Skocz do zawartości

(Reupload) Prosta obudowa Aluminiowa w stylu TJ07/SMA8 w formacie Micro Atx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Reupload tematu z pclaba, streszczony w stosunku do tamtego, bo kto go miał zobaczyć to i tak go zobaczył. Robię kontynuację bo zakończony w dalszym ciągu nie jest, ale będę robić jakieś ruchy bo znajomi chcieli popykać w CS:GO, a po aktualizacji lynnfield już go nie ogarnia 

Podziękowania dla użytkowników Halku i ThePunisher - dzięki nim zdałem sobie sprawę że istnieje coś takiego jak kostka do skręcania profili. Chyba przez nie złapałem zajawkę żeby spróbować zrobić własną obudowę. Cały projekt raczej szybko nie ujrzy światła dziennego, dopiero kiedy będę pewny że to co robię ma jakikolwiek sens zacznę się zastanawiać o umieszczeniu sprzętu. Więc wstępnie jest to worklog o samej obudowie, prostej, robionej chałupniczymi metodami i bez przytupu. Próbowałem nawet coś rysować z giętą blachą ale szczerze - nie chciałem się porywać z motyką na słońce. Pewne jest tylko to, że w razie czego, znajdą się tam miękkie rurki i maximus 8 gene.

Założenia:
- format micro-atx
- ułożenie elementów w stylu TJ07/SMA-8
- blacha aluminiowa 2mm

- łączenie profili za pomocą kostek 10x10mm z gwintem m3
- możliwość złożenia obudowy zarówno w stylu klasycznym jak i "inverted-atx" - pomysł porzucony przez konieczność zaoblenia krawędzi frontu ; front nie jest symetryczny
- wlot powietrza przez front, wylot tyłem, brak otworów na dachu
- wydajność całego układu (opory przepływu powietrza) nie jest priorytetem
- między komorą główną a piwnicą cztery przepusty umożliwiające wkręcenie złączek po obu stronach
- jak przystało na neeta podczas covidu XD - maksymalne cięcie kosztów - co mogę zrobić sam to próbuję robić sam, elementy perforowane chcę zamówić na laserze

Coś tam zacząłem smarować w 2d w autocadzie jak by to mogło wyglądać. Kiedy doszedłem do momentu w którym musiałem zaprojektować przestrzeń między tacką na mobo a bocznym panelem, nie byłem już w stanie wyobrażać sobie tego w głowie, musiałem przejść na 3d. Z tego trybu nie pamiętałem praktycznie nic, natomiast wyuczenie się podstaw zajęło tylko kilka godzin.

1Fev5-K-lcrIyl5VWrkV_-UuCqGDibPPs

1rp1J6dWoyZHTXXRbCedY_geQgoXOKVCT

Obudowa jest ściśnięta do granic możliwości. Zasilacz sfx w piwnicy ma po 2mm luzu, nie wszystkie chłodnice dostępne na rynku się tam zmieszczą. Wysokość komory głównej jest uzależniona nie od wymiarów płyty głównej a od wysokości chłodnicy 240. Jak wcześniej, nie wszystkie chłodnice da się tam wcisnąć. Co do szerokości, na początku zakładałem przestrzeń między mobotray a panelem 15mm oraz możliwość montażu chłodnicy pod wentylator 92mm w tylnej części obudowy, później okazało się że nawet sam wentylator nie bardzo się tam zmieści. Wynika to z tego że blaszkę pod karty rozszerzeń wziąłem ze złomowiska, z obudowy którą każdy pamięta - Codegen 6013.

195SC6hnbN1YpF5eRRFksiRwZpLQGINoe

Jako że ma być tanio, no to spróbowałem zrobić kilka paneli boshem, pilnikiem i starą wiertarką stołową. Poszukałem formatek przycinanych gilotyną na wymiar, znalazłem gościa który był nieco droższy niż reszta, ale miał dwie opinie że blaszki przycina idealnie. No i faktycznie przyciął. Inni podawali tolerancję cięcia 2mm więc u nich wolałem nie próbować.

Przepusty na przewody miały być robione tak, że wiercę dwa otwory otwornicą, a później między nimi robię cięcie boshem. Żeby mieć prostą linię to przykręcałem zaciskami kawałek sklejki. Niestety gdzieś mi się zapodziało zdjęcie z bliska z pierwszego cięcia dziury na backplate chłodzenia. Wyszła taka katastrofa że nie wierzyłem że to wyprowadzę. Nie dość że bosh mi zjeżdżał, robił ślady po bokach, to jeszcze głowica wiertarki stołowej ma taką oscylację że wiertło 3mm robiło mi otwory 3,5mm. Ostateczny patent wyglądał tak, że granice cięcia rysowałem z pomocą ekierki stolarskiej i noża, boshem ciąłem kilka milimetrów od narysowanej linii, a na koniec wyrównywałem pilnikiem. Sposób okazał się bardzo dobry, alu jest miękkie i dokładne dopiłowanie takiej 10cm linii trwało może ze 2 minuty. Widać też efekty dociskania wiertła przy niskich obrotach. Te otwory musiałem robić ręczną bo ramie stołowej nie sięgało w to miejsce.

1n-Srr7TRA4LLWpLu9A1axek7afRt4nkt

1iA1R-bz3zjhP4ilnJIXRVqKE1DWDln8O

1R56RvElMq54zbAytC2h44KFrZuPHMDvm

Ostatecznie wyszło spoko. Te bardziej "kanciaste" przepusty miały być obłe, tylko otwory nie wyszły mi w równej linii i musiałem to prostować.

1H7DUg2OjXukivgDuyDm3myOi3cZv0ji4

Potem została jeszcze kwestia dopasowania tej kratki na karty rozszerzeń. "Na oko" jak wsadzałem kartę to otwór na śrubę był przesunięty o dobre 5mm, ale na szczęście po prostu źle to wszystko trzymałem. Kiedy postawiłem całość w pionie na płaskiej powierzchni, to wyszło że wszystko się ładnie schodzi i trzyma kąt.

1I1RaFQ4jOmqxB_UwFAKi9dpZMHpNK2qa

Najbardziej schrzaniłem górną i dolną część obudowy - tam otwory pozjeżdżały mi po milimetrze. Powiększyć je to nie problem, problemem natomiast będzie późniejsze fazowanie tych otworów aby śruba ładnie się chowała. O tyle dobrze że te elementy robione pilnikiem mi równo wyszły, z drugiej strony są one mniej widoczne niż panele zewnętrzne.

Problem polegał na tym że nie chciało mi się punktakiem zaznaczać takiej ilości otworów bo by to trwało wieki. Pomyślałem że do stołu wiertarki przykręcę ekierkę zaciskami - tak żebym mógł kolejne rogi arkuszy do niej przykładać i wiercić. I na przykład kiedy środek otworu miał znajdować się w odległości 5mm od obu krawędzi, to zakładałem wiertło 10mm, przysuwałem ekierkę do wiertła, zakręciłem trochę i mocowałem ekierkę zaciskami. W teorii to powinno działać, w praktyce ta wiertarka to rzepa i taki sposób dawał na kawałku metalu odległość 5mm i 6mm. Analogicznie, kiedy wyrównywałem ekierkę wiertłem 12mm, to odległości wynosiły 6 i 7mm.

Co do kostek, myślałem że szukałem już na aliexpress na wszystkie możliwe sposoby. Dosłownie wszystkie możliwe frazy. Miałem już 20 sztuk w koszyku i miałem płacić, po czym zobaczyłem niżej coś ala "przedmioty które mogą ci się spodobać". No i okazało się że da się taniej. I żeby nie było że przesadzam - już miałem płacić 120zł za te 20 kostek, a zapłaciłem 50.

Dzisiaj przyszły to zrobiłem lekkie przymiarki. Coraz bardziej jestem przekonany że to ma prawo się udać, to machnę małego workloga. Czy opłaca się niektóre elementy robić ręcznie - absolutnie nie. To mniej więcej różnica 15-20% w całkowitym koszcie wykonania. Do tego trzeba mieć czas. Bynajmniej nie żałuje - jeżeli się wszystko uda to fajnie będzie mieć świadomość że trochę się porobiło samemu, a nie tylko narysować panele i zlecić wykonanie :)

<tu adnotacja z teraźniejszości - nie pamiętam dokładnie ale chyba górny i dolny panel musiałem zamawiać jeszcze raz, bo otwory w rogach mi jednak za bardzo uciekły>

Poniżej przymiarki z tego co dotychczas miałem zrobione

1kPKirQ2SOoKScCkDeNxmmU6Rknsq2z0o

1R1hfMgVTEjTo9M5qSC61MlpWzIcSE5kJ

Gumka włożona bo nic pod ręką nie miałem, później zamówiłem w to miejsce takie okrągłe tulejki 5mm na których opiera się mobotray. Są widoczne na późniejszych zdjęciach.

1scsBjr-fRiHdCHcsvRKjG8LxdFb_zGYF

1OcTLMVaaDtjK6Z3qFmXli5K7J2Jp-o6A

Kolejny etap - pierwszy rzut blachy ciętej laserem

1HDtMDSHyexE7Qn6Sm5GQm2Sp7DBh7U6d

I pierwsze złożenie do kupy. Jak się przyjrzeć - to widać że górny panel złożył się w banan, bo otwory w rogach były źle wywiercone. To później zostało poprawione. Pstryczek z aliexpress, porty USB ze złomu. Miało być po taniości i nie zależało mi na usb 3.0, może kiedyś to przerobię na 3.0 nawet bo mam już pomysł jak.

1EnKiyfQzlzCNfnzRTEG5BPe6cDx8vCBW

1FdEvQROJFKLDldLayT08SIZJP5JwlqDD

1oCJXKQq4Bh4efADTRUUPhl2aMFbiKaGL

1nnji9uXca6pQl8431aK7RdtNsS8RbfmD

124uklZv1il1gp5IWHaJroU_a7ZeWdhKZ

1D5y5-iEF_yIn1cf7Hx0DU6IkVr9583TW

1ZtBGZmh5ZkDC_V3L-ZyrR7JdCyAj2OoA

Jedyny moment w którym sprawdziłem czy inverted-atx działa. Ficzer został porzucony bo chciałem mieć zaoblone krawędzie paneli, więc wtedy te zaoblone krawędzie schowały by się do środka.

1U9y8Q2ICGJCY2HK1G9PYTnH4c3PTLZ0q

1MPOGtLEF5hy06efKGnwr6O_iO5Wbg88z

1eP4MqnZtuuv_ZMXOJJ1P2xPi_B_EtJeE

Próba wciskania usczelki krawędziowej na przepusty - nie udało się, została tylko na dużym otworze za procesorem. Nie udało mi się znaleźć odpowiednio małej i elastycznej uszczelki.

1Y1mcV7j3YDZBZPoKOJUkgm3W7EqlAM0X

Proces zaoblania krawędzi - panele przykręcałem na równo do blatu, a później objeżdżałem fazownikiem do drewna. W późniejszym etapie po prostu te krawędzie szlifowałem papierem ściernym zgiętym w banan - efekt był identycznie dobry, a 10x szybciej się to robiło. Jedna krawędź to było dwie minutki szlifowania rach ciach i z głowy.

1Doog43Wv0d5Njr-xB4fl5jBU4ODasvoR

1hFR2sOBMfiC_UGp3GEsk1Abhz-jayxb5

1Wv_3-rV2XOrRs16udknTWkhqmshLUdAF

Skręcona buda po zaoblaniu krawędzi, chyba już po poprawieniu górnego/dolnego panelu, po matowieniu (w sumie nie wiem po co) oraz zamówieniu ramki pod chłodnicę 240mm z którą pamiętam miałem jakieś wymiarowe problemy.

1p54lCtFRS-GXKLmFwXkM2MC2ullyQIqf

1cheMiJfs7_5cx2iUiFv4X9BGJmklidYI

1pZesmVrVmR_i-Rm9HqjoxutzI7umSQ3l

1P_-1L7Tmg4KoO2dhC2Jgw4F9OBsuBYAt

1XnOCuyuahEAJ61fLFt4o5GwFTt8xgItN

1kIbznw_C_xjBW6LjDqeaC5rRF9nyFLDo

Tę szparę jakoś pamiętam naprostowałem i już tego prześwitu nie ma

1dSTQUXKjILL2p_sLY5qxZEPRApOE2U-A

Tu widać że tylny panel skracałem na krawędzi o 2mm i domówiłem cieńsze kostki, nie pamiętam po co to było ale chyba chodziło o możliwość zastosowania grubszej szyby - 4mm zamiast 2mm. Widać też że coś kombinowałem z panelami bocznymi na magnes, ale się ostatecznie poddałem i wszystkie są na śruby

181kGEmnRH8VWZozrOnYu84vtqB2nQiX-

1ePg5RkqxtAsItA7KgPu-zLbWAs4BYlaN

1hZye4h3lB8hpoSuEcZ2tKmJBnIvxX6zv

Aluminiowe nóżki z ALI w które wprasowałem nakrętki

109oXrZBDSxy4rgzR_dIEuUC1n9iz1vB5

1MizcFBeBQRGNnMIE_1MFOwLJrXGRiA0v

Dowód że cała buda trzyma kąt (za wyjątkiem tylnej blachy która się wklęsła - ale to poprawiłem

1-Nwe5nWrZn5xKhm4clnakl02To-pPZrY

1rUAwKVfzhY-gjrmqiOAAymy_pyIhoS97

1iUbK8_VtRUDc93bZyEDBq2q11gm9td8v

1MG6jlfjM-RwYUU6UIGEbpq6I1o-PizUP

Etap dokładania dodatkowych kostek celem wzmocnienia całości, no bo skoro zostały to dlaczego nie. To było jeszcze na etapie kombinowania z magnesami. Ostatecznie w tych miejscach są przykręcane panele boczne.

1Vxp5OY8j_pb203Uv32dRHVpxqp7qqOEy

18mYisWtZkEcbwYGrDyGEPnHYcKuDPDNu

Piwo dla skali

1_F-EDuEPYzn7VvTmJxFfH6UuaWDypzNU

Szyba z plexi. Pamiętam że ona ma grubość chyba 4mm i akurat dla takiej grubości nie było plexi barwionej.

1NWfzQmF--FF6z9Ud2Zuli0qsOtewRphF

1iX2zrckduvz5HEtq_A51nmxEr89b0GSM

1pyyoDVTMEK4GiPccCq6ywfUQ-6z6bNYE

Etap domówienia boków z lasera

15I1Jd0aboRnzfW_lT93gZs0HLNxaUkqO

16Zgbnq9IX05tRjlf6BfTA4TcbkqB7dQ4

1XALn5T4DQlJzvk01St-TgKvONNtolbYH

Moment przełomowy: malowanko - Lakiernia Eltom Katowice

1Dg9DdG4O6_41kQwJNH3NKv2Raog7LgU6

1YXQ_AnM7jJOsX0Q1Pg7lhEPWgLT_epJW

1rknlgvMJt7tQkmoTvjj84ESz0ZH7PPTX

16sRItTLWlbJaPahIjtnDFeF_qKacQeuY

Wibroizolatory od dysku twardego ze starej obudowy fractala jako mocowanie pompy

1k2eMZkpZ_kHGlu8ATic12smRbJSNSsXq

Jakieś tam przymiarki sprzętu jak już miałem pompe

1TzgmVg3DXLupP2tNpPI75bYyenyqj1mf

1cUVHYeK9bZmL2J7dVMwWI_i4dPNOghn0

Sito na kurz z tiulu - czy działa to się okaże. Póki co zrobiłem tylko dla dużej chłodnicy, dla małej dalej nie 

12y5XZP3AamPVAXhXlrJAo3juUai5Uw79

No i od teraz zaczynają się w miarę teraźniejsze zdjęcia. Sruby od paneli porobione

1iueiFPryXeqxh8PL_9Wvz_q37Zo_av8y

1OMVCPzfWZXctPyM4b3YGoF_pIDZwh-uJ

1WE5t1pCI62EohC8KiA_Usf0ySHYuOjYQ

1lp0NbE1oTgz_VjBDxKkyxXArvldDUNbS

1SKfMt2rLdG1roYWJu37QrMpLG8iFTspw

1tDvenQzF7MQy03Q9FuemTpk7jsUywqW7

I chyba ostatni etap mechanicznych przeróbek. Jak już się zamontuje pompę i nawpycha kabli, to jedyny sposób żeby bezproblemowo wyciągnąć chłodnicę, to wysonąć ją przez tylną ściankę. Z tego powodu dorobiłem profil, żeby obudowa dalej trzymała się kupy po zdjęciu tej tylnej ścianki co przykręca się zasilacz. No i już z rozpędu poleciało że te profile zrobiłem ze wszystkich czterech stron dla wzmocnienia i jeszcze po środku jeden.

1QJ_N_KOUHfe0BHhJg_sDDce4esXQWVum

1KYWDSFoMmC7un7csE_nWLWT5DICg-vME

1olMMsPi2001TP_kRHkl5SrPUI0a4-fA3

Edytowane przez dulu
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

Pierwotnie zakładałem użycie Maximus VIII Gene, ale no wiadomo to było w 2021 roku. Na dzień dzisiejszy ma tutaj wlecieć Asus Z490-G. Z690-G jest poza moim zasięgiem cenowym, o Crosshair X670E Gene nie wspominając. Temat podwyżek cen ramu tylko to przypieczętowało

Wygląd tej płyty to jedno - nie trawię białych pasków na pcb płyt które są obecne dosłownie u wszystkich producentów. Do tego dochodzi fakt, że płyta MUSI mieć złącze pod termometr. Dzięki temu monitoruję sobie temperaturę cieczy w biosie i mogę ustawić odcięcie zasilania po przekroczeniu zadanej wartości. Wszystko z poziomu biosu, bez żadnych dodatkowych sterowników. Takie miałem założenie od początku i twardo przy tym stoję.

W sumie proc mam, ram mam, dysk na m.2 mam - teraz poluję na płytę bo kasa jest ale coś się przestały pojawiać. Może ludzie odkładają przesiadkę ze względu na szał z pamięciami?

Wcześniej zakładałem że nie chcę rezerwuaru tylko patent z "rurką wyrównawczą", do której uzupełniało się płyn przez wlewanie go przez jeden z przepustów.

1ebnkHmoRz6_nLalGlHL6z_gSsIubornE 

Ukłąd wyglądał tak:

1YWLc3YYUnAU9RtSqCt9Pc0PvvuRUSZ60

Ale jak to jednak ma być używane przez dłuższy czas i mocniej dociskane to zdecydowałem się na rezerwuar - bo było tam takie jedno puste miejsce. Pompa pozostaje w piwnicy. Do tego dużo prościej się to wszystko opróżnia, co oczywiste. Koniec końców - podoba mi się jednak dużo bardziej.

1ikd9TUwjwiVEDFG4qsX2bFM9kRtG_HOI

1uX-UjrrwpvQHKGph9XizRm3NxA0NkFe6

1QrZ_5iLXxtAey_LjBaOErbb0Z3E_Ts1x

1OCTdC4_75F93Ve88fTUUA9dEXqBRgFny

Edytowane przez dulu
  • Like 4
Opublikowano
2 godziny temu, dulu napisał(a):

Reupload tematu z pclaba, streszczony w stosunku do tamtego, bo kto go miał zobaczyć to i tak go zobaczył. Robię kontynuację bo zakończony w dalszym ciągu nie jest, ale będę robić jakieś ruchy bo znajomi chcieli popykać w CS:GO, a po aktualizacji lynnfield już go nie ogarnia 

Podziękowania dla użytkowników Halku i ThePunisher - dzięki nim zdałem sobie sprawę że istnieje coś takiego jak kostka do skręcania profili. Chyba przez nie złapałem zajawkę żeby spróbować zrobić własną obudowę. Cały projekt raczej szybko nie ujrzy światła dziennego, dopiero kiedy będę pewny że to co robię ma jakikolwiek sens zacznę się zastanawiać o umieszczeniu sprzętu. Więc wstępnie jest to worklog o samej obudowie, prostej, robionej chałupniczymi metodami i bez przytupu. Próbowałem nawet coś rysować z giętą blachą ale szczerze - nie chciałem się porywać z motyką na słońce. Pewne jest tylko to, że w razie czego, znajdą się tam miękkie rurki i maximus 8 gene.

Założenia:
- format micro-atx
- ułożenie elementów w stylu TJ07/SMA-8
- blacha aluminiowa 2mm

- łączenie profili za pomocą kostek 10x10mm z gwintem m3
- możliwość złożenia obudowy zarówno w stylu klasycznym jak i "inverted-atx" - pomysł porzucony przez konieczność zaoblenia krawędzi frontu ; front nie jest symetryczny
- wlot powietrza przez front, wylot tyłem, brak otworów na dachu
- wydajność całego układu (opory przepływu powietrza) nie jest priorytetem
- między komorą główną a piwnicą cztery przepusty umożliwiające wkręcenie złączek po obu stronach
- jak przystało na neeta podczas covidu XD - maksymalne cięcie kosztów - co mogę zrobić sam to próbuję robić sam, elementy perforowane chcę zamówić na laserze

Coś tam zacząłem smarować w 2d w autocadzie jak by to mogło wyglądać. Kiedy doszedłem do momentu w którym musiałem zaprojektować przestrzeń między tacką na mobo a bocznym panelem, nie byłem już w stanie wyobrażać sobie tego w głowie, musiałem przejść na 3d. Z tego trybu nie pamiętałem praktycznie nic, natomiast wyuczenie się podstaw zajęło tylko kilka godzin.

1Fev5-K-lcrIyl5VWrkV_-UuCqGDibPPs

1rp1J6dWoyZHTXXRbCedY_geQgoXOKVCT

Obudowa jest ściśnięta do granic możliwości. Zasilacz sfx w piwnicy ma po 2mm luzu, nie wszystkie chłodnice dostępne na rynku się tam zmieszczą. Wysokość komory głównej jest uzależniona nie od wymiarów płyty głównej a od wysokości chłodnicy 240. Jak wcześniej, nie wszystkie chłodnice da się tam wcisnąć. Co do szerokości, na początku zakładałem przestrzeń między mobotray a panelem 15mm oraz możliwość montażu chłodnicy pod wentylator 92mm w tylnej części obudowy, później okazało się że nawet sam wentylator nie bardzo się tam zmieści. Wynika to z tego że blaszkę pod karty rozszerzeń wziąłem ze złomowiska, z obudowy którą każdy pamięta - Codegen 6013.

195SC6hnbN1YpF5eRRFksiRwZpLQGINoe

Jako że ma być tanio, no to spróbowałem zrobić kilka paneli boshem, pilnikiem i starą wiertarką stołową. Poszukałem formatek przycinanych gilotyną na wymiar, znalazłem gościa który był nieco droższy niż reszta, ale miał dwie opinie że blaszki przycina idealnie. No i faktycznie przyciął. Inni podawali tolerancję cięcia 2mm więc u nich wolałem nie próbować.

Przepusty na przewody miały być robione tak, że wiercę dwa otwory otwornicą, a później między nimi robię cięcie boshem. Żeby mieć prostą linię to przykręcałem zaciskami kawałek sklejki. Niestety gdzieś mi się zapodziało zdjęcie z bliska z pierwszego cięcia dziury na backplate chłodzenia. Wyszła taka katastrofa że nie wierzyłem że to wyprowadzę. Nie dość że bosh mi zjeżdżał, robił ślady po bokach, to jeszcze głowica wiertarki stołowej ma taką oscylację że wiertło 3mm robiło mi otwory 3,5mm. Ostateczny patent wyglądał tak, że granice cięcia rysowałem z pomocą ekierki stolarskiej i noża, boshem ciąłem kilka milimetrów od narysowanej linii, a na koniec wyrównywałem pilnikiem. Sposób okazał się bardzo dobry, alu jest miękkie i dokładne dopiłowanie takiej 10cm linii trwało może ze 2 minuty. Widać też efekty dociskania wiertła przy niskich obrotach. Te otwory musiałem robić ręczną bo ramie stołowej nie sięgało w to miejsce.

1n-Srr7TRA4LLWpLu9A1axek7afRt4nkt

1iA1R-bz3zjhP4ilnJIXRVqKE1DWDln8O

1R56RvElMq54zbAytC2h44KFrZuPHMDvm

Ostatecznie wyszło spoko. Te bardziej "kanciaste" przepusty miały być obłe, tylko otwory nie wyszły mi w równej linii i musiałem to prostować.

1H7DUg2OjXukivgDuyDm3myOi3cZv0ji4

Potem została jeszcze kwestia dopasowania tej kratki na karty rozszerzeń. "Na oko" jak wsadzałem kartę to otwór na śrubę był przesunięty o dobre 5mm, ale na szczęście po prostu źle to wszystko trzymałem. Kiedy postawiłem całość w pionie na płaskiej powierzchni, to wyszło że wszystko się ładnie schodzi i trzyma kąt.

1I1RaFQ4jOmqxB_UwFAKi9dpZMHpNK2qa

Najbardziej schrzaniłem górną i dolną część obudowy - tam otwory pozjeżdżały mi po milimetrze. Powiększyć je to nie problem, problemem natomiast będzie późniejsze fazowanie tych otworów aby śruba ładnie się chowała. O tyle dobrze że te elementy robione pilnikiem mi równo wyszły, z drugiej strony są one mniej widoczne niż panele zewnętrzne.

Problem polegał na tym że nie chciało mi się punktakiem zaznaczać takiej ilości otworów bo by to trwało wieki. Pomyślałem że do stołu wiertarki przykręcę ekierkę zaciskami - tak żebym mógł kolejne rogi arkuszy do niej przykładać i wiercić. I na przykład kiedy środek otworu miał znajdować się w odległości 5mm od obu krawędzi, to zakładałem wiertło 10mm, przysuwałem ekierkę do wiertła, zakręciłem trochę i mocowałem ekierkę zaciskami. W teorii to powinno działać, w praktyce ta wiertarka to rzepa i taki sposób dawał na kawałku metalu odległość 5mm i 6mm. Analogicznie, kiedy wyrównywałem ekierkę wiertłem 12mm, to odległości wynosiły 6 i 7mm.

Co do kostek, myślałem że szukałem już na aliexpress na wszystkie możliwe sposoby. Dosłownie wszystkie możliwe frazy. Miałem już 20 sztuk w koszyku i miałem płacić, po czym zobaczyłem niżej coś ala "przedmioty które mogą ci się spodobać". No i okazało się że da się taniej. I żeby nie było że przesadzam - już miałem płacić 120zł za te 20 kostek, a zapłaciłem 50.

Dzisiaj przyszły to zrobiłem lekkie przymiarki. Coraz bardziej jestem przekonany że to ma prawo się udać, to machnę małego workloga. Czy opłaca się niektóre elementy robić ręcznie - absolutnie nie. To mniej więcej różnica 15-20% w całkowitym koszcie wykonania. Do tego trzeba mieć czas. Bynajmniej nie żałuje - jeżeli się wszystko uda to fajnie będzie mieć świadomość że trochę się porobiło samemu, a nie tylko narysować panele i zlecić wykonanie :)

<tu adnotacja z teraźniejszości - nie pamiętam dokładnie ale chyba górny i dolny panel musiałem zamawiać jeszcze raz, bo otwory w rogach mi jednak za bardzo uciekły>

Poniżej przymiarki z tego co dotychczas miałem zrobione

1kPKirQ2SOoKScCkDeNxmmU6Rknsq2z0o

1R1hfMgVTEjTo9M5qSC61MlpWzIcSE5kJ

Gumka włożona bo nic pod ręką nie miałem, później zamówiłem w to miejsce takie okrągłe tulejki 5mm na których opiera się mobotray. Są widoczne na późniejszych zdjęciach.

1scsBjr-fRiHdCHcsvRKjG8LxdFb_zGYF

1OcTLMVaaDtjK6Z3qFmXli5K7J2Jp-o6A

Kolejny etap - pierwszy rzut blachy ciętej laserem

1HDtMDSHyexE7Qn6Sm5GQm2Sp7DBh7U6d

I pierwsze złożenie do kupy. Jak się przyjrzeć - to widać że górny panel złożył się w banan, bo otwory w rogach były źle wywiercone. To później zostało poprawione. Pstryczek z aliexpress, porty USB ze złomu. Miało być po taniości i nie zależało mi na usb 3.0, może kiedyś to przerobię na 3.0 nawet bo mam już pomysł jak.

1EnKiyfQzlzCNfnzRTEG5BPe6cDx8vCBW

1FdEvQROJFKLDldLayT08SIZJP5JwlqDD

1oCJXKQq4Bh4efADTRUUPhl2aMFbiKaGL

1nnji9uXca6pQl8431aK7RdtNsS8RbfmD

124uklZv1il1gp5IWHaJroU_a7ZeWdhKZ

1D5y5-iEF_yIn1cf7Hx0DU6IkVr9583TW

1ZtBGZmh5ZkDC_V3L-ZyrR7JdCyAj2OoA

Jedyny moment w którym sprawdziłem czy inverted-atx działa. Ficzer został porzucony bo chciałem mieć zaoblone krawędzie paneli, więc wtedy te zaoblone krawędzie schowały by się do środka.

1U9y8Q2ICGJCY2HK1G9PYTnH4c3PTLZ0q

1MPOGtLEF5hy06efKGnwr6O_iO5Wbg88z

1eP4MqnZtuuv_ZMXOJJ1P2xPi_B_EtJeE

Próba wciskania usczelki krawędziowej na przepusty - nie udało się, została tylko na dużym otworze za procesorem. Nie udało mi się znaleźć odpowiednio małej i elastycznej uszczelki.

1Y1mcV7j3YDZBZPoKOJUkgm3W7EqlAM0X

Proces zaoblania krawędzi - panele przykręcałem na równo do blatu, a później objeżdżałem fazownikiem do drewna. W późniejszym etapie po prostu te krawędzie szlifowałem papierem ściernym zgiętym w banan - efekt był identycznie dobry, a 10x szybciej się to robiło. Jedna krawędź to było dwie minutki szlifowania rach ciach i z głowy.

1Doog43Wv0d5Njr-xB4fl5jBU4ODasvoR

1hFR2sOBMfiC_UGp3GEsk1Abhz-jayxb5

1Wv_3-rV2XOrRs16udknTWkhqmshLUdAF

Skręcona buda po zaoblaniu krawędzi, chyba już po poprawieniu górnego/dolnego panelu, po matowieniu (w sumie nie wiem po co) oraz zamówieniu ramki pod chłodnicę 240mm z którą pamiętam miałem jakieś wymiarowe problemy.

1p54lCtFRS-GXKLmFwXkM2MC2ullyQIqf

1cheMiJfs7_5cx2iUiFv4X9BGJmklidYI

1pZesmVrVmR_i-Rm9HqjoxutzI7umSQ3l

1P_-1L7Tmg4KoO2dhC2Jgw4F9OBsuBYAt

1XnOCuyuahEAJ61fLFt4o5GwFTt8xgItN

1kIbznw_C_xjBW6LjDqeaC5rRF9nyFLDo

Tę szparę jakoś pamiętam naprostowałem i już tego prześwitu nie ma

1dSTQUXKjILL2p_sLY5qxZEPRApOE2U-A

Tu widać że tylny panel skracałem na krawędzi o 2mm i domówiłem cieńsze kostki, nie pamiętam po co to było ale chyba chodziło o możliwość zastosowania grubszej szyby - 4mm zamiast 2mm. Widać też że coś kombinowałem z panelami bocznymi na magnes, ale się ostatecznie poddałem i wszystkie są na śruby

181kGEmnRH8VWZozrOnYu84vtqB2nQiX-

1ePg5RkqxtAsItA7KgPu-zLbWAs4BYlaN

1hZye4h3lB8hpoSuEcZ2tKmJBnIvxX6zv

Aluminiowe nóżki z ALI w które wprasowałem nakrętki

109oXrZBDSxy4rgzR_dIEuUC1n9iz1vB5

1MizcFBeBQRGNnMIE_1MFOwLJrXGRiA0v

Dowód że cała buda trzyma kąt (za wyjątkiem tylnej blachy która się wklęsła - ale to poprawiłem

1-Nwe5nWrZn5xKhm4clnakl02To-pPZrY

1rUAwKVfzhY-gjrmqiOAAymy_pyIhoS97

1iUbK8_VtRUDc93bZyEDBq2q11gm9td8v

1MG6jlfjM-RwYUU6UIGEbpq6I1o-PizUP

Etap dokładania dodatkowych kostek celem wzmocnienia całości, no bo skoro zostały to dlaczego nie. To było jeszcze na etapie kombinowania z magnesami. Ostatecznie w tych miejscach są przykręcane panele boczne.

1Vxp5OY8j_pb203Uv32dRHVpxqp7qqOEy

18mYisWtZkEcbwYGrDyGEPnHYcKuDPDNu

Piwo dla skali

1_F-EDuEPYzn7VvTmJxFfH6UuaWDypzNU

Szyba z plexi. Pamiętam że ona ma grubość chyba 4mm i akurat dla takiej grubości nie było plexi barwionej.

1NWfzQmF--FF6z9Ud2Zuli0qsOtewRphF

1iX2zrckduvz5HEtq_A51nmxEr89b0GSM

1pyyoDVTMEK4GiPccCq6ywfUQ-6z6bNYE

Etap domówienia boków z lasera

15I1Jd0aboRnzfW_lT93gZs0HLNxaUkqO

16Zgbnq9IX05tRjlf6BfTA4TcbkqB7dQ4

1XALn5T4DQlJzvk01St-TgKvONNtolbYH

Moment przełomowy: malowanko - Lakiernia Eltom Katowice

1Dg9DdG4O6_41kQwJNH3NKv2Raog7LgU6

1rknlgvMJt7tQkmoTvjj84ESz0ZH7PPTX

16sRItTLWlbJaPahIjtnDFeF_qKacQeuY

Wibroizolatory od dysku twardego ze starej obudowy fractala jako mocowanie pompy

1k2eMZkpZ_kHGlu8ATic12smRbJSNSsXq

Jakieś tam przymiarki sprzętu jak już miałem pompe

1TzgmVg3DXLupP2tNpPI75bYyenyqj1mf

1cUVHYeK9bZmL2J7dVMwWI_i4dPNOghn0

Sito na kurz z tiulu - czy działa to się okaże. Póki co zrobiłem tylko dla dużej chłodnicy, dla małej dalej nie 

12y5XZP3AamPVAXhXlrJAo3juUai5Uw79

No i od teraz zaczynają się w miarę teraźniejsze zdjęcia. Sruby od paneli porobione

1iueiFPryXeqxh8PL_9Wvz_q37Zo_av8y

1OMVCPzfWZXctPyM4b3YGoF_pIDZwh-uJ

1WE5t1pCI62EohC8KiA_Usf0ySHYuOjYQ

1lp0NbE1oTgz_VjBDxKkyxXArvldDUNbS

1SKfMt2rLdG1roYWJu37QrMpLG8iFTspw

1tDvenQzF7MQy03Q9FuemTpk7jsUywqW7

I chyba ostatni etap mechanicznych przeróbek. Jak już się zamontuje pompę i nawpycha kabli, to jedyny sposób żeby bezproblemowo wyciągnąć chłodnicę, to wysonąć ją przez tylną ściankę. Z tego powodu dorobiłem profil, żeby obudowa dalej trzymała się kupy po zdjęciu tej tylnej ścianki co przykręca się zasilacz. No i już z rozpędu poleciało że te profile zrobiłem ze wszystkich czterech stron dla wzmocnienia i jeszcze po środku jeden.

1QJ_N_KOUHfe0BHhJg_sDDce4esXQWVum

1KYWDSFoMmC7un7csE_nWLWT5DICg-vME

1olMMsPi2001TP_kRHkl5SrPUI0a4-fA3

Nie wiem ile czasu to robiłeś na pewno dużo , ale podejrzewam że lepiej w tym czasie byłoby parę tysięcy zarobić , niż się z tym bawić .

Kiedyś jak nie było za bardzo dostępu do dobrych obudów , może i by było warto ale teraz?

Zresztą każdy robi co lubi. Ogólnie roboty w uj , ale efekt jest👍

O czasie i kasie ile na to poszło nie wspomnę, szczerze mi by się nie chciało.

Opublikowano
59 minut temu, AudRob napisał(a):

Nie wiem ile czasu to robiłeś na pewno dużo , ale podejrzewam że lepiej w tym czasie byłoby parę tysięcy zarobić , niż się z tym bawić .

Kiedyś jak nie było za bardzo dostępu do dobrych obudów , może i by było warto ale teraz?

Zresztą każdy robi co lubi. Ogólnie roboty w uj , ale efekt jest👍

O czasie i kasie ile na to poszło nie wspomnę, szczerze mi by się nie chciało.

Ależ oczywiście że to tylko zajawka XD z takim majsterkowaniem zawsze jest tak że więcej frajdy jest z robienia tego niż z używania. Zacząłem to mniej więcej Styczeń 2021, a ten powiedzmy w miarę końcowy etap to Styczeń 2023. Początek to był okres covidu gdzie siedziałem w domu rodzinnym, to był moment że już skończyłem studia a jeszcze nie znalazłem pracy w zawodzie. To pomyśl ile wtedy czasu miałem wolnego

Co do kosztów no to grubo ponad 1k za samą budę, ale jak to się rozłożyło w czasie to w ogóle tego nie czuć. Z gratów LC to albo chłodnica lekko dziabnięta ale płynu nie widziała, albo używana pompa jeszcze na gwarancji, zasilacz używany, złączki z ali gdzie cebuliłem nowymi kontami żeby mieć rabat cały czas i za jakieś grosze to kupowałem. Wtedy to radochę sprawiało nie powiem, ale no teraz minęło kilka lat i w życiu bym się za to nie zabrał. Najzwyczajniej z braku czasu, bo środki jak najbardziej są*

*Nie ma problemu żebym kupił z690-G czy Crosshair Gene na AM5 i jakiś procesor z górnej półki, tylko po co mi to jak ja już praktycznie nie gram w żadne gry, a do typowych zastosowań starcza stary Dell na Skylake

Koszty samej budy wyszły tak:

300 lakierowanie
250 blachy z lasera
249 panele boczne
117 blachy z gilotyny
70 top do pompy
50 blachy z gilotyny 2
65 przepusty korki włącznik dystanse
66 ramka 240 z lasera
54 kostki
40 śrubki
40 szyba plexi
33 śrubki2 (kołki)
28 magnesy
24 nóżki
15 kostki płaskie 
30 uszczelka
9  śledzie
25 profil
17 kurier1
17 kurier2
0 śrubki ryflowane
50 ramka z plexi
12 tiul
Razem: 1561

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, dulu napisał(a):

To pomyśl ile wtedy czasu miałem wolnego

Co do kosztów no to grubo ponad 1k za samą budę, ale jak to się rozłożyło w czasie to w ogóle tego nie czuć. Z gratów LC to albo chłodnica lekko dziabnięta ale płynu nie widziała, albo używana pompa jeszcze na gwarancji, zasilacz używany, złączki z ali gdzie cebuliłem nowymi kontami żeby mieć rabat cały czas i za jakieś grosze to kupowałem. Wtedy to radochę sprawiało nie powiem, ale no teraz minęło kilka lat i w życiu bym się za to nie zabrał. Najzwyczajniej z braku czasu, bo środki jak najbardziej są*

No chyba że tak , środki to wiesz ale jak pomyśleć ile z tym roboty to się odechciewa.😊

Opublikowano (edytowane)

To dla jednego frajda dla drugiego koszmar

więc mało jest projektów full custom budek i dalej mało będzie.

Tutaj...bo na Reddit nie mają oporów.

Mimo wszystko jak spojrzeć szerzej to właśnie kostki do łączenia paneli 10x10mm

najczęściej pozwalają na szybki build.

OFC narzuca to pewna surową formę

ale działa.

Przykład.

83302656_2835394753191858_4195101790175232000_o.thumb.jpg.e92c0dce234d0deed6c8a9586c832ad2.jpg

Można tak pod konkretny hardware i graty CLC zrobić budkę

w rozmiarze jaki pasuje

bo do AC to sensu nie widzę...

jest tych budek AC teraz od groma i to dobrze zaprojektowanych.

Do CLC nie jest tak wspaniale

a buda do CLC z 2/3/4 chłodnicami 480mm i 560mm... wcale.

Cóż...u mnie taka jazda na koniec roku w planach (teraz to jest sezon na moto i nie będę rył w warsztacie).

Czysto designerski build.

48088525_2278789832340653_6411416154564198400_n.thumb.png.c4e555366703533813b729e3fe081165.png

48155492_373850766701587_2393774351406071808_n.thumb.png.881fc2b6f81b328d588c9d8d71bfc078.png

Bo...mam w końcu giętarkę do unibody :)

20260420_180748.thumb.jpg.70713e927899e0aec5ad916605af6d6a.jpg

Edytowane przez Elder
  • Like 1
Opublikowano

Gdybym miał to robić od nowa, to zrobiłbym gięty front tak jak na zdjęciu wyżej, od dawna mam już w głowie jak by to było łączone : )

Opublikowano (edytowane)

Nie ma problemu...to jeden element do zmiany w projekcie.

Sam kombinuję z ALIENWARE AREA 51 rozwiązaniem do budy (unibody ale z tym ringiem podświetlonym z przodu dodanym)

awarea51-aat2250-xsy-shot01-hero-sl-lc360mm.thumb.png.d821b650bfb03fe5168fcb262e148326.png

Edytowane przez Elder
  • Like 1