Ravenik 32 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Mam podłączone do płyty głównej, przez gniazda USB2 9-pin na płycie: - Niewielki ekranik od chłodzenia CPU / USB Display (chłodzenie Thermalright Frozen Warframe PRO 360 Black ARGB CPU AIO) - Zasilacz Corsair do monitorowania w HWiNFO64 / oszacowania poboru mocy, napięć itp. Teraz przyszedł w paczce: - Thermal Grizzly WireView Pro II GPU / monitorowanie m.in. prądów w przewodach kabla 12V-2x6 (podłączonego do RTX 5090) itp. Więc będą teraz 3 urządzenia podłączone do USB2 9-pin na płycie, ale na płycie mam tylko 2 gniazda. Pytanie: czy wystarczy kupić coś takiego: 1. https://www.amazon.pl/GELRHONR-9-biegunowy-przedlużający-podwójną-wewnętrznej/dp/B0CFH7MK7Y czy potrzebne raczej coś z chipem, np: 2. https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-usb-2-0-9-pin-na-2x-usb-2-0-9-pin-hub-splitter-do-plyty-glownej-16999741015 Wolałbym tą zwykłą rozbiegówkę (1.), bo wersję z chipen ciężej będzie mi zaizolować (włożyć do tekturowego pudełka od papierosów?) bo płytka drukowana jest bez obudowy jak widać. W dodatku poniżej MOBO - poniżej 2 gniazd USB2.0 na MOBO - mam wentylatory dmuchające z dołu na GPU więc musiałbym montować za płytą, a tam już jest niezła gęstwina przewodów. Obudowa Lian Li O11D EVO RGB. Mobo MSI X870e Carbon.
bourne2008 1 508 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Pierwsze rozwiązanie absolutnie nie wchodzi w grę. Nie można sobie tak po prostu rozdzielić portu USB Potrzebujesz czegoś z hubem. 1
some1 617 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Teoretycznie każde takie gniazdo obsługuje dwa porty usb 2.0, więc daloby się podłączyć dwa urzadzenia odpowiednim kablem, bez huba. Ale nie wiem czy z tym z linku zadziała. 1
Ravenik 32 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia (edytowane) Czyli jest szansa że wersja z rozbiegówką zadziała. Jeśli tak to zacznę od wypróbowania tego rozwiązania, mam nadzieǰę że nie spalę komputera Edytowane 26 Stycznia przez Ravenik
Send1N 5 456 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia A po co chcesz to w ogóle sprawdzać jak ten hub z allegro masz 2 razy tańszy nawet z kosztem przesyłki płytkę przyklejasz gdzieś na tył obudowy i przeciągasz tylko kabel przepustem do gniazda usb, nawet nie będzie tego widać 1
Ravenik 32 Opublikowano 26 Stycznia Autor Opublikowano 26 Stycznia Ten hub z Allegro, jak rozmawiałem z sprzedawcą, ma być dostępny po 3 lutego, a czy będzie to się okaże, bo na razie dostałem zwrot kasy. Może poszukam innego. 1
Send1N 5 456 Opublikowano 26 Stycznia Opublikowano 26 Stycznia Jak coś to jeszcze masz jedną sztukę tutaj https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-przedluzacz-usb-do-plyt-glownych-17529349313?reco_id=fadcfeff-fb09-11f0-b628-a658c33d837f&sid=1147bbb04b955b96a226cab2e664258d9124ef0862320b2d7366fdd6604cf017 na amazonie płacisz 64zł bo to jest zestaw 2 sztuk 1
bofff 196 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) jak chcesz pewniaka to LianLi ma hub mam FlowNext, Octo, controler do TL i wirelessów - działa https://www.morele.net/lian-li-edge-hub-4x-usb-6x-pwm-schwarz-14723227/ zdaje się, że mam zapasowy w domu jak nie zadziała ten splitter daj znać @some1 a to nei tak, że gniazdka mają dwa zestawy pinów więc można podłaczyć dwa pojedyncze zestawy jak w aquacomputer a część (jak kontrolery Lian Li) mają wtyczkę na cale gniazdko Edytowane 27 Stycznia przez bofff
bourne2008 1 508 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia (edytowane) 9 godzin temu, some1 napisał(a): Teoretycznie każde takie gniazdo obsługuje dwa porty usb 2.0, więc daloby się podłączyć dwa urzadzenia odpowiednim kablem, bez huba. Ale nie wiem czy z tym z linku zadziała. Opis na aukcji sugeruje, że nie zadziała . Edytowane 27 Stycznia przez bourne2008
some1 617 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia 59 minut temu, bofff napisał(a): a to nei tak, że gniazdka mają dwa zestawy pinów więc można podłaczyć dwa pojedyncze zestawy jak w aquacomputer Jedno USB2 to cztery piny. Czyli jedno takie gniazdko na płycie wyprowadza dwa porty USB2, dlatego obudowy komputerowe mają dwa porty USB bez potrzeby posiadania HUBa. Prawdopodobnie te urządzenia, które OP montuje u siebie potrzebują pojedynczych portów USB, tylko przez konstrukcję gniazdka zajmują oba. Dałoby się to wszstko spiąć, ale niekoniecznie tym kablem z aukcji. 53 minuty temu, bourne2008 napisał(a): Opis na aukcji sugeruje, że nie zadziała . To jest niedokładne tłumaczenie na polski tego co jest napisane na obrazu, co z kolei wygląda na nieudolne tłumaczenie z chińskiego. Kto wie jak to działa:
bourne2008 1 508 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia 27 minut temu, some1 napisał(a): Jedno USB2 to cztery piny. Czyli jedno takie gniazdko na płycie wyprowadza dwa porty USB2, dlatego obudowy komputerowe mają dwa porty USB bez potrzeby posiadania HUBa. Prawdopodobnie te urządzenia, które OP montuje u siebie potrzebują pojedynczych portów USB, tylko przez konstrukcję gniazdka zajmują oba. Dałoby się to wszstko spiąć, ale niekoniecznie tym kablem z aukcji. To jest niedokładne tłumaczenie na polski tego co jest napisane na obrazu, co z kolei wygląda na nieudolne tłumaczenie z chińskiego. Kto wie jak to działa: Masz rację oczywiście. Moim zdaniem ten rozgałęziacz prawdopodobnie działa tak, że na każdej wtyczce masz zdublowane to samo co w gnieździe na płycie głównej dlatego możesz sobie z tego brać zasilanie ale już transmisja danych pójdzie po jednym kablu. Ogólnie bez sensu.
bofff 196 Opublikowano 27 Stycznia Opublikowano 27 Stycznia @some1 AC mieszczą się po dwa, Lian Li po jednym
Rekomendowane odpowiedzi