Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Kupiłem P14 PRO PST, ale mimo krzywej wentylatory są głośne i wydają dziwne dźwięki. Myślałem, że to norma, ale w zestawie mam 1 x Alpenföhn Wing Boost 3 i tego wentylatora nigdy nie słyszałem. Szukam wentylatorów cichych, na pewno lepszych jak te AC.
Znalazłem takie

Noctua NF-A14 PWM

be quiet! Silent Wings 4

Lub dopłacić extra do (ale nie wiem czy jest sens)

be quiet! Silent Wings 4 PRO

Phanteks T30

Noctua NF-A14x25 G2 PWM

A tylni 120mm fabryczny wymienić na ten
Noctua NF-A12x25 PWM

Czytałem dużo wypowiedzi w sieci, ale różnie gadają. Może tu ktoś mnie pokieruje na dobrą drogę. Wentylatory będę wrzucał tylko na przód. Dół zostawię raczej pusty, a góra 1 x 140m, tył 1 x 120mm.
Z góry dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Jak wyżej pure wings 3 140 będzie git, sprawdzałem go u siebie w wersji 120 jak i 140 i są równie dobre co stare sprawdzone pure wings 2, natomiast jak chcesz najcichszy wentylator na rynku to kup sobie Shadow wings 2, silent wings 4 nie kupuj bo łożysko wydaje nieprzyjemny dźwięk na niskich obrotach, do mieszania powietrza w obudowie nie potrzeba ci wentylatorów z jakimś bardzo wysokim ciśnieniem statycznym jak te które wymieniłeś wyżej, jeżeli chodzi o samą kulturę pracy to lepszej od shadow wings 2 nie będzie miał żaden ;) 

Czarne https://allegro.pl/oferta/wentylator-be-quiet-shadow-wings-2-pwm-140mm-18142744359

Białe https://allegro.pl/oferta/wentylator-be-quiet-shadow-wings-2-white-140mm-18005548359

Realnie na 100% rozkręcają się do 1000-1010rpm mimo że w specyfikacji mają max 900 jak coś ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano

To samo wrzuć sobie pure wings 3 lub shadow wings 2 w wersji 120 ;) z tym że shadow w wersji 120 ma już dość skromny przepływ powietrza moim zdaniem to i tak wystarczy, pamiętaj że na tyle jest kratka i jak wentylator wieje w kratkę to jest znacznie głośniej niż jak nie ma przed sobą przeszkody.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Niestety obecnie sickleflow już tylko w wersjach argb są do kupienia a z tego co widzę to Arthas chyba nie chce podświetlanych śmigieł ;) do tego jeszcze są prawie 2 razy droższe niż były te kilka miesięcy temu.

• Upvote 1