Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Składam komputer do gier w rozdzielczości 1080p/1440p i chciałbym prosić Was o opinię na temat poniższej konfiguracji. Czy wszystko jest ze sobą kompatybilne i dobrze dobrane? Może coś byście zmienili?

Zrzutekranu2026-01-16191756.thumb.png.db4f62cd371d3f2d9561b038eedcfb49.png

Podzespoły:
Kategoria    Nazwa podzespołu
Procesor    AMD Ryzen 5 5600X
Płyta główna    MSI B550-A PRO
Pamięć RAM    Kingston Fury Beast DDR4 32GB (2x16GB, 3200MHz/3600MHz)
Karta graficzna    ASUS Dual RTX 5060 8GB OC (tymczasowo 1080p msi)
Zasilacz    MSI MAG A650BN 650W 80+ Bronze
Dysk SSD    Corsair Force MP600 1TB (NVMe PCIe 4.0) (ze starego pc, dla siebie dokupie nowy wiekszy)
Obudowa    ENDORFY Ventum 200 Air
Chłodzenie CPU    ENDORFY Spartan 5 MAX
Główne pytania do Was:
Czy ten zestaw jest dobrze zbalansowany?
Czy zasilacz o mocy 650W wystarczy z zapasem?
Jak oceniacie wybór karty RTX 5060 8GB VRAM na dzisiejsze standardy?
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i porady!

Opublikowano

Zacznij od podania budżetu. Sam zestaw nie jest zły, ale jest tu kilka "ale"

RTX 5060 do 1080p jeszcze styknie, ale nawet w tej rozdziałce te 8GB to już mało. Zależy też w co chcesz grać, jak jakieś gierki online no to będzie ok, ale pod nowe gry AAA ta karta to mało przyszłościowy wybór i jak nic trzeba dorzucić do przynajmniej RX 9060 XT 16GB.

Co do reszty - kiepska jakościowo obudowa i taki sobie zasilacz, już w podobnej kasie masz nowsze konstrukcje z ATX 3.1, np. Vero L6.

Chłodzenie pewnie też za podobną kasę kupisz lepsze.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Dirian napisał(a):

Zacznij od podania budżetu. Sam zestaw nie jest zły, ale jest tu kilka "ale"

RTX 5060 do 1080p jeszcze styknie, ale nawet w tej rozdziałce te 8GB to już mało. Zależy też w co chcesz grać, jak jakieś gierki online no to będzie ok, ale pod nowe gry AAA ta karta to mało przyszłościowy wybór i jak nic trzeba dorzucić do przynajmniej RX 9060 XT 16GB.

Co do reszty - kiepska jakościowo obudowa i taki sobie zasilacz, już w podobnej kasie masz nowsze konstrukcje z ATX 3.1, np. Vero L6.

Chłodzenie pewnie też za podobną kasę kupisz lepsze.

Staram się zmieścić bliżej 4k niż 5k w cenach, zanim odjadą do czerwca. Przeznaczenie kompa do córki (wzrastający nastoletni gracz), na mocniejszą grafę z większą ilości GB nie mam portfela. Męczy się teraz na moim kilkunastoletnim i7860 gf660 8gb ddr3 :P  

Ja sam mam 3900x+1080 8GB, jej na jakiś czas dałbym te 1080 8GB, sobie przytulił 5060, a po czasie jak sie ustabilizują ceny, a raczej spadną, złapię okazje na coś z więcej ramu w GPU.

Ceny 12GB czy 16GB vs 8GB to ponad 2 krotna różnica...

Edytowane przez scubanczyk
Opublikowano (edytowane)

Tylko to może być ostatni dzwonek aby kupić coś od NV z 16GB vramu w jeszcze "przystępnej" cenie i z czasem będzie raczej gorzej aniżeli lepiej i nie licz na to że ceny za jakiś czas się ustabilizują, a tym bardziej że spadną.

https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_5070ti_rtx_5060ti_16gb_end_of_life-47981.html

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tylko to może być ostatni dzwonek aby kupić coś od NV z 16GB vramu w jeszcze "przystępnej" cenie i z czasem będzie raczej gorzej aniżeli lepiej i nie licz na to że ceny za jakiś czas się ustabilizują, a tym bardziej że spadną.

https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_5070ti_rtx_5060ti_16gb_end_of_life-47981.html

wiec sytuacja na rynku na ten dzień wygląda tak ze zostają mi 5060 Ti 16GB (=-2,5k) lub 5070 12GB (2,7k). Wydaje mi sie ze 5070 12GB jest lepszy dla 1080p/1440p...

Cały problem, dlaczego zwróciłem się o poradę to sens wydawania tyle hajsu na grafikę... 2.7k za to zeby pograc pare godzin w tygodniu wydaje mi sie nieadekwatne. Może w głowie mam odpowiedź, ale po 2 dniach z forami, cennikami i SI, mam w głowie taki mętlik, że potrzebuję "człowieków" doradców "HumanInteligence" xD 

Ja rozumiem, że zawsze coś się bardziej opłaca, jak Cola 2l lepiej na litrze wychodzi niż puszka 200ml... ale czy zawsze potrzebujemy 2l ?

Opublikowano (edytowane)

Celowałbym w kartę z 16GB vramu, to przynajmniej będzie "przyszłościowe" niż 12 czy 8(które olej od razu) czy NV czy AMD to już wybór od Ciebie zależy, choć NV ma lepsze "ficzery" ale też jest droższa i czy potrzebujesz czegoś więcej niż 60 fps? Ja powiem tak ponad dwa lata temu składałem kompa i stałem przed dylematem albo 4070Ti z 16GB ale też pojawiła się wtedy opcja dopłaty która nie była niezbyt duża do 4080S... i skończyło się na 7800xt za połowę ceny 4080S i przynajmniej 1000zł w kieszeni jakbym miał zamiar brać 4070Ti ale tak, ja mam gdzieś oszukańcze ficzery NV, mało gram i 60fps mnie zadowala. Musisz odpowiedzieć w co będzie grane, w jakiej rozdziałce i w ilu fps. 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Już bym wolał kupić intela B580 niż w 2026r kartę  8gb ;) masz jeszcze 9060XT 16GB za 1800zł i na twoim miejscu bym dołożył te 4 stówki zamiast za chwilę żałować decyzji.

https://www.avans.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-gigabyte-radeon-rx-9060-xt-gaming-oc-ice-16gb?utm_source=Ceneo&utm_medium=cpc&utm_content=2107303&utm_campaign=2026-01&utm_term=Karty-graficzne&ceneo_spo=false&ceneo_cid=98d628ae-8da7-4ee0-7819-b43bcd172e7c

https://www.ceneo.pl/184127784

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Poszukaj używanej platformy na OLX, często z gwarancja idzie wyrwać w jakichś normalnych pieniądzach, szczególnie jak chcesz 32gb ram...
Znajdzie sie wtedy kasa na 9060xt 16gb 

https://www.olx.pl/d/oferta/komputer-gamingowy-ryzen-5600-rtx2070-32gb-1tb-CID99-ID18K7jm.html  dopytać dokładnie co tu jest, jak tylko grafika do zmiany to wyjdzie poniżej 4k i jeszcze 2070 możesz oddać dzieciakowi :)
Albo https://www.olx.pl/d/oferta/ram-2x16-ddr4-32gb-3600mhz-plyta-i-procesorem-ryzen-5-5600-CID99-ID1900XC.html   całość w 4tys z 9060xt sie zamknie

Edytowane przez kubon
Opublikowano (edytowane)

Jako weteran Tarkova, Rusta, Total Warów i Civki rozumiem, dlaczego poleca się Radeony. Córka zapytała mnie jednak o RTX-a – na ten moment gra głównie w Minecrafta (wiadomo, każdy przez to przechodził). Czy przewaga DLSS i Ray Tracingu jest faktycznie tak duża, czy może lepiej odpuścić te bajery na rzecz Radeonów? Mówiąc szczerze: ostatni komputer składałem lata temu (Ryzen 9 3900X z używanym GTX 1080) i marzy mi się karta, która zestarzeje się tak godnie, jak ta 1080-tka.

Nie miałem pojęcia że jest taki bajzel z cenami. Ramy DDR5 to już wogole a nie wspominam nawet o NVME

Opublikowano (edytowane)

5060 nie uciągnie "bajerów" a DLSS nic nie da jak pamięci braknie, a braknie prędzej niż później. O 1440p wtedy całkiem zapomnij, chyba że kilkuletnie gry.

10 minut temu, scubanczyk napisał(a):

marzy mi się karta, która zestarzeje się tak godnie, jak ta 1080-tka.

to se ne vrati

Edytowane przez kubon
  • Upvote 2
Opublikowano
21 minut temu, scubanczyk napisał(a):

Czy przewaga DLSS i Ray Tracingu jest faktycznie tak duża, czy może lepiej odpuścić te bajery na rzecz Radeonów? Mówiąc szczerze: ostatni komputer składałem lata temu (Ryzen 9 3900X z używanym GTX 1080) i marzy mi się karta, która zestarzeje się tak godnie, jak ta 1080-tka.

Nie wiem, jak to wygląda z DLSS, ale tez nie powiedziałeś w ilu fpsach chcesz grać, ponieważ może się to okazać nie potrzebne jak celujesz w 60 fps.  Dla mnie RT to jest przerost formy nad treścią, tym bardziej w dynamicznych grach gdzie tego się poprostu nie zauważy, jak nie staniesz i nie będzie patrzył :) ale to tylko moje zdanie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Nie wiem, jak to wygląda z DLSS, ale tez nie powiedziałeś w ilu fpsach chcesz grać, ponieważ może się to okazać nie potrzebne jak celujesz w 60 fps.  Dla mnie RT to jest przerost formy nad treścią, tym bardziej w dynamicznych grach gdzie tego się poprostu nie zauważy, jak nie staniesz i nie będzie patrzył :) ale to tylko moje zdanie.

60fps jako minimum wg mnie jest ok, ja nie mam fazy na 100+ 1440p tez maks na dlugie lata, tego nie podniose na swoim i na corce kompie. cyberpunk mi nie grozi, ale GTA VI kto wie xD

Opublikowano (edytowane)

Nie kupuj karty z 8gb vramu dlatego lepszą opcją jest 9060xt 16gb, kupisz za 1800 bez konieczności wydawania 2000+ upscaler w postaci FSR4 jest już ogarnięty jeżeli chodzi o amd i jak najbardziej daje radę w przeciwieństwie do poprzednich wersji ;) 

Edytowane przez Send1N