Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam zagwozdkę z dyskiem twardym Samsung SP2001H PUMA. Dysk leżał kilka dobrych lat i po tym czasie przy próbie uruchomienia inie startował (podłączenie zewnętrzne przez kabel z zasilaczem i wejściem IDE-USB), słychać było lekkie pyknięcie, ale bez startu. Po podmianie elektroniki z praktycznie tego samego dysku (sprawnego działającego, wykrywanego przez komputer), dysk się uruchamia, słychać pracę silnika (i chyba talerzy, ale bez stukotów, czysto) i po chwili praca jego ustaje.. Tak jest za każdym podłączeniem zasilania (także przy podłączeniu do stacjonarnego komputera). CO należy zrobić w takiej sytuacji, aby poprawnie uruchomić dysk i skopiować dane? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, powiem tak nauczyłem się na błędach i nie proponuje kombinować tylko zanieś ten dysk do jakiejś firmy odzyskującej dane( jeśli zależy Ci na danych).

Ja korzystałem z usług firmy CIACH! i polecam cena rewelka w porównaniu z innymi firmami! Wpisz w google CIACH!

Opublikowano

Pamiętaj jednak, że uszkodzona nie musi być wcale elektronika. Mimo iż jest to mało prawdopodobne to dysk może być uszkodzony mechanicznie wewnątrz przez np. upadek. Nie dopisałeś czy próbujesz uruchomić z Niego system, czy masz podpięty jakiś inny nośnik z systemem.

Pozdrawiam