mieć 4x8GB ma sens?
Ewentualnie jakie są wasze przemyślenia na temat upgradu, jaką wersje RTX 5070 wziąć, czy jest sens czy nie ma ten uprgade, i może lepiej jednak potem przejść na AM5 itd.
Z góry dzięki, za pomoc i każdą radę.

SSD Micron.PNG

Opublikowano (edytowane)

Się pośpiesz z tym 5070 bo ceny idą w górę.

Co do procka 5700x lub 5800x jesli cena jest podobna - 500-600 pln.

Zasilacz da spokojnie radę.

Edytowane przez Yedi
Opublikowano

Przy obecnych cenach 5070, to chyba lepiej juz dozbierać do RX 9070 XT, albo chociaż RX 9070.

5700X to dobra opcja. RAM można dokupić 2x8GB najlepiej taki sam (szukaj uzywek) i bedzie ok.

Chłodzenie, zasilacz - dadza rade.