pavlo950 2 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca (edytowane) Cześć! Wrzuciłem Windowsa 11 do qemu/kvm. Hula ok ale okazało się, że jak przydzielę kartę dźwiękową jakąkolwiek inną niż domyślną AC97 to z automatu wiesza mi się cała VM'ka co finalnie prowadzi do kompletnego 'zamrożenia' się hosta po jakimś czasie. Ostatni driver jest chyba dla Windowsa 7. Czy da się uruchomić tę dźwiękówkę pod Windowsem 11 (i serwerowymi odpowiednikami? Gdzie ew szukać sterownika? Edytowane 27 Marca przez pavlo950
Pan Mateoo 715 Opublikowano 27 Marca Opublikowano 27 Marca hm, a masz zainstalowane dodatki goscia? i w windowsie czy masz odpowiednie sterowniki zainstalowne czy nawet tego ci nie pozwala? Moze sprobuj intel hd audio czy jakos tak?
pavlo950 2 Opublikowano 27 Marca Autor Opublikowano 27 Marca Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a): , a masz zainstalowane dodatki goscia To qemu a nie virtualbox Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a): Moze sprobuj intel hd audio czy jakos tak? A przeczytał ze zrozumieniem? XD Godzinę temu, Pan Mateoo napisał(a): i w windowsie czy masz odpowiednie sterowniki zainstalowne Właśnie pytam o źródło sterowników.
Pan Mateoo 715 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 4 godziny temu, pavlo950 napisał(a): To qemu a nie virtualbox okej czyli nie czytalem ze zrozumieniem. z tego co wyczytalem nie ma aktualnej wersji na win11 bo to bardzo stare stery. win11 tego nie wspiera. Sprobuj wlasnie uzyc alternatywy czyli tych intel eee ICH9 ich9-intel-hda
eNeSik 482 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca Watpie abys znalazl dzialajace sterowniki (i stabilne) dla AC97 dla Win11. AC97 wyjechalo z uzytku dawno temu zastapione przez kodeki HD Audio Mozliwe, ze sa gdzies pasjonaci to moduja stery jak np. stery Creative dla Audigy ale musialbys pokopac. Druga sprawa - sterownik zmodowany moze dzialac inaczej z emulowanym AC97 a fizycznym Aczkolwiek widze, ze po redditach temat sie pojawia i jakies sztuczki stosuja ale widzialem glownie w zakresie samej konfiguracji wirtualnej maszyny - nie sterownika pod Win11 Tu wyciagnelem z AI modyfikacje i zmuszenie AC97 do pracy Cytat To get AC97 audio working in a Windows 11 QEMU virtual machine, you need to add -device intel-hda -device hda-duplex (or ac97) to your QEMU command and potentially install the AC97 driver with driver signature enforcement disabled in Windows. Using Intel HDA (ich9) is generally recommended for better stability over AC97. Reddit +1 Steps for AC97 on Windows 11 QEMU QEMU Command: Add -device ac97 or -device intel-hda -device hda-duplex to your start script. Driver Installation: Windows 11 may not recognize AC97 natively. You might need to install AC97 drivers from a virtio-win iso. Disable Driver Signature: If the driver fails to install, boot Windows 11 into advanced startup and choose "Disable driver signature enforcement," then install the driver. Fixing Audio Issues: If you experience crackling or no audio, use tools like VoiceMeeter inside Windows 11 or route through PulseAudio/Pipewire
janek25 302 Opublikowano 28 Marca Opublikowano 28 Marca 15 godzin temu, pavlo950 napisał(a): Ostatni driver jest chyba dla Windowsa 7. nie idzie zainstalować w trybie zgodności?
pavlo950 2 Opublikowano 28 Marca Autor Opublikowano 28 Marca 1 godzinę temu, janek25 napisał(a): nie idzie zainstalować w trybie zgodności? Zanim sprawdzę chciałem się zapytać czy ktoś nie miał podobnego problemu 10 godzin temu, Pan Mateoo napisał(a): Sprobuj wlasnie uzyc alternatywy czyli tych intel eee ICH9 ich9-intel-hda No właśnie te intelowskie powodują u mnie problemy. 8 godzin temu, eNeSik napisał(a): Tu wyciagnelem z AI modyfikacje i zmuszenie AC97 do pracy No dlatego AI jest z lekka głupie proponując hda / intel jako 'aktywacja' ac97 XD Gdybym miał więcej wolnych gniazd usb to chętnie bym wrzucił jakąś kartę i podpiął pod VMki XD
wowo89 105 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca http://wowo89.de/pliki/forum-ithardware/AC97 Win10-11 mod by WoWo89.rar wypróbuj to, kiedyś robiłem sterownik pod Win10 na bazie sterownika do Visty , tam działało, dodałem kilka opcji i powinno śmigać też na Win11, ale nie gwarantuję, bo nie testowałem
leven 873 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca A te sterowniki nadały by się ? https://www.instalki.pl/download/programy/sterowniki/karty-dzwiekowe/realtek-karty-dzwiekowe/realtek-ac97-audio-driver/ Niestety nie posiadam tej dźwiękówki, więc tylko pytam
pavlo950 2 Opublikowano 29 Marca Autor Opublikowano 29 Marca 9 godzin temu, wowo89 napisał(a): wypróbuj to, kiedyś robiłem sterownik pod Win10 na bazie sterownika do Visty , tam działało, dodałem kilka opcji i powinno śmigać też na Win11, ale nie gwarantuję, bo nie testowałem W skrypcie ps1 z InteractiveLogon czy jakoś tak zmieniłem na Interactive żeby instalacja w ogóle ruszyła. Ale finalnie i tak mam taki błąd: To problem z tym trybem testowym, czy o co chodzi? Instalacja z konta Administrator. Może chodzi o podpisy sterowników czy coś takiego? (sprawdzę jutro) 8 godzin temu, leven napisał(a): A te sterowniki nadały by się ? No może to baza pod powyższe, sprawdzę jak się powyższych nie uda wgrać.
wowo89 105 Opublikowano 29 Marca Opublikowano 29 Marca (edytowane) http://wowo89.de/pliki/forum-ithardware/AC97 Win10-11 ModByWoWo89.rar poprawka kolejna wleciała, stawiam że po ponownym uruchomieniu nie ruszyło z prawami admina uruchom tak jak poprzednio, a po restarcie masz w folderze dodatkowy plik, odpal go jako administrator - powinno pójść dalej, jeśli nie to wrzuć logi ze wszystkich plików pomocniczych może coś zdziałam Edytowane 29 Marca przez wowo89
pavlo950 2 Opublikowano 30 Marca Autor Opublikowano 30 Marca (edytowane) Błąd zniknął ale jest jakiś problem z podpisami cyfrowymi. Na szybko: bcdedit.exe /set nointegritychecks on Nie działa. Logi w załącznikach. Installation_Result.txt Installer.log PnPUtil.txt Edytowane 30 Marca przez pavlo950
wowo89 105 Opublikowano 30 Marca Opublikowano 30 Marca (edytowane) ok, logi już coś więcej mówią, sam sterownik jest podpisany poprawnie, ale INFy nie miały poprawnie podpisanego pakietu katalogu .cat zaraz przerobię to tak żeby podpisywał, aż ciekaw jestem czy to przejdzie, szkoda że sam nie mam sprzętu żeby to potestować >>EDIT<< http://wowo89.de/pliki/forum-ithardware/AC97 Win10-11 mod by WoWo89-v2.rar Edytowane 30 Marca przez wowo89 1
pavlo950 2 Opublikowano 31 Marca Autor Opublikowano 31 Marca @wowo89 Na tą chwilę działają. Z ciekawości wrzuciłem na Windows Server 2025 (który jest trochę bardziej "restrykcyjny") i tam też ruszyło i to bez niczego. Obydwie wirtualki działają z poniższymi opcjami: qemu-system-x86_64 \ -cpu host -m 16G -smp 4 -enable-kvm \ -machine q35 \ -drive media=disk,format=raw,file=$dir/srv2025.img \ -drive if=pflash,format=raw,readonly=on,file=$dir/srv2025.code.fd \ -drive if=pflash,format=raw,file=$dir/srv2025.vars.fd \ -usb -device usb-tablet \ -audiodev alsa,id=snd0 -device ac97,audiodev=snd0 \ -vga std \ -display gtk,gl=on \ -device VGA,vgamem_mb=2048 \ -nic user
wowo89 105 Opublikowano 31 Marca Opublikowano 31 Marca (edytowane) cieszę się że mogłem pomóc >> EDIT << aż ciekaw jestem czy natywnie na takim sprzęcie bez virtualki ten sterownik by zadziałał Edytowane 31 Marca przez wowo89 1
Rekomendowane odpowiedzi