Slayer 321 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Siemka : ) Tak, wiem, dziwny temat jak na 2026 rok Otóż jak ktoś dzwoni albo przychodzi mi sms na telefon to głośniki tak mi okrutnie buczą, że szok ; D Jest jakiś sposób na to? Tryb telefonu mam ustawiony na LTE/3G/2G (automatycznie połączenie) Głośniki to Logitech Z506 5.1 Chat gemini mi polecał jakiś filtr ferrytowy na kabel ale stwierdziłem, że lepiej to tutaj skonsultować; D
Pro8lem 15 Opublikowano 11 Marca Opublikowano 11 Marca Hej, Generalnie to nie ma prostej odpowiedzi na ten problem .... może być wszystko -> i brak ciągłości ekranu na którymś z kabli sygnałowych, może być problem z kondensatorami filtrującymi w torze wzmacniacza (starzenie/uszkodzenie), mogą być "zimne luty" od temperatury na płycie i elementach układu co powoduje że jakiś filtr nie działa, może być skopana konstrukcja w której producent w ogóle nie dał filtrów w.cz na przed/wzmacniaczu. Miej na uwadze że te głośniki to produkt co najmniej 10 letni a może i więcej ... już w środku może się dziać wszystko. Te ferrytowe "G*&^%$" na kablach zasilających to pomogą jak umarłemu kadzidło na problem z tak poważnym wzbudzaniem "patatajów" na układzie wzmocnienia... Czasem je się stosuje jak kable zasilające są długie, żeby zmniejszyć ilość metrów "antenowych" ale to znowu nie jest remedium na problem - czasem zmniejsza dolegliwość, ale nie zniweluje problemu wynikającego z błędów projektowych czy uszkodzeń/starzenia się układów.
Slayer 321 Opublikowano 12 Marca Autor Opublikowano 12 Marca Dzięki za tak obszerne wyjaśnienie tematu! No cóż, w takim razie zostanie tak jak jest narazie. Głośniki akurat i tak będę pewnie wymieniał jak biurko większe ogarnę. Wtedy pomoże albo nie Fajnie, że wspomniałeś o tym ferrytowym dziadostwie bo coś mi nie pasowało jak czytałem o tym : )
Send1N 5 901 Opublikowano 12 Marca Opublikowano 12 Marca (edytowane) Ciesz się że masz też przywilej do tej pory Edytowane 12 Marca przez Send1N 2
Krystian03 25 Opublikowano 13 Marca Opublikowano 13 Marca Kiedyś miałem coś takiego, że jak zostawiałem głośniki włączone to potrafił taki dźwięk wydawać przez 1-2 sekundy i myślałem że może jest coś nie tak z instalacją elektryczną (bo jeszcze w trakcie modernizacji). Po jakimś czasie nagle się naprawiło (może po zmianie telefonu czy ustawień żeby po Wi-Fi łapało itp. ale nie mam pewności i jeszcze to sprawdzę)
Send1N 5 901 Opublikowano 14 Marca Opublikowano 14 Marca Z instalacją to nie ma na pewno nic wspólnego, tyle mogę podpowiedzieć
Pro8lem 15 Opublikowano 15 Marca Opublikowano 15 Marca (edytowane) Generalnie te starsze sprzęty miały bardzo złe ekranowanie i filtrację niepożądanych sygnałów a do wzbudzenia polem EM mogło tam po prostu dochodzić jak sprzęt nadawczy był "blisko" danego układu cyfrowego / analogowego i tyle ... do tego druga opcja to cały ten syfex wynikający z załamujących się parametrów elektrolitów ( najczęściej ) na skutek czasu i mamy efekt jak na obrazku... Jak masz zacięcie DYI to zdjąć płytę zasilacza / wzmacniacza z głośnika i sprawdzić organoleptycznie czy kondensatory nie są spuchnięte i ewentualnie je wymienić - czasem na niektóre przypadki pomagało, ale to i tak sztuka dla sztuki dla głośnika z kosztem zastąpienia na poziomie 150 PLN dla małego sprzętu pod PC... Edytowane 15 Marca przez Pro8lem poprawki gramatyki 1
Rekomendowane odpowiedzi