Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć!

Wrzuciłem Windowsa 11 do qemu/kvm. Hula ok ale okazało się, że jak przydzielę kartę dźwiękową jakąkolwiek inną niż domyślną AC97 to z automatu wiesza mi się cała VM'ka co finalnie prowadzi do kompletnego 'zamrożenia' się hosta po jakimś czasie.

Ostatni driver jest chyba dla Windowsa 7.

Czy da się uruchomić tę dźwiękówkę pod Windowsem 11 (i serwerowymi odpowiednikami?

Gdzie ew szukać sterownika?

Edytowane przez pavlo950
Opublikowano
Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a):

, a masz zainstalowane dodatki goscia

To qemu a nie virtualbox

Moze sprobuj intel hd audio czy jakos tak?

A przeczytał ze zrozumieniem? XD

i w windowsie czy masz odpowiednie sterowniki zainstalowne

Właśnie pytam o źródło sterowników.

Opublikowano
4 godziny temu, pavlo950 napisał(a):

To qemu a nie virtualbox

okej czyli nie czytalem ze zrozumieniem.

z tego co wyczytalem nie ma aktualnej wersji na win11 bo to bardzo stare stery. win11 tego nie wspiera. Sprobuj wlasnie uzyc alternatywy czyli tych intel eee ICH9

ich9-intel-hda

Opublikowano

Watpie abys znalazl dzialajace sterowniki (i stabilne) dla AC97 dla Win11. AC97 wyjechalo z uzytku dawno temu zastapione przez kodeki HD Audio
Mozliwe, ze sa gdzies pasjonaci to moduja stery jak np. stery Creative dla Audigy ale musialbys pokopac. Druga sprawa - sterownik zmodowany moze dzialac inaczej z emulowanym AC97 a fizycznym

Aczkolwiek widze, ze po redditach temat sie pojawia i jakies sztuczki stosuja ale widzialem glownie w zakresie samej konfiguracji wirtualnej maszyny - nie sterownika pod Win11

Tu wyciagnelem z AI modyfikacje i zmuszenie AC97 do pracy

Cytat

To get AC97 audio working in a Windows 11 QEMU virtual machine, you need to add -device intel-hda -device hda-duplex (or ac97) to your QEMU command and potentially install the AC97 driver with driver signature enforcement disabled in Windows. Using Intel HDA (ich9) is generally recommended for better stability over AC97. 

Reddit +1

Steps for AC97 on Windows 11 QEMU

QEMU Command: Add -device ac97 or -device intel-hda -device hda-duplex to your start script.

Driver Installation: Windows 11 may not recognize AC97 natively. You might need to install AC97 drivers from a virtio-win iso.

Disable Driver Signature: If the driver fails to install, boot Windows 11 into advanced startup and choose "Disable driver signature enforcement," then install the driver.

Fixing Audio Issues: If you experience crackling or no audio, use tools like VoiceMeeter inside Windows 11 or route through PulseAudio/Pipewire

Opublikowano
1 godzinę temu, janek25 napisał(a):

nie idzie zainstalować w trybie zgodności?

Zanim sprawdzę chciałem się zapytać czy ktoś nie miał podobnego problemu :D

10 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a):

Sprobuj wlasnie uzyc alternatywy czyli tych intel eee ICH9

ich9-intel-hda

No właśnie te intelowskie powodują u mnie problemy.

8 godzin temu, eNeSik napisał(a):

Tu wyciagnelem z AI modyfikacje i zmuszenie AC97 do pracy

No dlatego AI jest z lekka głupie proponując hda / intel jako 'aktywacja' ac97 XD

Gdybym miał więcej wolnych gniazd usb to chętnie bym wrzucił jakąś kartę i podpiął pod VMki XD

Opublikowano
9 godzin temu, wowo89 napisał(a):

wypróbuj to, kiedyś robiłem sterownik pod Win10 na bazie sterownika do Visty %-), tam działało, dodałem kilka opcji i powinno śmigać też na Win11, ale nie gwarantuję, bo nie testowałem

W skrypcie ps1 z InteractiveLogon czy jakoś tak zmieniłem na Interactive żeby instalacja w ogóle ruszyła. Ale finalnie i tak mam taki błąd:

error.png.38af5fa20914a3ec7fa79e124204a473.png

To problem z tym trybem testowym, czy o co chodzi? Instalacja z konta Administrator.

Może chodzi o podpisy sterowników czy coś takiego? (sprawdzę jutro)

8 godzin temu, leven napisał(a):

A te sterowniki nadały by się ?

No może to baza pod powyższe, sprawdzę jak się powyższych nie uda wgrać.

Opublikowano (edytowane)

http://wowo89.de/pliki/forum-ithardware/AC97 Win10-11 ModByWoWo89.rar

poprawka kolejna wleciała, stawiam że po ponownym uruchomieniu nie ruszyło z prawami admina

uruchom tak jak poprzednio, a po restarcie masz w folderze dodatkowy plik, odpal go jako administrator - powinno pójść dalej, jeśli nie to wrzuć logi ze wszystkich plików pomocniczych :D może coś zdziałam %-) 

Edytowane przez wowo89
Opublikowano (edytowane)

ok, logi już coś więcej mówią, sam sterownik jest podpisany poprawnie, ale INFy nie miały poprawnie podpisanego pakietu katalogu .cat zaraz przerobię to tak żeby podpisywał, aż ciekaw jestem czy to przejdzie, szkoda że sam nie mam sprzętu żeby to potestować %-) 

>>EDIT<<

http://wowo89.de/pliki/forum-ithardware/AC97 Win10-11 mod by WoWo89-v2.rar

Edytowane przez wowo89
  • Like 1
Opublikowano

@wowo89

Na tą chwilę działają. Z ciekawości wrzuciłem na Windows Server 2025 (który jest trochę bardziej "restrykcyjny") i tam też ruszyło i to bez niczego. Obydwie wirtualki działają z poniższymi opcjami:

qemu-system-x86_64 \
-cpu host -m 16G -smp 4 -enable-kvm \
-machine q35 \
-drive media=disk,format=raw,file=$dir/srv2025.img \
-drive if=pflash,format=raw,readonly=on,file=$dir/srv2025.code.fd \
-drive if=pflash,format=raw,file=$dir/srv2025.vars.fd \
-usb -device usb-tablet \
-audiodev alsa,id=snd0 -device ac97,audiodev=snd0 \
-vga std \
-display gtk,gl=on \
-device VGA,vgamem_mb=2048 \
-nic user

Opublikowano (edytowane)

:thumbup: cieszę się że mogłem pomóc :) 

>> EDIT <<

aż ciekaw jestem czy natywnie na takim sprzęcie bez virtualki ten sterownik by zadziałał %-) 

Edytowane przez wowo89
  • Like 1