Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.01.2026 o 16:33, Send1N napisał(a):

Masz jeszcze argus monitor jako alternatywę dla fan control'a sam go używam od lat bo lubie mieć zrobione dwa profile na sztywno 1 do idle gdzie wszystkie wentylatory są całkowicie wyłączone w obudowie tylko w zasilaczu kręci się na 500rpm i dwa slimy na chłodnicy na 500rpm a przed graniem odpalam profil nr2 i mam stałe obroty takie jakie sobie ustawiłem dla każdego wentylatora włącznie z tym w zasilaczu bo z zasilacza też mam wypuszczony kabelek z wentylatora i podpięty pod mobo :E;) między profilami przełączam się kombinacją klawiszy ctrl +f11 lub ctrl + f12 :hihot: argus jest płatny (kwestia groszowa że tak powiem) ale ja używam scrackowanego :E Gdybyś chciał przetestować to zostawiam:

Pokaż ukrytą zawartość

megawrzuta.pl/9ibrfigh

Argus monitor również nie działa. Dzisiaj wczesnym rankiem postanowiłem raz jeszcze ogarnąć wiatraki. W necie przeczytałem całkiem świeży temat, w którym ktoś wspomniał o wyłączeniu trybu  "smart fan" wiatraków w biosie. Tak też uczyniłem, dodatkowo wymusiłem 0% prędkości przy każdym, oprócz pompy, chłodnicy i śmigiełek na pompie. Następnie odpaliłem Fan Control (Argusa już nie sprawdzałem), który zidentyfikował wszystkie śmigła i ku mojemu zaskoczeniu zadziałał tak jak powinien! 

Gdyby nie Ty to nie zainstalowałbym Argusa, nie musiałbym wklepywać w nim minimalnej prędkości 0% (standardowo jest 40%) dla wiatraków i ogólnie nie doszedłbym do tego jak sprawić aby działał Fan Control. Czuję się spełniony, już nic więcej nie potrzeba mi w życiu! Wielkie dzieki!

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Fajnie że działa :thumbup: ale nie do końca rozumiem ;) w jaki sposób to że zainstalowałeś argusa i wklepałeś tam 0% rpm pomogło ci dojść do tego co było problemem? chodzi o to że skoro dwa sprawdzone softy nie działały u ciebie to  coś cię tknęło że to nie ich wina samych w sobie, typu brak kompatybilności z twoim sprzętem? (tak po cichu kombinuje) :E 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

W argusie minimalna predkosc smigiel to 40%. Zeby to zmienic na mniej niz 40%, w moim przypadku 0% trzeba kliknac ciut glebiej i potwierdzic ostrzezenie, ktorego nawet nie przeczytalem ale domyslam sie ze chodzi o wysokie temperatury i ryzyko przypalenia sprzetu. Po tym zabiegu mialem mozliwosc ustawienia 0% do internetowania itp i 10-30% do grania. Wtedy tez wraz z wylaczeniem smart fan dodatkowo wpisalem 0% co calkowicie wylacza wiatraki oprocz pompy i smigiel chlodnicy. Chcac calkowicie wylaczyc smigla chlodnicy bede musial pewnie podpiac je do sys fan zamiast cpu fan. Sprawdze jak wroce do domu. W normalnych warunkach pompe mam na 752 rpm a wiatraki na okolo 450 co daje 51°C cpu.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, panicz patryk napisał(a):

W argusie minimalna predkosc smigiel to 40%. Zeby to zmienic na mniej niz 40%, w moim przypadku 0% trzeba kliknac ciut glebiej i potwierdzic ostrzezenie, 

Ta wiem to jest normalne ;) ja argusa używam od dawien dawna po przejściu z win7 gdzie korzystałem ze speedfana pod systemem który to na W10 już nie działał także kiedy to było :E