Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Bardzo proszę o pomoc w zweryfikowaniu problemu .

Posiadam internet światłowodowy Orange 600/100 na infrastrukturze Fiberhost z ich ONT oraz modemem Orange Funbox 7 . 

Za "chwilę" kończy mi się umowa i nie wiem czy przedłużać umowę czy zostać .  

Na tą chwilę gram w Battlefield 6 i zdaję sobie sprawę z bolączkami jaką gra oferuje jeśli chodzi o jakość rozgrywki . 

Tak wiem nie wszystko trzeba zwalać na jakość internetu ale mam swoje lata (rocznik 71) i wzrok nie ten (okulary) więc refleks i skill  nie ten co kiedyś-chociaż czasami wygrywam :) 

Dodam że w kwestiach sieciowych jestem totalna noga -ale jestem jeszcze bystry i szybko się uczę :) 

Do rzeczy

Czy test z z strony Wavefrom -Bufferbload  jest wiarygodnym testem ?  

Według testu dostaję duży Active download  110-126ms i tak samo ogromny jitter od 13 -30ms -zależy od testu.

3Zrzutekranu2026-04-29170542.thumb.png.35d5456fc1c6a64ba824666cb5d4d989.png

Dodam że test przeprowadzony na sprzęcie z podpisu . Dodatkowo dodam że na tym samym biurku stoi stary komp i7 2600K z totalnie zaśmieconym Windowsem i tam test 

przebiega wzorcowo Unloaded 9ms   Dowload Active 10ms i Upload Active 12ms  -Bufferbload Grade A  .Skąd taka różnica skoro net idzie z tego samego kabla ? 

Na kompie na którym gram test  przeprowadziłem  na 7800X3d  i wbudowanej karcie sieciowej I250 na płycie Asusa  oraz dla porównania na karcie zewnętrznej i350  . 

Na jednej i drugiej podobny słaby wynik  .Tak samo na nowych i starych sterownikach . 

Dziwne jest to że czasami losowo dostaję wynik testu    Unloaded 9ms   Dowload Active 0ms i Upload Active 0ms  -Bufferbload Grade A +  !!!!

Czy można  temu zaradzić i obniżyć Download Active i Jitter ?  . Czy jest gdzieś po drodze problem w systemie ? .Czy dać sobie spokój i nie podniecać się tym ? 

Z góry dziękuje za wszelką pomoc :) 

Dodatkowe pomiary

4png.png.d3a12f0bdf37fdb1a6675e7f958ea877.png

22.thumb.png.1e95b7a841a3807db2d349e5d292ccf2.png

11.thumb.png.f68c444f9914d23d950a648d262a2b99.png

Opublikowano
W dniu 2.05.2026 o 19:40, VRil napisał(a):

Czy dać sobie spokój i nie podniecać się tym ? 

To.

Sprawdzasz sobie podstawowe parametry (DL/UP/Ping/PacketLoss). Jak jest ok, to jest ok.

Nie masz wpływu na routing (jeśli problem w ogóle istnieje i tkwi w nim) i zmiana dostawcy raczej tutaj nic nie zmieni (bo i tak to wszystko pójdzie na tym samym łączu, tylko dzierżawionym komu innemu).

Graj sobie w tego BFa i jak ktoś Cię zabije, to zrzuć winę na chmury, ciśnienie czy złą fazę księżyca. Wyjdzie na to samo.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Stona napisał(a):

Graj sobie w tego BFa i jak ktoś Cię zabije, to zrzuć winę na chmury, ciśnienie czy złą fazę księżyca. Wyjdzie na to samo.

Dziekuję za radę :) Masz rację  co do zrzucenia winy na  cokolwiek jesli mi nie idzie tak jak bym chciał . 

Z moim wzrokiem i wiekiem już nie mam co liczyć że  będę "Pro" .Było ,minęło- no trudno  trzeba z tym żyć . 

Wychodzi na to że mogę mieć  dobre jakościowe łączę ale przez routing i to co dalej się dzieje z moim połaczeniem do serwera gry może pogrzebać moje 

ambicje posiadania super łaczą w kompie. 

Do tego trzeba dodać cała kupę problemów sieciowych samego Bf-a i mamy wtedy komplet :)