Skocz do zawartości

Inteligentny termostat grzejnikowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 16.02.2026 o 22:26, indexinfio napisał(a):

Który model możecie polecić

Danfoss Ally

W dniu 16.02.2026 o 22:26, indexinfio napisał(a):

i dlaczego akurat ten?

Bo mam i korzystam.

Pytanie ma za mało detali. Czego oczekujesz? Na ile grzejników (i jakich) chcesz to kupić? Jakie jest źródło ciepła? Masz zamiar sterować też piecem? Chcesz to zintegrować z jakimś systemem Smart Home czy jedynie korzystać z aplikacji producenta? Masz jakieś bramki w domu do których termostat się podłączy? Korzystasz z dodatkowych czujników temperatury/wilgotności? Czy po prostu szukasz gotowego zestawu, który zamontujesz w pokoju, ustawisz sobie temperaturę i będziesz liczyć, że się ona utrzyma na jednakowym poziomie? (podpowiadam, nie utrzyma się jeżeli będziesz w mieszkaniu). Planujesz jakieś automatyzacje? Ma działąć wyłącznie lokalnie, czy chcesz się łączyć zdalnie przez chmurę producenta?

Opublikowano (edytowane)

Dom:

Na początku chcę sterować jednym grzejnikiem. Jeśli głowica będzie dobrze działała dokupię więcej elementów dla siedmiu grzejników włącznie ze sterownikiem do ogrzewania podłogowego i pieca. Chcę się łączyć zdalnie.

Docelowo ma z tego być Smart Home.

Na razie kupiłem tylko głowicę i obsługującą ją centralkę. Jutro ma dotrzeć.

TP-Link

Mieszkanie:

Do mieszkania kupiłem niedawno Terminal Linux. Będzie pełnił rolę centralki Smart Home.

Mam już trochę sprzętu Tuya/Zigbee, ale z częścią jest problem ponieważ to są wynalazki z Biedronki sprzedawane pod nazwą Melink. Ich aplikacja przestała być dostępna.

Edytowane przez indexinfio