KiloKush 757 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Prośba o pomoc w podłączeniu sterownika do rolet. 1. Miałem taki sterownik ale się popsuł. 2. Podłączony był on tak: Niebieskie strzałki pokazują żółty kabel podłączony do szybko złączki z niebieskimi kablami. Brązowy i czarny w środku na dole to kable od silnika, niebieski od silnika i góry podłączony do niebieskich. Po lewej na dole kable wychodzące z włącznika manualnego do rolet. 4. Natomiast nowy sterownik na taki schemat i za bardzo nie rozumiem jak to ma być podłączone. Na pewno inaczej niż było. Trzeba teraz inaczej kable podłączyć przed sterownikiem. Dobrze rozumiem, że do manualnego włącznika nie wpinam teraz L, daję tylko do sterownika wifi? Natomiast to co się dzieje z N i jak to podłączyć do tego manualnego włącznika w ogóle nie rozumiem.
Wercyngoteryx Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu Na starym sterowniki masz takie same oznaczenia. L N L1 L2 S1 S2. I na nowym sterowniku masz tam samo oznaczone wejścia. Jakbyś przełożył jeden do jednego? Nie za bardzo na zdjęciach widać jakie przewody wychodzą ze ściany.
Wu70 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Do włącznika dajesz N tak jak napisałeś a resztę do S1 i S2 w sterowniku. 4 godziny temu, KiloKush napisał(a): Niebieskie strzałki pokazują żółty kabel podłączony do szybko złączki z niebieskimi kablami. Stara instalacja i żółty przypadkowy? Jak masz normalną 4 żyłową to PE nie łączy się z N.
AndrzejTrg Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Weź jakiegoś elektryka, 100zł dasz i spokój, a tak to nie doj że coś możesz spierdzielić, to jeszcze stracić życie, słuchając nieznajomych na necie
KiloKush Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu 7 godzin temu, Wu70 napisał(a): Do włącznika dajesz N tak jak napisałeś a resztę do S1 i S2 w sterowniku. Stara instalacja i żółty przypadkowy? Jak masz normalną 4 żyłową to PE nie łączy się z N. Ten żółty to ja sam dałem bo miałem pod ręką akurat żółty. Ale on jest podłączony do złączki z wszystkimi niebieskimi: od silnika i są jeszcze 2 inne niebieskie idące do rolet będących dalej w pomieszczeniu. Dobrze ja to rozumiem, że ten mój żółty który jest niebieskim połączony z silnikiem rolet łącze teraz z Lin w włączniku klawiszowym, a z włącznika dwa kable wychodzące podłączam jako S1 i S2 w sterowniku WiFi? 8 godzin temu, Wercyngoteryx napisał(a): Na starym sterowniki masz takie same oznaczenia. L N L1 L2 S1 S2. I na nowym sterowniku masz tam samo oznaczone wejścia. Jakbyś przełożył jeden do jednego? Nie za bardzo na zdjęciach widać jakie przewody wychodzą ze ściany. Nie to na pewno jebnie wtedy bo stary sterownik działał inaczej. Tam włącznik klawiszowy dalej był podłączony pod napięcie osobno, a osobno sterownik WiFi. Tu widzę, że włącznik klawiszowy nie ma w ogóle być podłączony pod napięcie i jeszcze o tym ostrzegają.
Wu70 Opublikowano 25 minut temu Opublikowano 25 minut temu (edytowane) Godzinę temu, KiloKush napisał(a): Dobrze ja to rozumiem, że ten mój żółty który jest niebieskim połączony z silnikiem rolet łącze teraz z Lin w włączniku klawiszowym, a z włącznika dwa kable wychodzące podłączam jako S1 i S2 w sterowniku WiFi? Dokładnie, nowy sterownik jest sterowany przed N (neutralny, niebieski). Edytowane 20 minut temu przez Wu70
Rekomendowane odpowiedzi