Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,
Spory czas nie było mnie w temacie zestawów komputerowych ale to co się dzieje - takich cen się nie spodziewałem. Okres na kupno fajniej jednostki w fajnych pieniądzach minął. Nie jestem wymagający a wręcz jestem graczem weekendowym najczęściej w CS2. Jest sens chociaż trochę "ulepszyć" ten zestaw? Czy jednak mój pomysł jest bezsensowny i lepiej kupić cos porządniejszego?

i5 4670k 4,3ghz
asrock z87 extreme3

16gb ram 

gtx 760 
psu: 530w
zalman z9 

Opublikowano (edytowane)

Ustaw wszystko na low i jak sie jakoś da (poszukaj na necie, może się da) to np. 320x240 i zobacz ile będziesz miał FPS

Na 2500K + OC da się komfortowo pograć w małe mapki jak Mirage, choć i tak wyraźnie odczuwalnie gorzej niż w CSGO na tym samym sprzęcie. Karta graficzna się nie liczy gdzieś tak od poziomu 780/970, chyba że nie chcesz musieć grać na "lowest" i np. 900p.

Przy 980Ti i 1600x900 karta i tak czeka na proca. Zejście do 720p nie zmienia już nic, a może i powrot do 1080p by staczrzył, nie wiem, bo już się nie bawiłem. Największą zmianę wydajności - o dziwo - dało przestawienie trybu pracy karty w panelu Nvidii - na "preferej maks wydajność". Wcześniej nie grałem w nic to ustawiłem to na oszczędzanie prądu/hałasu. 

Jak nie chesz zmieniać na coś współczesnego to polecam tak:

6700K, 2x8GB DDR4, GTX 970

będzie za grosze a i tak spooooro lepiej. Do CS2 starczy choć może nie do trybów typu casual gdzie jest 20 graczy na większej mapce. Odpaliłem Dust2 w tym trybie to 2500K się zataczał jak pijak po dwóch flaszkach. Do 40fps spadało :E

Ale przy graniu normalnego meczu dużo lepiej.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Obecnie jak gram mam średnio +/-100fps. Ale pograć jakiś Dm, casual to tak jak napisałeś @VRman jest tragedia. CSgo chodziło bardzo dobrze. Gram obecnie 4:3 stretched 1280x960. 

Czy wsadzenie tutaj używanej i7 4790k i jakiejś mocniejszej grafy miałoby sens? Odnośnie GPU nie wiem w co mógłbym tutaj celować.

Opublikowano

Nie wiem, nie mam pojęcia jak ta gra zależy od

- braku lub obecności HT

- poprawek bezpieczeństwa (im starszy proc tym gorzej dostał po łbie. Mój 2500K pewnie ma już góra połowę wydajności w porównaniu do tego co bym miał w 0,1% lows bez poprawek łatających dziury od słynnego Spectre po te nowsze. 

Najtańsza sensowna platforma nadająca się do gier współczesnych to Ryzen 5600 albo Intel 12400f. Obie niestety wymuszą zmienę na DDR4.

Może poszukaj testów lub filmów z testami na YT od posiadaczy zabytków szybszych niż ten, który masz i może to Ci pomoże jakoś oszacować możliwości.

PS. CS2 to gówniana gra jest. Zmień na coś lepszego i idź grać w coś lepszego. Chyba że bardzo dobrze Ci idzie, ale jak masz podobnie jak ja: na każdą 1 minutę dobrej zabawy jest 10 minut marnowania caszu - to nie ma sensu w to grać tylko dlatego, że akurat to masz zainstalowane, do tego akurat jesteś przyzwyczajony i dlatego, że tylko to jako-tako chodzi.

Za niewiele ponad tysiaka to kupisz starego lapa, który sobie w tej grze poradzi lepiej :E

Opublikowano (edytowane)

CS z aktualizacji na aktualizację działał coraz gorzej, jeszcze w 2018r dało się w pełni komfortowo grać na ryzenie 2600 w 2021 już były spadki do 100 klatek przy 32 graczach co w przypadku silnika cs'a dawało feeling jakby było 40 :E pakowanie kasy w tą platformę nie ma niestety już sensu, na i7 może i będzie trochę lepiej ale nadal nie będzie to komfortowe granie, cs do pełnej płynności wymaga 250 klatek, podziękuj twórcom source engine ;)

39 minut temu, VRman napisał(a):

Największą zmianę wydajności - o dziwo - dało przestawienie trybu pracy karty w panelu Nvidii - na "preferej maks wydajność". Wcześniej nie grałem w nic to ustawiłem to na oszczędzanie prądu/hałasu. 

Nie ma w tym nic dziwnego skoro ustawione miałeś oszczędzanie energii zamiast "optymalna moc" tryb max wydajność zwiększa tylko pobór prądu w idle bo karta nie schodzi do zegarów 2D i zamiast przykładowo 10w masz 50 na pulpicie ;) plan "preferuj maksymalną wydajność" nie robi kompletnie żadnej różnicy względem optymalnej mocy ale względem oszczędzania energii owszem.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Po taniości można spróbować- poszukaj Intel Xeon E3-1270 v3, Intel Xeon E3-1231 v3, Intel Xeon E3-1240 v3 na aliexpress albo olx widze po 5 dych nawet, do tego jakaś karta typu gtx1650 po 2 stówki idzie znaleźć... Rewelacji nie bedzie ale zawsze coś lepiej

Opublikowano
20 minut temu, Send1N napisał(a):

Nie ma w tym nic dziwnego skoro ustawione miałeś oszczędzanie energii zamiast "optymalna moc" tryb max wydajność zwiększa tylko pobór prądu w idle bo karta nie schodzi do zegarów 2D i zamiast przykładowo 10w masz 50 na pulpicie ;) plan "preferuj maksymalną wydajność" nie robi kompletnie żadnej różnicy względem optymalnej mocy ale względem oszczędzania energii owszem.

No wiem, ale spodziewałem się małej różnicy, a nie przepaści.

• Upvote 1
Opublikowano

Rozumiem Wasz sposób myślenia. Ale jednak gra w ekipie której można się pośmiać, podenerwować daje frajdę :D. Wiem że ta gra to dużo gorsza niż poprzedni cs:go. 

Trochę przeglądam rynek wtórny. Dlatego zadałem pytanie czy jest możliwość ulepszenia tego staruszka. 
@kubonXeon'y podane przez ciebie a i7 4790k różnią się jedynie iGPU? Dobrze myślę?

W sumie nawet rtx 2060/2070 chyba pasowałby wtedy do tej układanki? 

Opublikowano

@Send1NMój fuckup. Nie zauważyłem wpisu. Faktycznie jest różnica jest kosmetyczna. Nie warta zachodu. Wszystko jasne w tym temacie. 

To zadam pytanie z drugiej strony czy warto poszukać używek typu płyta+ram+cpu na platformę na np ww ryzen 5600 czy może jakiś Intel? 

Opublikowano (edytowane)

IMHO bez Ryzena 5 5600 / i5 12400F na dziś nie ma co podchodzić do CS'a. Te procki w używce nie są jakieś drogie, do tego poszukać używane 2x8GB 3200 CL16 / 3600 CL18 i będzie ok. Na pewno nie ma co ładować się w jakieś przestarzałe Xeony, i7 sprzed 10 generacji, bo to droga do wyrzucenia pieniędzy w błoto.

Ew. jakby dorwać gdzieś i5 13600K / KF, czy nawet 12600 K / KF w sensownej cenie, to będzie jeszcze lepiej

Tyle że wymiana GPU też cię czeka, GTX 760 to również dziadek nawet pod CS'a. 

Edytowane przez Dirian
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, Dirian napisał(a):

Tyle że wymiana GPU też cię czeka, GTX 760 to również dziadek nawet pod CS'a. 

Jasne, to jest wiadome.
Niestety nie wiem obecnie co oznacza sensowna cena czy Inteli które wymieniłeś czy Ryzena 5600. Niektóre to są grubo przesadzone co od razu jest widoczne gołym okiem. 

Opublikowano (edytowane)

Zobacz ceny nówek, potem zobacz ceny na allegro, poświęć chwilę i zobacz czy zakończona sprzedażą czy nie, nie patrz na licytacje bo tu bywają okazje, które nie mają nic wspólnego z wartością rynkową sprzętu. Zobacz kto sprzedaje, bo ktoś z gównianym kontem nie sprzeda nawet niezłej cenie itp.

12400f jest dziś warty pomiędzy 280 a 400zl za używany. Tyle mogę zgadywać, ale to jest właśnie zgadywanie.

Co do płyty to nie mam pojęcia.

Edytowane przez VRman
  • Like 1